Erityisopetuksen kehittämisen etujoukoissa kansainvälisesti

iStock_000004361695Small

Opekorkeamme osallistuu aktiivisesti kansainvälisiin verkostohankkeisiin, joissa koulutusta kehitetään monella tasolla. Muiden maiden ja toimijoiden kanssa oppii valtavasti uutta.

Verkostotyöllä haluamme olla mukana vaikuttamassa ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen. Erityisopetukseen liittyvän kehittämisen osalta eurooppalaisellaä yhteistyöllä on pitkät juuret.

Inklusiivisen koulutuksen asialla

Tällä hetkellä olemme mukana partnerina eurooppalaisessa SOS Network (Social Inclusion of Students with Special Needs into mainstream Vocational Education and Training) -verkostohankkeessa, jossa etsitään keinoja nuoren tukemiseksi ammatillisissa opinnoissa ja työllistymisessä.

Yhteisvoimin SOS Network -hanke on tuottanut opiskelijoiden erityistarpeita kuvaavia tapausesimerkkejä, joihin on etsitty tukemisen keinoja. Suomalainen näkökulma on yksilöllisten opintopolkujen rakentamisessa ja henkilökohtaisissa opiskelusuunnitelmissa.  Hankkeen päätösseminaari pidetään Espanjassa maaliskuussa 2014.

Tänä lukuvuonna koordinoimme myös Pohjoismaisen Ministerineuvoston liikkuvuushanketta Inclusive Education in Vocational Education and Training (I-VET). Partnereina hankkeessa ovat kaikki muutkin Suomen ammatilliset opettajakorkeakoulut (HAMK, TAMK, OAMK ja Haaga-Helia) ja eurooppalaiset Islannin yliopisto sekä Tukholman, Århusin ja Tarton yliopistot. Hankkeessa etsitään yhteistyömahdollisuuksia ammatillisen erityisopetuksen saralla muun muassa yhteisen opetusmoduulin kautta.

Afrikkalaiset ja suomalaiset verkostoituvat

Olemme mukana partnerina myös Jyväskylän yliopiston koordinoimassa AFNITE-hankkeessa, jossa kartoitetaan yhdessä neljän maan yhteistyössä inklusiivisen koulutuksen kehittämisen mahdollisuuksia (African-Finnish Network on Inclusive Education). Maat ovat Kenia, Tansania, Etiopia ja Suomi.

Hankkeen seuraava workshop pidetään Keniassa toukokuussa 2014. Suomesta workshoppiin osallistuvat Jyväskylän yliopiston edustajien (professori Raija Pirttimaa ja koordinaattori Elisa Heimovaara) lisäksi kaksi ammatillisen erityisopettajankoulutuksen edustajaa: Anne Cleary-Hautaniemi ja Riitta Emaus.

Aktiivisesti eteenpäinAOKK_slogan_sin_185x185

Jokainen meistä oppii eri tavalla. Nykyhetken ja tulevaisuuden haasteisiin sekä yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen vaatii aktiivista otetta koulutuksen kehitystyössä. Sellaista lupaamme ylläpitää niin kotimaassa kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin.

Jos haluat lukea lisää ammatillisessa erityisopetuksessa ajankohtaisista asioista, tutustu Erityisopettaja.fi -verkkolehteemme.

Päivitetty 2023.