Outside in Inside out –työkalupakki ohjaajille tulossa syksyllä

Outside in Inside out –hankkeen toiseksi viimeinen projektitapaaminen oli Plymouthissa helmikuun lopulla. Ajankohta oli matkustamisen kannalta haasteellinen, koska juuri tuolloin läntistä Eurooppaa koettelivat poikkeuksellisen kylmät sääolot, Beast from the East, kuten britit sanoivat. Onneksi kuitenkaan mitään isompia myöhästymisiä tai lentojen peruuntumisia ei osallistujien kohdalle sattunut ja kaikki pääsivät turvallisesti kokouspaikalle ja sieltä pois.

Meidän lisäksemme hankkeen  osallistujia ovat  hollantilaiset, itävaltalaiset ja englantilaiset. Tämänkertaisen kokouksen tavoitteena oli saada selvyyttä siihen, mitä vielä pitää tehdä, jotta projekti voidaan syksyllä päättää onnistuneesti. Me aokkilaiset olemme oman osuutemme, työelämätietoisen ohjauksen teoreettisen viitekehyksen, jo saaneet valmiiksi, joten tällä kertaa keskityimme muiden osallistujien tehtäviin. Toki meilläkin on vielä tekemistä tiedon tuottamisessa muiden ”intellectual output”-osioiden osalta.

Kokouksessa totesimme, että projekti on edennyt suunnitelmien mukaan ja syyskuussa voinemme esitellä Outside in Inside out –työkalupakin, joka tulee sisältämään teorian lisäksi työkaluja ohjaajien käyttöön, tietoa eri maiden ennakointitiedon tuottajista, suosituksia opettajien ohjauskoulutuksen toteuttamiseksi ja selvitystietoa yläkouluikäisten päätöksentekoon vaikuttavista tekijöistä. Hyödyllinen paketti myös oman maamme opinto-ohjaajien ja opettajien käyttöön.

Kokouksen ohjelmaan kuului myös tutustuminen kahteen oppilaitokseen. Isäntäkoulumme oli City College Plymouth, jossa annetaan ammatillista koulutusta lähinnä alueen työantajien tarpeeseen. Plymouth on yksi Englannin merkittävistä satamakaupungeista, jossa on sekä merenkäyntiin liittyvää teollisuutta että laivaston tukikohta. Alueen kauppakamari tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa, jotta opiskelijat saisivat oikeaa ja ajankohtaista tietoa työllistymismahdollisuuksista ja työelämän osaamistarpeista alueella.

Toinen oppilaitos, jossa vierailimme, oli Plymouth Studio School – vastikään perustettu koulu, joka kouluttaa 14-17-vuotiaita nuoria urheilun parista löytyviin tehtäviin. Opinnoissa yhdistetään urheilu ja akateemiset aineet ajatuksella, että jatko-opinnot voivat aueta lääketieteen tai hoitotieteen puolelta.

Valitettavasti ohjelma ei antanut myöten tutustua Plymouthiin sen syvällisemmin. Kaupungin historiaanhan liittyvät kiinteästi sekä Mayflower että Sir Francis Drake.

Teksti ja kuva: Seija Koskela