iPad

Vinkkejä iPadin tehokkaaseen käyttöön

Hyvää kesää!

iPadit ovat löytäneet paikkansa JAMK:ssa käyttäjien päivittäisinä työkaluina. Tällä hetkellä laitteita on henkilökunnan käytössä 264 kappaletta. Yllätykseksemme iPadit eivät käytännössä kuormita lähituen tai tietohallinnon resursseja lähestulkoon lainkaan ja iloksemme loppukäyttäjät ovat oppineet hyvinkin nopeasti hallitsemaan itse omia laitteitaan.

Alkuun pelkäsimme sovellusten hankkimisesta ja asentamisesta syntyvää rumbaa mutta viimeisen kolmen vuoden aikana tietohallinnon ostamat ja asentamat sovellukset voidaan laskea kahden käden sormilla. Loppukäyttäjät oppivat hyvinkin nopeasti toimimaan omilla AppleID-tunnuksillaan ja sovellusten hankinta tapahtuu nykyään täysin omatoimisesti.

Kevään aikana työpajoille ei ole ollut kysyntää ja työaika onkin kulunut tiiviisti muiden projektien parissa.

Syksyllä on odotettavissa muutamia uusia sovelluksia, iPad-kärryjen käyttöönottoa ja BYOD.

Toivotamme lämmintä kesää lukijoillemme!

iMari & iKimmo

Kommentit poissa käytöstä

Explain Everything

Ihastuin Explain Everything -sovellukseen. Olin nähnyt messuilla ja seminaareissa pikademoja sovelluksen käytöstä, mutta tutustuttuani itsekseni sen ominaisuuksiin, innostuin todella. Helmikuun päivitys teki sovelluksesta vielä kätevämmän.

Explain Everythingin avulla saa tehtyä pikapikaa kivoja esityksiä. Ideana on, että sovelluksessa tehdään sivuja koostamalla niihin kuvia, videoita ym. tiedostoja ja lisäämällä näihin sovelluksen elementtejä. Sovellus nauhoittaa liikkeen (kaiken, mitä ruudulla tapahtuu) ja äänen. Voin siis esimerkiksi tehdä ensin sivuille PowerPoint-tyylisen esityksen ja nauhoittaa sitten äänen ja havainnollistavat animaatiot esitykseeni.

Sovellus on tarjolla App Storessa ja se maksaa muutaman euron.

20130320-130034.jpg

Kommentit poissa käytöstä

Salasanat hallintaan

Lähes kaikilla meillä on käytössämme useita tunnuksellisia palveluita, pin-koodeja sekä muita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tietoja, jotka olisi syytä pitää vain omassa tiedossa. Jokaiseen eri palveluun olisi suotavaa tehdä eri tunnus ja salasana, koska mahdollisen tietomurron yhteydessä ei tällöin menetä tunnuksiaan useampiin eri palveluihin. Minullakin on lähes 80 eri tunnusta ja salasanaa muistettavana. Jossain vaiheessa ihmismuistin rajallisuus tulee vastaan ja tällöin avuksi tulevat salasanojen hallintaan tarkoitetut sovellukset.

iPadille on tarjolla useita salasanojen hallintaan tarkoitettuja sovelluksia, yksi parhaimmista on 1Password. 1Passwordista löytyy iPadin ja iPhonen lisäksi oma versio Mac OS X-, Windows- ja Android-käyttöjärjestelmille. 1Password tukee useita eri järjestelmiä ja sen lisäksi on mahdollisuus synkata eri laitteet automaattisesti. Näin tunnukset ja salasanat ovat aina ajan tasalla kaikissa käyttäjän laitteissa. Lisäksi ohjelman salatusta tietokannasta voi helposti ottaa varmuuskopion vaikka kassakaappiin säilytettäväksi, tällöin salasanat eivät joudu hukkaan vaikka käytössä oleva iPad/iPhone hajoaisi.

1Passwordin avulla voi tallentaa yhden masterpasswordin taakse niin käyttäjätunnuksia kuin salasanojakin. Lisäksi ohjelmaan voi tallentaa vahvasti salattuna luottokorttitietoja, ohjelmistolisenssejä, muistioita, jne. Mainio ominaisuus on myös mukana tuleva salasanageneraattori, millä voi luoda kryptisiä ja vahvoja salasanoja eri palveluihin. Toivottavasti kukaan ei enää käytä mitään selväkielisiä sanoja salasanoinaan.

1Password löytyy Appstoresta iPadille ja iPhonelle. Muille käyttöjärjestelmille sovelluksen kotisivuilta.

 

Kommentit poissa käytöstä

50 000

kuva: Jyri Helakangas

 

Juhlistimme tänään blogimme 50 000. käyntikerran ylittymistä. Lämmin kiitos teille – motivoi kovasti jatkamaan, kun blogimme on näin luettu!

 

Kommentit poissa käytöstä

DiskAid

Uudempien iOS-versioiden myötä tarve kytkeä iPad tietokoneeseen on vähentynyt huomattavasti. Kaikki perustoiminnot onnistuvat iCloud-pilvipalvelun avulla. Joskus saattaa kuitenkin olla tarpeen siirtää tiedostoja suoraan tietokoneen ja iPadin välillä ja iTunes ei välttämättä kaikkien tarpeisiin taivu. Tällöin avuksi tulee DiskAid.

DiskAid löytyy sekä Mac- että Windows-alustoille. DiskAid mahdollistaa muun muassa seuraavat toiminnot helposti ja joissain tilanteissa joustavammin kuin iTunes:

  • tiedostojen siirto suoraan iPad/iPhone sovelluksiin ja sovelluksista pois
  • musiikki- ja videotiedostojen siirtäminen ilman iTunes kytkentää
  • tekstiviestien, muistioiden, yhteystietojen ja kaiken muun iPadissa olevan datan selaaminen ja kopiointi tietokoneelle
  • valokuvien siirtäminen
  • suora pääsy tietokoneelta iPadin/iPhonen tiedostojärjestelmään

DiskAid on maksullinen sovellus, mutta Jyväskylän ammattikorkeakoulun henkilökunnalle ja opiskelijoille on tarjolla ilmainen oppilaitoslisenssi. Lisenssin saa käyttöön täyttämällä omat tietonsa rekisteröintisivulle.

Kommentit poissa käytöstä

Hauskaa matematiikkaa

Silloin tällöin tulee tarvetta ynnäillä lukuja iPadilla. Valitettavasti iPadin mukana ei jostain syystä tule laskinta, kuten esimerkiksi iPhonessa. 

AppStoresta löytyy onneksi useita sovelluksia tähänkin tarpeeseen. Hauskin laskinsovellus, mihin olemme törmänneet, on nimeltään MyScript Calculator. Kyllä, matematiikkakin voi olla hauskaa ;).

Sovelluksen käyttö on hyvin yksinkertaista. Näytöllä olevalle ruutupaperille piirretään sormella haluttu laskutoimitus ja sovellus suorittaa laskutoimituksen. Kaavat ja laskutoimitukset voidaan jakaa edelleen esimerkiksi sähköpostilla. MyScript Calculator on ilmainen ja löytyy AppStoresta.

   

 

Kommentit poissa käytöstä

Apple ID

Säännöllisen epäsäännöllisesti saamme kysymyksiä Apple ID:hen liittyen sekä vanhoilta että uusilta käyttäjiltä. Palautamme tässä artikkelissa mieliin muutamia perusasioita Apple ID:een liittyen.

Vuosien varrella käytänteet ovat hieman muuttuneet ja tunnuksia voi luoda useammassakin eri yhteydessä. Apple ID:n voi luoda ilman luottokorttia, mutta suosittelemme vahvasti luottokortin käyttöä, jos sellainen on käytössä. Ilman luottokorttia maksullisia sovelluksia voi hankkia vain erikseen ostettavien Gift Cardien avulla. Suurin osa hyödyllisistä sovelluksista on maksullisia. AppStoren idea perustuu luottokortin käyttöön, emmekä keksi yhtään hyvää syytä olla käyttämättä luottokorttia. Karkeasti sanoen, rahapussin kantaminen takin taskussa on suurempi riski kuin luottokortin tietojen syöttäminen AppStoreen tunnusta luodessa.

Mikä on Apple ID? -linkin takaa löytyy kaikki oleellinen tieto tunnuksesta. Suosittelemme Apple ID -tunnusten luomista juuri tätä kautta. Sivustolta löytyy tietoa myös tunnuksen hallinnasta, salasanan resetoinnista ym. hyödyllisestä. Tukisivustolla on vastauksia useimpiin kysymyksiin ja ohjeita tunnuksen hallintaan.

Kommentit poissa käytöstä

Mobiiliblogausta

Viime kevään työpajoissa kävimme pikaisesti läpi Blogger+ -sovelluksen. Blogger+ oli tuolloin mielestämme paras mobiiliblogaussovellus.

Itsekin kirjoittelin kyseisellä sovelluksella toistasataa blogikirjoitusta. Viime kesänä Blogger+ -sovelluksen kehitys pysähtyi

omistajavaihdoksesta johtuen ja nykyään Blogger+ -sovellus ei ole uusille käyttäjille App Storessa saatavilla.

Olin jo aikaisemmin tutustunut Blogsy-nimiseen sovellukseen, mutta tuolloin sovelluksessa oli erinäisiä puutteita ja käyttö oli huomattavasti kankeampaa verrattuna Blogger+:iin. Joulunpyhinä asensin Blogsyn takaisin iPadiin ja totesin, että reilussa vuodessa oli tapahtunut hurjasti kehitystä.

Blogsy tukee useimpia maailmalla toimivia blogipalveluita. Myös omia blogipalveluita voi käyttää, esim. JAMK:n WordPress-alustalle julkaisu onnistuu ilman ongelmia. Integraatiot suosituimpiin kuva- ja videopalveluihin löytyvät valmiina, mukana on mm. Picasa, Flickr, Instagram, Facebook, YouTube ja Vimeo. Kuvia ja videoita voi tuoda myös suoraan omasta iPadistä ja PhotoStreamista. Blogsy sisältää myös erinomaiset opetusvideot ohjelman eri toiminnoista.

Tekstin ja kuvien muokkaus on monipuolista ja jos valmiit toiminnot eivät riitä, julkaistavaa tekstiä voi editoida myös kooditasolla.

Olen käytellyt sovellusta nyt kuukauden päivät ja näyttäisi siltä, että Blogsy on tällä hetkellä ylivoimaisesti monipuolisin blogisovellus iPadille. Uskallan suositella kaikille työn tai harrastusten puitteissa blogaajille.

Mobiiliblogaus vapauttaa kirjoittamaan blogia missä ja milloin tahansa, suosittelen kokeilemaan!

Blogsy löytyy App Storesta

Blogsyn kotisivu löytyy osoitteesta blogsyapp.com

 

Kommentit poissa käytöstä

Ministi

iPad miniSain joulukuun puolivälissä käyttööni iPad minin. Tätä ennen käytössäni on ollut iPad I, iPad II ja iPad Retina-näytöllä. Pari viikkoa olen käyttänyt vieretysten Retina-iPadiani ja mini-iPadia ominaisuuksia vertaillen. Nyt on aika tehdä päätös ja luovuttaa toinen kollegalle. Eikä tarvitse kahta kertaa miettiä – otan ilman muuta minin.

Miksi mini?

  • Kiva koko. Voin siirtyä jälleen käyttämään pienempiä käsilaukkujani, sillä näppärän kokoinen iPad mini sujahtaa suojakuorineen suht’ pieneen veskaan. Muutenkin kätevämpi käsitellä ja mukavampi kädessä.
  • Toimii kuten isompi iPad. Ajattelin alkuun, että ominaisuudet, joiden vuoksi käytän iPadia enkä iPhonea, ovat heikommat minissä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä esim. kuvankäsittely sujuu aivan yhtä hyvin minillä ja kirjoittaminen padin näytön näppäimistöllä on yhtä hankalaa kuin isommallakin.
  • Hinta on kohtuullinen. Työnantajani maksoi tämän laitteen, mutta näillä hinnoilla ostaisin oman, jos joutuisin työsuhdeministä luopumaan.
  • Näyttö on tarkka. Ihastuin edellisessä vaihdoksessa Retina-näyttöön ja mietin ennen miniä, että tuntuukohan paluu tavisnäyttöön pahalta. En ole kaivannut Retinaa, ilmeisesti mitä pienempi koko, sitä vähemmän Retinasta on iloa.

Jos vaihdat miniin, huomioi, että minissä lisälaitteiden ja laturin liitäntä on erilainen (Lightning) kuin vanhoissa iPadeissa. Vanhojen lisälaitteiden käyttämiseen minissä tarvitset adapterin.


iPad-vuosi 2012

Työpajatipad

Syksyn iPad-työpajat toteutettiin kevään teemoja seuraten ja sen vuoksi meillä ei ole ollut uutta kerrottavaa blogissamme. Pirkko JAMKin kielikeskuksesta osallistui aktiivisesti kaikkiin pajoihimme ja halusimme palkita Pirkon tästä uurastuksesta iPirkko-paidalla. Ensi vuonna pidämme iPad-työpajoja vain tilauksesta.

 iPadit JAMKissa

iPadeja on paljon, liki 200 kappaletta ja niitä käytetään aktiivisesti korkeakoulussamme, niin opetus-, projekti- kuin hallintotyössäkin. Näyttää siltä, että palavereissa yhä useampi kaivaa laukustaan tabletin kannettavan tietokoneen sijaan. Ja mikä ilahduttavinta, tabletteja näkyy vihdoin opettajien työkaluna!

ipad opetustilaJAMKin IT-Dynamolle valmistui loppuvuodesta uusi opetustila, joka on suunniteltu tukemaan monipuolisia oppimismenetelmiä. Se on varustettu uudella opetusteknologialla ja on muunneltava liikkuvien kalusteiden sekä verhoilla jaettavien työtilojen avulla. Tilassa on iPad-kärry, jossa on parikymmentä iPadia työskentelyä varten. Tilan ovat ideoineet Ammatillisen opettajakorkeakoulumme uusmediasuunnittelijat.

Kohti uutta vuotta

Kiitos blogimme lukijoille tästä vuodesta. Teitä on paljon, blogissamme on vierailtu lähes 42 000 kertaa tämän vuoden aikana. Olemme ylpeitä! Ja tästä motivoituneena jatkamme blogiamme ensi vuonna uusin voimin ja teemoin. Otamme myös mielellämme vastaan ideoita käsiteltävistä iPad-aiheista.

Onnea uudelle vuodelle 2013!

Kommentit poissa käytöstä

css.php