Sanan selitys sanaston tai alaviitteen avulla

Minulla on opinnytetyössäni luettelo ajatusviivoilla.  Useat siinä olevat sanat kaipaavat selvennystä, eikä asiayhteyteen pitkästi selventäminen näytä selkeältä.

Haluaisinkin merkitä sanat tähdellä, mutta en tiedä miten se käytännössä tapahtuu. Voinko merkata sanojen perään pelkän * tähden, vai voiko tähden perään liittää myös numeron *1 ? Ja kuuluisiko numeron olla pienempi ja esim. ylänurkassa? En myöskään löytänyt tietoa, kuinka luettelo noista selvitettävistä sanoista toteutetaan? Tuleeko se normaalisti tekstiin, mihin kohtaan ja minkä kokoisella fontilla?

Vastaus:
Tässä on ainakin kaksi mahdollisuutta: erillinen sanasto tai alaviitteiden käyttö.

Erillinen sanasto

Raportointiohjeessa luvussa Opinnäytetyön rakenne tuumataan näin:

Joillakin aloilla opinnäytetöissä tarvitaan toisinaan lyhenteiden luetteloa tai erillistä sanastoa. Niiden paikka työssä on sisällysluettelon jälkeen ennen ensimmäistä tekstilukua.

Jos sinulla on useita sanoja, tai esim. kokonainen sivu selitystä kaipaavia termejä, erillinen sanasto on hyvä ratkaisu.

Sen paikka on siis sisällysluettelon, kuvioluettelon ja taulukkoluettelon jälkeen. Ennen tekstiä.

Alaviitteet

On myös mahdollista käyttää alaviitteitä. Esimerkiksi Wordissä voit lisätä alaviitteitä Viittaukset-välilehdellä. Silloin tekstissä olevaan sanaan ”kiinnitetään” pieni numero sanan jälkeen, ikään kuin sanan oikeaan yläkulmaan. Sivun alareunasta lukija voi katsoa numeron kohdalta kyseisen sanan selityksen tai muun siihen liittyvän tärkeän lisätiedon.