Lähdeviite artikkelimuotoiseen väikkäriin

Miten merkitään lähteet/lähdeviiitteet seuraavanlaisessa tapauksessa. Tero Kokkonen on tehyt väitöskirjan johon joudun useampaan kertaan viittaamaan. https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/52075

Ongelma on se että tuo on artikkelikokoelma eli jos viittaan ns selittävään tekstiin eli sivujen 1-68 niin tämä on itselle selvää, mutta sitten jos viittaan varsinaiseen artikkeliin, jotka kuitenkin on tuon väitöskirjan ”included articles” osiossa niin miten viitataan tekstissä niihin?

Eli pitääkö jokainen artikkeli mainita erikseen lähdeluettelossa ja viitata siten että tulee kaikkien kirjoittajien nimet mukaan ja viitata niihin. Itseäni häiritsee tuossa väitöskirjassa että sivunumerointi ei ylety artikkeleiden yli jolloin pitäisi ehkä etsiä ne oikeat julkaisut jossa nuo artikkelit on julkaistu, vai miten viittaan?

Vastaus:

Itseäni vaivaa juuri sama asia: sivunumerointi ei jatku väitöskirjassa liitteinä oleviin artikkeleihin. Eikä niissä näytä olevan itsenäistä sivunumerointiakaan. Eikä niissä, huokaus, lue edes Appendix 1, Appendix 2 jne.

Kyseiset artikkelit on kirjoitettu eri vuosina kuin itse väikkäri, mikä tietty lisää vaikeuskerrointa. Sitä lisää rutkasti myös se, että artikkeleilla on muitakin kirjoittajia, kuin vain väikkärintekijä itse.

En ole mitenkään varma tästä, mutta viittaisin esimerkiksi ekaan liitteenä olevaan artikkeliin suomenkielisen tutkinto-ohjelman oppareissa esimerkiksi näin:

Zolotukhin, M., Hämäläinen, T., Kokkonen, T. & Siltanen, J. 2014. Analysis of http requests for anomaly detection of web attacks. Artikkeli Tero Kokkosen artikkeliväitöskirjassa Anomaly-based online intrusion detection system as a sensor for cyber security situational awareness system. Julk. 15.12.2016. Artikkeli julk. alun perin konferenssissa The 12th IEEE International Conference on Dependable, Autonomic and Secure Computing, DASC 2014, Dalian, China, August 24-27, 2014, Proceedings. Viitattu 16.4.2018. https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/52075.

Tekstiviite ekalla kerralla: (Zolotukhin, Hämäläinen, Kokkonen& Siltanen 2014)

Muut tekstiviitteet: (Zolotukhin ym. 2014)

Enkunkielisissä tutkinto-ohjelmissa pitää tietty kääntää ilmaisut enkuksi. Ja julkaisujen nimien tavalliset sanat kirjoitetaan enkunkielisessä kulttuurissa isoilla alkukirjaimilla, esim. Anomaly-Based Online Intrusion Detection System as a Sensor for Cyber Security Situational Awareness System.

Lähdeviite itse väikkäriin tulee normisti:

Kokkonen, T. 2016. Anomaly-based online intrusion detection system as a sensor for cyber security situational awareness system. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta. Viitattu 16.4.2018. https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/52075.

Kirjan tiedoissa kerrottiin myös, minkä laitoksen väikkäristä on kyse: Department of Mathematical Information Technology. Sitä ei ollut kuitenkaan suomenkielisenä tekstinä, joten en sitä tuohon ängennyt, enkä alkanut etsiä erikseen suomennosta JY:n sivuilta.

Jos haluaa, lähdeviitteeseen voi laittaa julkaisusarja-tiedon, mutta se ei ole JAMKissa pakollista: Jyväskylä studies in computing 251.