Pirinä

Pirjon ajatuksia kasvatuksesta, opetuksesta ja kirjastosta

E-kirja, äänikirja, online-verkkokirja = digitaaliset julkaisut

Perinteisesti e-kirjalla (sähkökirjalla) on tarkoitettu painetun kirjan digitaalista versiota, joka ei olennaisesti muutu, vaikka se julkaistaisiin painettuna kirjana. E-kirja on suunniteltu luettavaksi tietokoneelta tai e-kirjan lukulaitteen avulla. Verkkokirja taas on enemmän hypertekstipohjainen eli se poikkeaa merkittävästi painetun kirjan rakenteesta.

Nykyään e-kirjakäsite on laajentunut käsittämään myös äänikirjat, online-teokset yms. digitaaliset julkaisut ja Suomen Kustannusyhdistyksen tilastoinnin mukaisesti digitaaliset julkaisut jaetaan seuraaviin pääryhmiin:

  1. Ladattavat julkaisut (ääni- ja tekstimuotoiset ladattavat julkaisut)
  2. Online-julkaisut

Ladattavalla äänimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin, kannettava soitin tai jokin muu laite) ladattavaa kustantajan äänikirjaksi luokittelemaa äänimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus.

Ilmaisia äänikirjoja,
http://librivox.org/list-translated-pages-finnish/
http://librivox.org/samples/

Ladattavalla tekstimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin tai muu laite) ladattavaa tekstimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus, kuten JAMK kirjaston hankkimat Dawsonera e-kirjat, esimerkiksi uutuus Encyclopedia of computer science and technology / Harry Henderson, (vain JAMKin verkkotunnuksilla).

Online-verkkokirjalla tarkoitetaan verkossa käytettävää sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus, esimerkiksi JAMK kirjaston sähköisten kokoelmien JuridiikkaOnline –aineistoa,  (vain JAMKin verkossa).

 Online-oppimisympäristöllä sitä vastoin tarkoitetaan verkossa käytettävää palvelukokonaisuutta, esimeriksi KnowPap - paperitekniikan ja tehtaan automaation multimediaan perustuva oppimisympäristö, joka on käytettävissä JAMKin verkossa.

 Lähteet:

Rajala, H. 2004. Raportti e-kirjojen käytöstä ja käytettävyydestä sekä e-kirjamarkkinoista. Helsingin yliopisto. Helsingin opiskelijakirjaston verkkojulkaisuja 15. Viitattu 15.2.2009. Http://www.opiskelijakirjasto.lib.helsinki.fi/vj/15/rajala.pdf.

Tilli, S. 2010. Kysely digitaalisten julkaisujen tarjonnasta ja jakelusta. Sähköpostiviesti 2.3.2010. Vastaanottajana Pirjo Pohjolainen.

2 vastausta

Teemu
Vastattu 22.3.2010 klo 10:24

Kuten Mace blogissaan ilmaisee http://xmacex.wordpress.com/2009/12/17/paasausta-pdf-tiedostojen-on-kuoltava/, PDF-tiedostot ovat (toivottavasti) välivaiheen ilmiöitä ennenkuin olemme valmiit hypertekstipohjaisen verkkokirjan läpimurtoon.

E-kirjan, verkkokirjan läheisempi integraatio oppimisympäristöihin nostaisi varmasti niiden käyttöä, ja varsinkin jos niiden välillä liikkuminen saataisiin saumattomaksi ilman pdf-tiedostojen latailua ja “linkintekokikkailua”.

E-kirjatutkimuksesi https://publications.theseus.fi/handle/10024/3552 lisäksi ainakin Ulla Kapanen tekee Haaga-Heliassa opinnäytettä e-kirjoista http://xmacex.wordpress.com/tag/e-kirja/.

Vastattu 2.10.2011 klo 12:53

Äänikirjat ovat minulle uusia asia, joten tässä vaiheessa tyydyn kiittämään erinomaisesta sivusta. Olen lisännyt aihetta koskevan ketjun kaupunkiblogini foorumiin.

Yksi paluuviite

  1. Kirjoittaja “Sulje silmäsi ja lue” (Krank, A.) – Pirinä luokassa 16.7.2011 aikaan 8:21

    [...] Nykyään e-kirjakäsite on laajentunut käsittämään myös äänikirjat. Ladattavalla äänimuotoisella julkaisulla tarkoitetaan verkon kautta jollekin laitteelle (tietokone, erillinen lukulaite, matkapuhelin, kannettava soitin tai jokin muu laite) ladattavaa kustantajan äänikirjaksi luokittelemaa äänimuotoista sisältökokonaisuutta, jolla on ISBN-tunnus. (Ks. Pirinä 21.3.2011, http://blogit.jamk.fi/pirina/2010/03/21/e-kirja-aanikirja-online-verkkokirja-digitaaliset-julkaisut/.) [...]

Kirjoita vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei koskaan jaeta eteenpäin. Pakolliset kentät on merkitty * merkillä

*
*


Miksi kysytään?

css.php