Kirjaston kokemuksia Yrittäjän päivästä 5.9

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Lutakon kampuksella vietettiin kansallista Yrittäjän päivää 5.9.

IT-Dynamo-talon tapahtumassa sai tutustua Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) tarjoamiin mahdollisuuksiin yrittäjyyden poluilla, JAMK Generatoriin sekä JAMKin yrityshautomoon.

Päivän teemana oli yrittäjyys ja kulttuuri. Duo Melodioson nuoret yrittäjämuusikot tunnelmoivat ihastuttavia evergreenejä. Paikalla oli myös muita nuoria yrittäjiä JAMKista kertomassa omasta yrittäjyydestään.

Lutakon kampuskirjasto oli mukana tapahtumassa. Kirjasto tukee JAMKin yrittäjyyslähtöistä toimintaa tarjoamalla laajat painetut ja elektroniset aineistot asiakkaiden käyttöön. Lutakon kampuskirjaston yhtenä kokoelman painopistealueena on yrittäjyys. Tiimiakatemian opiskelijat suorittavat opintojensa aikana 120 ”kirjapistettä” eli lukevat noin 60 – 80  liikkeenjohdon kirjaa, koska myös yrittäjyydessä itsensä kehittäminen on välttämätöntä.

Yrittäjän päivässä asiakkaat saivat tutustua Sirpa Wartevan koostamaan yrittäjyys -aiheiseen kirjanäyttelyyn.
Itse olin mukana varsinaisessa päätapahtumassa, jossa esittelin kirjaston yritystietokantoja. Yritystietokannoista kiinnostuneita oli ilahduttavan paljon, eikä vain henkilökunta vaan myös opiskelijat pistäytyivät ruokailun yhteydessä tutustumassa tietokantoihin. Katso esittelyt tietokannoista artikkelin lopussa (huom! Vain JAMK verkossa).

Esittelyssä oli myös iPad. Kirjasto on hankkinut muutamia lukulaitteita henkilökunnan lainattavaksi: yksi Amazon Kindle, yksi BeBook ja kaksi iPadia. Ostopäätöksen tukena on hyvä testata laitetta, ks. lainausehdot.

Pongasin pari iPadin omistajaa ja tein pikaisen haastattelun: yliopettaja Jouni Huotari ja Tiimiakatemian 3. lukuvuoden opiskelija Timoteus Ruotsalainen.

Jouni on hankkinut oman iPadinsä joulukuussa 2010. Ipad kulkee mukana lähes aina ja käyttö on normaalia käyttöä. Normaalia käyttöä on Jounin mukaan webbiselailu, tiedonhaku, sähköpostien hoitelu, yritystoimintaa liittyvä käyttö, muistiinpanot, ladattu materaali (ilmainen) ja musiikin kuuntelu yms., ts. arjessakin iPad kulkee mukana (PC:n käyttö on selvästi vähentynyt). Isona miinuksena Jouni pitää Flash-tuen puuttumista.
Timoteuksellakin iPad kulkee aina mukana: reissussa on kätevä lukea sähköpostit ja netti on aina ulottuvilla tarvittaessa, esimerkiksi uutiset, tarvittavat tiedostot voi ladata netistä tai myyntitilanteissa voi esitellä tuotevalikoimaa kuvan ja äänen kera. Musiikin kuuntelu ja videoiden katselu hoituu iPadilla. Myös Timoteuksella on PC:n käyttö vähentynyt.

Esittelyssä olleet yritystietokannat (huom! Vain JAMK verkossa).

  • Fonecta ProFinder, Fonectan palvelu sisältää Sinisen Kirjan (Blue Book) sekä Suomen Suurimmat -internetpalvelun.
  • Kompass, maailmanlaajuinen yritystietojärjestelmä business-to-business sektorilla, jossa on mukana noin 80 maata.
  • Marketline, yrityshakemisto, yritysten tietokeskus, joka tuottaa ajantasaista tietoa maailmanlaajuisesti noin 10,000 yrityksestä, 2000 teollisuudenalasta ja 50 maasta. Palvelu sisältää markkinatutkimuksia, SWOT-analyysejä, maa- ja yritysprofiileja sekä toimialatietoa.
  • Yritysonline, WSOYpro.fi:n Yritysonline sisältää teoksia taloushallinnon, verotuksen, työsuhdeasioiden, rahoituksen, perinnän ja markkinointioikeuden alueilta. Kirjat on luettavissa kokotekstinä. Palvelussa on lisäksi aihealueisiin liittyviä säädöksiä ja muuta viranomaismateriaalia sekä uutisia

Yrittäjän päivän kilpailussa haastettiin opiskelijat ja henkilökunta ideoimaan yhdessä: Miten teemme yhdessä JAMKista Suomen yrittäjyyslähtöisimmän ammattikorkeakoulun? Peräti 19 vastausta annettiin. Onnetar poimi Jarkko Tuomisen arvan ja hän voitti taidekirjan. Palkinnosta on ilmoitettu henkilökohtaisesti.