Työelämälähtöistä tiedonhankintaa

Rakennustiedon aineistot ovat tärkeimpiä tiedonlähteitä (Rillin ja Betoniyhdistyksen ohella) rakennustekniikan opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Aineistoja käyttävät myös toimitilapalveluita opiskelevat restonomiopiskelijat.

JAMKilla on käytössä lähes kaikki Rakennustieto Oy:n tarjoamat tietoaineistot, kortistot (ks. luettelo lopussa). Edelleen puhutaan kortistoista, vaikka aineistot ovat jo vuosia olleet sähköisessä muodossa.

Olin iloisesti yllättynyt, kun viimeisimpien hankintojen yhteydessä Rakennustiedosta tarjottiin koulutusta aineistojen käyttöön. Lähes kaikki JAMK kirjaston suurimmat aineistot hankitaan FinElibin kautta, mutta Rakennustieto tarjoaa itse aineistojaan, eikä ainakaan vielä ole lähtenyt FinElibin kelkkaan. Tiedon tuottaja harvemmin tarjoaa itse koulutusta, joten totta kai toivotin Rakennustiedon tietopalveluiden asiakkuuspäällikön tervetulleeksi.

Koulutus järjestettiin Lutakon kampuksella, auditoriossa, ja paikalla oli tehokkaan markkinoinnin tuloksena noin 70 opiskelijaa, muutama opettaja sekä kirjaston henkilökuntaa.

1, 5- tuntisen koulutuksen aiheina olivat:

  • Rakennustietosäätiö RTS ja Rakennustieto Oy, lyhyt yritysesittely.
  • Kuinka tieto tuotetaan.
  • Ohjeiden ja RYLien asema rakennusalalla.
  • Kuinka rakennus- ja kiinteistöalan ammateissa hyödynnetään Rakennustiedon tietopalveluja.
  • Käyttöliittymän toiminnot ja eri tietopalvelujen sisällöt.

Oli mielenkiintoista kuulla RT-kortistojen syntyhistoriasta ja Alvar Aallon, Viljo Revellin ja Risto Rytin  liittymisestä Rakennustiedon historiaan.  Opiskelijat saivat tärkeää toimialatietoa kuinka Rakennustieto parantaa rakentamisen käytäntöjä, kustantaa ja julkaisee ohjeita, joiden mukaan suomalaiset rakennukset, sillat ja tiet suunnitellaan ja rakennetaan, kiinteistöt hoidetaan ja sisustetaan, tietoverkot vedetään ja työmailla toimitaan.

Työelämälähtöisessä koulutuksessa asiakkuuspäällikkö kertoi mahdollisuudesta tehdä ura Rakennustiedossa, esimerkiksi laatimalla ohjekortteja tai vetämällä toimikuntia. Hän mainitsi myös mahdollisuudesta hakea Rakennustietosäätiön stipendejä.

 Käyttöliittymän toiminnot ja eri tiedonlähteiden sisällöt –osio oli hyödyllinen, myös  minulle. Sain uusia vinkkejä Rakennustekniikan opiskelijoiden tiedonhankinnan opetuksiin, esim. arkistosta löytyvät vanhat RYLlit + voimassaolovuosi, CAD ja mallinnus – osio on hyödyllinen, palvelusta pitää kirjautua ulos, muuten tunnin viipeaika, korttien linkitys, RSS-syötteet jne.

Koulutusta kiiteltiin kovasti. Toivoisinkin, että myös FinElib järjestäisi vastaavanlaista koulutusta, ts. heidän edustamiensa aineistojen tuottajat, jotka tuntevat aineiston, kouluttaisivat.

Vielä sananen e-kirjoista:  trendien mukaisesti myös kirjallisuutta kustantava Rakennustieto tarjoaa e-kirjoja. Valitettavasti nämä e-kirjat ovat tarkoitettuja vain kuluttajamarkkinoille, eikä kirjasto-oikeuksin ole tarjolla e-kirjoja. Kysyntää toki on, mutta taas tulee vastaan ansaintalogiikka. Onneksi Rakennustieto Oy tuli meitä vastaan ja voimme tarjota pari uutta, tärkeää teosta e-kirjoina JAMKin omassa verkossa.

Kerroin toiveestamme saada jatkossa Rakennustiedon kirjat, varsinkin kurssikirjat, e-kirjoina ja esitin toiveen, että e-kirjat voisi upottaa osaksi Rakennustiedon sähköisiä aineistoja, ts. samaan käyttikseen. Hän lupasi viedä asiaa eteenpäin.

JAMK kirjaston käytössä olevat Rakennustiedon e-aineistot:

RT Net» lisenssejä 10 kpl SIT Net» lisenssejä 10 kpl RT-rakennusselostus Net» lisenssejä 10 kpl LVI Net» lisenssejä 10 kpl Ratu Net» lisenssejä 10 kpl KH Net» lisenssejä 10 kpl KiinteistöRYL» lisenssejä 10 kpl Infra Net» lisenssejä 7 kpl InfraRYL Net» lisenssejä 7 kpl RT-historiakortit 1943-1960 (noin 500 kpl). RT Tarviketieto Net

E-kirjat,

KOR: Korjausrakentamisen kustannuksia 2012. Rajoitus: 5 yhtäaikaista käyttäjää, vesileimattu. ROK: Rakennusosien kustannuksia 2012. Rajoitus: 5 yhtäaikaista käyttäjää, vesileimattu.

Lähde

Oksanen A-M. 2012. Rakennustieto Oy kouluttaa. Luento 16.11. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Järjestäjinä JAMK kirjasto ja Rakennustieto Oy.