Asenteiden, arvojen ja eettisten kysymysten viidakko maahanmuuttajien koulutuksessa

Jyväskylän Ammattikorkeakoulun maahanmuuttajille suunnatussa yrittäjyyskoulutuksessa osana koulutuksen sisältöä oli työhyvinvointi. Erilaisista kulttuureista tulevien henkilöiden voi olla vaikea ymmärtää työhyvinvoinnin merkitystä, vaikka asiaa kuvaavat suomenkieliset sanat olisivatkin tuttuja. Pyrittäessä avaamaan maahanmuuttajille uusia ja abstrakteja käsitteitä, on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti asenteisiin, arvoihin ja eettisiin kysymyksiin koulutuksen suunnittelussa ja oppimisen tukemisessa. Koska osallistujien kokemukset poikkeavat paljon opittavasta…

Jatka lukemista

Kehittämisestä muutoskykyä

  Nyt etsitään työelämän kipukohtia ja niiden syitä, sekä kehitetään lääkkeitä muutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Mitä ovat ne työarjen pienet teot, joilla yritys ja yksilöt siellä varmistavat sen, ettei muutoksen tuulissa kaaduta? Yritykset perinteisillä toimialoilla painivat samojen kysymysten kanssa. Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, mikä muuttaa yritysten kannattavuutta, asiakaskuntaa ja työn tekemisen tapaa joskus hyvinkin perusteellisesti. Yritykset…

Jatka lukemista

Siivousalan vastuullisuuden kehitysnäkymät ja haasteet julkisella sektorilla

Aiheenamme on siivousalan vastuullisuuden kehitysnäkymät ja haasteet tilaajan ja tuottajan näkökulmasta julkisella sektorilla. Tätä varten haastattelimme yhtä tilaajan ja kolmea siivouspalveluyrityksen edustajaa. Lakien ja kansainvälisten normien noudattamisen lisäksi jokaisen yrityksen on otettava huomioon myös kuluttajien, asiakkaiden, rahoittajien, sijoittajien, työnhakijoiden, kansalaisjärjestöjen ja -aktivistien odotukset yrityksen vastuullisuuden osalta. Myös valtiovalta ja EU on asettanut erilaisia linjauksia yritysvastuulle….

Jatka lukemista

Huonekalualan vastuullisuuden kolmiossa

Huonekaluala on sidoksissa moniin eri vastuullisuuden tekijöihin ja ulottuvuuksiin. Kuluttajat haluavat laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tuotantoketjut raaka-aineista valmiiksi tuotteiksi ovat pitkiä ja monimutkaisia. Kuluttajan näkökulmasta alan toimijoiden vastuullisuuden tasot vaihtelevat huomattavasti. Siinä missä yksi toimija esiintyy vastuullisuuden perikuvana saattaa toinen täyttää juuri ja juuri lakien ja asetusten vaatimukset. Mistä sitten tämän toimialan vastuullisuus, haasteet…

Jatka lukemista

Ammattilaiset asialla testaa: Pomodoro-menetelmä

LIKEn TKI-tiimissä on jo parin vuoden ajan kehitetty toimintaa pitämällä Ammattilaiset asialla – aamukahviperehdytyksiä. Vertaisperiaatteella säännöllisen epäsäännöllisesti parin kolmen viikon välein olemme kokoontuneet yhteen puoleksi tunniksi perehtymään esim. johonkin työkaluun, menetelmään tai ohjeeseen. Paikalla on tiimistä yleensä noin kolmasosa. Talvilomaviikon, jonka siis vietimme töissä, kunniaksi Ammattilaiset asialla päätti testata hyödylliseksi ja tehokkaasti mainostettua Pomodoro-menetelmää perjantaina…

Jatka lukemista

Yhdessä kohti laatua 

Yrittämisen käsite pitää sisällään ajatuksen, että pyritään yhä parempaan tekemiseen. Haastetaan siis itsemme ja muut menemään eteenpäin! Laadun kehittäminen on pienyrittäjän arjessa se, mikä pääsee helposti unohtumaan, kun muut arjen työtehtävät ja tulipalojen sammuttamiset varastavat työpäivän ajan. Tehdyn työn tuottavuutta on kuitenkin mahdollista parantaa pysähtymällä hetkeksi muutaman perusasian ääreen ja tekemällä fiksuja muutoksia, vaikka pieniäkin. Jyväskylän ammattikorkeakoulun laatuasiantuntijat Hilkka Heikkilä ja Hanna Hauvala haastavat pienyritykset pohjoisessa…

Jatka lukemista

Heikot signaalit ennakoivat ruokapalvelujen muutoksia

Ruokapalveluihin vaikuttavat monet maailmalla ja kotimaassakin tapahtuvat muutokset, esimerkiksi sote- ja maakuntauudistukset, mutta myös alan trendit ja megatrenditkin. Jos peilataan tämän hetken ruoka- ja ravintolatrendejä, ovat vastuullisuus, eettisyys ja ekologisuus arvoina voimakkaasti esillä. Isoina trendeinä ovat tällä hetkellä myös vegaani-ruokavalio ja raakaruoka, jotka itsessään ovat terveellisyytensä lisäksi myös ekologisia ja eettisiä valintoja. Heikkoihin signaaleihin ja…

Jatka lukemista

Heikot signaalit ennakoivat johtamisen muutoksia

Matkailu- ja palveluliiketoiminnan ylempää restonomin tutkintoa suorittava ryhmä keräsi lokakuussa 2017 marata-alan heikkoja signaaleja, jotka ennakoivat tulevia muutoksia. Nämä aikaiset merkit nousevista haasteista tai mahdollisuuksista voivat auttaa suuntaamaan organisaation toimintaa tulokselliseen suuntaan tulevaisuudessa. Ryhmien löytämät heikot signaalit keskittyivät johtamiseen, ruokapalveluihin, matkailuun ja toimitilapalveluihin. Lähteinä ryhmät käyttivät artikkeleita ja julkaisuja, uutisia, ajankohtaisohjelmia, dokumentteja, keskusteluja sekä omia…

Jatka lukemista

Tulevaisuuspyörällä Marata-alan tulevaisuuteen

JAMKissa järjestestettiin 30.8.2017 Tulevaisuuspyörä-työpaja, jonka tavoitteena oli hahmottaa Marata-alan tulevaisuuden toimintaympäristöä ja hyödyntää myöhemmin tulevaisuustietoa osallistujien omassa työssä, työympäristössä ja toimialalla. Työpajaan osallistui 25 Marata-alan edustajaa, ja työpajan fasilitoijana toimi Anne Hakala. Tulevaisuuspyörä-työskentelyä voidaan hyödyntää muun muassa tunnistettaessa uusia mahdollisuuksia, tehtäessä strategisia valintoja, riskeihin varautumisessa, pitkän tähtäimen resurssien suunnittelussa sekä suunniteltaessa uutta liiketoimintaa. Tulosten jäsentämisessä hyödynnettiin PESTE-analyysiä. PESTE-analyysissä…

Jatka lukemista

Tietosuoja-asetus tulee, oletko sinä ja yrityksesi valmiina?

Kybermaailmaan, kuten tietoteknisten laitteiden muodostamaa toisiinsa liitettyä verkkoa kutsutaan, liittyy monia uhkia. Kesän aikana Wannacry-haittaohjelma aiheutti sen, että osassa Englannin sairaaloista ei potilastietoihin päästy ja yhden sairaalan kiireettömät leikkaukset jouduttiin perumaan (Brandom 2017).  Yksi ajankohtaisimmista uhkista liittyy esineiden internetiin eli IOT:hen. Haittaohjelma Mirai valjasti internetiin yhteyteen liitettyjä laitteita, kuten valvontakameroita, rikollisten käyttöön. Näiden laitteiden muodostamaa…

Jatka lukemista