Kotikolo

Long time no nothing. At least here on blogosphere, in real world it’s been busy but that is another story, today I shall welcome you to my home!

I was very lucky to get a place via Studentenwerk, student union very similar to KOAS/HOAS/jne, so no need for fear of homelessness.

Our newest accommodation in west Munich (finished in early 2007), offers almost 600 students a place to live. The main building is 250m long, and this, together with the two-floor villas situated in front of it, forms a lively campus with plenty off opportunity to socialize. The standard of living is high, and the location renders these halls particularly suitable for students of the universities in west Munich, i.e. Großhadern, the bio-centre in Martinsried and the University of Applied Sciences in Pasing, which are all easily reachable by public transport.

Quite a community we have here. I got my room on an shared apartment of six people, that includes residents from China, Italy, Netherlands and of course me. We have a shared kitchen, two bathrooms and and two showers, except that one of the bathrooms is out of order…. but we have survived! Shared apartments of 6/7/8 people also has a cleaning service twice a week, so no toilet cleaning, ever. My rent is ~300 euros per month, which is not bad at all. We also have a mall nearby and trip to city center takes 15 mins by U-bahn and 20 mins by tram.

View from our balcony / Pihanäkymät parvekkeelta
View from our balcony / Pihanäkymät parvekkeelta

 

houses just go on and on and on.. / Talot vaan jatkuu  ja jatkuu..
houses just go on and on and on.. / Talot vaan jatkuu ja jatkuu..

 

Kitchen and balcony/Keittiö ja parveke
Kitchen and balcony/Keittiö ja parveke

 

Kitchen/Keittiö
Kitchen/Keittiö

 

My room is located at the end of this orange-is-the-new-blackish wc-corridor/Mun huone on tän vankilamaisen käytävän perällä
My room is located at the end of this orange-is-the-new-blackish wc-corridor/Mun huone on tän vankilamaisen käytävän perällä

 

My room/Mun huone
My room/Mun huone

 

huoneEvery room here is furnished, and includes bookshelf, bed, table, chair and of course wardrobe. Everything else you have to buy  yourself (thank you IKEA and Poco <3)

 

Heippa pitkästä aikaa! Vähän on päivittäminen jäänyt vähemmälle, mutta sen syistä lisää myöhemmin. Nyt pääsette kurkkaamaan mun kotikoloon!

Olin onneksi niiden onnekkaiden joukossa, jotka saivat asunnon Studentenwerkenin kautta. Studentenwerken on käytännössä sama asia kuin Suomen KOAS ja HOAS ja muut opiskelijajärjestöt, järjestö ajaa opiskelijoiden oikeuksia ja muun muassa tosiaan välittää asuntoja pelkästään opiskelijoille. Meidän auntokompleksi on valmistunut vuonna 2007, ollen uusin Studentenwerkenin kohteista. 250 metriä pitkän päärakennuksen lisäksi täällä on kaksi pienempää kerrostaloa, ja yhteensä täällä asuu noin 600 opiskelijaa, eli sosiaalistumismahdollisuuksia riittää!

Sosiaalista on meininki myös ihan asunnon sisällä, sain huoneen kuuden hengen soluasunnosta. Asunto pitää sisällään asukkaita itseni lisäksi Italiasta, Hollannista ja Kiinasta. Meillä on jaettu keittiö, kaksi vessaa ja kaksi suihkua, tosin toinen wc ei toimi, mutta hyvin ollaan selvitty! Enemmän on paremmin ilmeisesti, sillä jos asunnossa on yli 6 asukasta kuuluu vuokraan (n. 300e/kk) siivoojan käynti kaksi kertaa viikossa. Ei siis tarvitse vessaa siivota puoleen vuoteen, ihanaa. Lähellä on myös pieni ostari josta löytyy kaikki tarpeellinen, ja metrolla matkaa keskustaan on noin 15 min ja raitiovaunulla 20 min. 

Jokainen huone on valmiiksi kalustettu, ja sisälsi kirjahyllyn, vaatekaapin, sängyn, työpöydän ja tuolin, kaikki muu pitää hankkia itse. Kiitos IKEA <3 

 

That’s all for now, get out of my room!

 

xoxo,

Heidi