JAMKO alumnus, alumna, alumni, alumnae…

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Myös rakkailla valmistuneilla, tai sanottaisiinko tässä tapauksessa rakkailla vanhoilla jäärillä, kuten opiskelijakuntatoiminnassa on varsin usein tapana vanhoja toimijoita kutsua. Ja koska kaikki vanhoista JAMKO-aktiiveista ei vielä ole välttämättä valmistuneita. Kuten allekirjoittanut, joka nolona joutui hakemaan lisäaikaa syyslukukaudeksi…

Terminologian mukaan muuten aiemmin miespuolisesta alumnista yksikkömuodossaan käytettiin termiä alumnus, naispuolisen yksikkötermin ollessa alumna. Monikkomuotoisesti miespuoliset alumnit nimettiin juurikin termillä alumni, jota nyt monesti käytetään osittain hieman virheellisesti yksikkömuodoissakin. Siis englanniksi virheellisesti, suomeksi alumni on alumni. Naispuolisen alumnijoukon kutsumanimi on ollut alumnae, mutta nykyään niin yksikkö- kuin monikkomuotoisten maskuliinisten termien on havaittu muuttuvan tarkoittamaan yleisesti kaikkia alumneja. Kun haluaa pelata varman päälle esittäytyessään alumniksi, kannattaa jättää loppuosa kokonaan pois ja kutsua itseään alumn –termillä. Englanniksi siis.

Mitä se alumnitoiminta sitten on? Ensinnäkin se on verkostoitumista. Valmistuneet pitävät yhteyksiä ja luovat yhteyksiä muihin samasta opinahjosta valmistuneisiin. JAMKO alumneille yhteistä on aktiivitoiminta joko opiskelijakunnassa tai muunlainen ansiokas aktiivitoiminta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Esimerkiksi tutorit, koulutusalajärjestöjen toimijat, erilaisten tiimien ja työryhmien opiskelijajäsenet ovat aktiivitoimijoita. JAMKO alumneiksi lasketaan myös opiskelijakunnan entiset työntekijät, vaikkeivät he olisikaan JAMKissa opiskelleet. Tätä verkostoa myös alumniyhdistyksen kevätkokous tuntui arvostavan ja toivovan sen vahvistamista ja laajenemista. Siihen tähtäämme, lupaan sen. Toiseksi alumnitoimintamme tarkoittaa yhteistyötä JAMKOn nykytoimijoiden kanssa. Osallistumme ilolla opiskelijakunnan tapahtumiin ja koulutuksiin, autamme ja konsultoimme kaikessa mihin laajan osaamiskirjomme kautta rahkeemme vain riittävät. Olemme jo osallistuneet koulutuksiin, strategiatyöhön, yms. Tämä on vasta pieni alku sille, mitä toiminnan toivon tulevaisuudessa olevan. Kolmantena mainittavana tehtävänä ylläpidämme opiskelijakuntatoiminnan arvokasta historiatietoa. Tiesittekö, että yhtenä vuonna toimi päällekkäin kaksi hallitusta ja kaksi edustajistoa? Alumnit tietävät. Ja toivottavasti lähitulevaisuudessa saamme kaiken tämän myös muiden halukkaiden tietoon historiikin muodossa.

Yhdistystämme on suunniteltu ja rakennettu pitkään, mutta viimein tänä vuonna saimme sen rekisteriin ja toiminta virallisesti voi alkaa. Ja tarkoitus onkin aloittaa vauhdikkaasti. Blogimme tulee jatkossa sisältämään mielenkiintoisia tarinoita vierailevilta alumneiltamme. Näin alkuun esittäydymme kuitenkin yhdistyksen kevätkokouksessa valitun hallituksen voimin yksi kerrallaan. Itse tulin valituksi yhdistyksen puheenjohtajaksi. Varmaan siksi, että haluan ihan tosissani startata tämän yhdistystoiminnan ja tehdä siitä ihan oikean jutun. Aiemmin olen toiminut JAMKOn hallituksen liikuntavastaavana, puheenjohtajana ja myös toiminnanjohtajan äitiyslomasijaisena. Ja sitä ennen toki tutorina ja kv-tutorina. Olinpa myös mukana perustamassa Jyväskylän korkeakouluopiskelijoiden liikuntaseura KOOLS ry:tä, jonka ensimmäisessä johtokunnassakin olin jäsenenä. Katsotaanpa nyt millaiset kädenjäljet saan alumnitoiminnassa aikaan. Ainakin omat odotukseni ovat kovat.

Seuraavana heitänkin blogipallon yhdistyksemme varapuheenjohtajalle, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n hallituksen jäsenelle, Aleksi Kurville, joka myöskin on JAMKOn entinen puheenjohtaja, sitä ennen varapuheenjohtaja ja MatkaRaTa-koulutusalajärjestön aktiivitoimija. ja tutor jajaja… Aktiivi on ollut hän, lienee selvä.

 

Terveisin,

Susanna Norja

Puheenjohtaja

 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn alumnit ry

(tutummin JAMKO Alumnit ry)

Twitter: @susannanorja

LinkedIn: http://fi.linkedin.com/in/susannanorja