Verkkojen vetämisen jalo taito

Olen kuluneen kevään aikana miettinyt useaan otteeseen, että miten olemassa olevia verkostoja kasvatetaan paikkakunnan vaihtuessa? Omat verkostoni perustuvat vahvasti korkeakouluopintojen ja opiskelijakuntatoiminnan ympärille ja viimeisten parin vuoden aikana sosiaaliset verkot on tullut viritettyä aika hyvin varsinkin Keski-Suomen vesille.

Muutin vuoden vaihteessa Pohjois-Karjalaan, tarkemmin Joensuuhun, jossa lähes ainoat tutut olivat avopuolisoni ja koiramme Lilli. Muutos aikaisempaan oli melkoinen. Vaikka alusta aloittaminen uudessa kaupungissa pelotti, samalla olin innoissani mahdollisuudesta rauhoittua ja ottaa aikaa ihan itselleni hektisten opiskelija-aktiivivuosien jälkeen. Pienen hiljaiselon jälkeen olen kuitenkin huomannut, että opiskelijakuntatoiminnasta kaipaan eniten laajoja ja aktiivisia verkostoja.

Järjestötoiminta antaa hyvän alustan tutustua ympäri Suomen erilaisiin ihmisiin ja heidän osaamiseensa. Jotta heidät saa taitoineen pidettyä verkossaan, sen eteen tulee olla valmis tekemään töitä. Se ei kuitenkaan mielestäni tarkoita sitä, että heidän kanssaan pitää olla päivittäin yhteydessä tai olla selvillä jokaisesta liikkeestä mitä he tekevät. Verkostoituminen on sitä, että on valmis tarjoamaan omaa osaamistaan ja tietoaan toisille ja vastalahjaksi he auttavat sinua tarpeen tullen. Ja vaikka uusien verkostojen luominen on tärkeää, niin olemassa olevien ystäväpiirien tiedostaminen ja vaaliminen vaatii yhtä kovaa työtä. Nykyaikana verkostoituminen ja yhteydenpito on tehty helpoksi älylaitteiden ja erilaisten sovellusten avulla. Maisemien muuttuessa ja etäisyyksien kasvaessa ovat läheisimmät ihmiset säilyneet ainakin itselläni mukana arjessa melko tiiviisti juurikin puhelimen avustuksella. Tätäkin tekstiä kirjoittaessani olen jo ehtinyt soittaa ja viestittää viime vuoden tutkaparilleni pariinkin otteeseen ajatuskatkosteni korjaamiseksi.

Väitän, että helpoin tapa tutustua uusiin ihmisiin ja laajentaa verkostoja on työn ja opintojen kautta, kun ihmisiä tapaa säännöllisesti ja töiden ja opintojen sujumiseksi on tehtävä yhteistyötä. Siksi aion pyhittää kesätyöt uudella kotipaikkakunnallani säästöjen keräämisen lisäksi uusiin ihmisiin tutustumiselle ja vapaa-ajallani aion vaalia myös ystävyyssuhteitani ympäri Suomen. Ensi viikon lauantaina 14.5. aion vaalia JAMKO-muistojani kevään alumnitapaamisessa. Toivottavasti siellä näkee paljon vanhoja tuttuja, sekä uusia kasvoja!

Niina Lampi
(JAMKOn vuoden 2015 hallituksen puheenjohtaja)