Mitä järjestötyö antaa järjestötyöhön?

Päädyin sattumien kautta joitain vuosia sitten koulutustani vastaavaan tehtävään kolmannelle sektorille. Järjestökentässä viehätti vapaus, joustavuus ja työn yhteiskunnallinen merkitys. Kolmas sektori on vahva ja tunnustettu toimija ja yhdistystoiminnan maine ”puuhastelijana” on kaikeksi onneksi alkanut kirkastua varteenotettavaksi vaikuttajaksi ja aikaansaavaksi sektoriksi.

Aika monta kertaa olen tässä viime vuosien aikana havahtunut ajatuksiini ”Kylläpä JAMKOssa on tehty asiat hienosti!” Hallitusvuosista saamista kokemuksista on ollut todella paljon hyötyä työssäni. Vastuualueeni oli tuolloin sosiaalipolitiikka. Edunvalvonta oli vuonna 2010 yksi pääteemojamme ja sitä pääsimmekin urakalla miettimään ja kehittämään. Edellisessä työssäni edunvalvonta on läsnä joka päivä ja on hienoa tehdä oikeasti vaikuttavaa työtä. Sopo-pestistä on ollut myös hyötyä, että ah niin ihana palveluviidakkomme on tullut silloin tutuksi ja melko samojen asioiden äärellä pyörin tuossakin tehtävässä. Tosin asiakaskuntaa eivät ole opiskelijat vaan muistisairaat ikäihmiset.

Koen, että toimintavuoteni JAMKOssa ovat antaneet minulle taitoja ja valmiuksia, joiden oppiminen ei varsinaisissa opinnoissani juurikaan korostuneet. JAMKO on antanut hyvät valmiudet tiimityöskentelyyn. JAMKO aikana moniammatillisuus oli vahvasti läsnä kaikessa tekemisessä. Olen oppinut paljon myynnistä, markkinoinnista ja viestinnästä. Olen oppinut päivittämään nettisivuja ja facebook-ryhmiä ja käyttämään tietokonetta työvälineenä, mikä ei ole lainkaan itsestäänselvää sosiaalialan työntekijälle. Olen valmistellut erilaisia esityksiä ja koulutuksia, joutunut ja saanut olla ihmisten edessä. JAMKOssa yhdessä tekeminen ja käsiparien rajallinen määrä silloin pakotti ja jälkeenpäin ajateltuna mahdollisti sen, että oli pakko tehdä asioita, joita ei osannut ja jotka eivät osuneet mukavuusalueelle.

Comfort Zone Quotes - A comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there
Lähde: http://quotesgram.com/quotes-about-comfort-zone/

Tarkastelin työpaikkailmoitusta vajaa kolme vuotta sitten. ”Työnkuvaan sisältyy mm. ammattihenkilöille räätälöity koulutus, asiantuntijaluennot, ohjaus- ja neuvontamateriaalin kehittäminen”. Isoja juttuja. Onko minulla näistä kokemusta? Kyllä! JAMKO vuosieni aikana olen saanut olla mukana tutor-koulutuksissa, edunvalvontatiimin perustamisessa, organisoinnissa ja ohjauksessa sekä materiaalia olemme kehittäneet hienolla porukalla. Olen ollut mukana tapahtumien järjestämisessä sekä olemme tehneet tärkeää vaikuttamistyötä. ”Onko sinulla kokemusta hanke- tai projektityöstä?” Minulta kysyttiin työhaastattelussa. Vastasin, että suoranaisesti ei, mutta hallituskauden voisi ajatella eräänlaisena projektina. Sillä on selkeä alku ja loppu sekä määritelty tavoite. Tästähän minulta löytyy kokemusta.

Voin lämpimästi suositella opiskelija-aktiivitoimintaa kaikille, koska sen antamat valmiudet ovat valttia työelämässä. Kaupanpäällisenä saa hyvän verkoston eri alojen ihmisiä ja tutustuu aivan mahtaviin ihmisiin. Hyvää syksyn jatkoa, tsemppiä opintoihin ja/tai työelämän haasteisiin!

 

Outi Ronkainen

Kirjoittaja työskentelee kuntoutusohjaajana Petäjäveden kunnalla ja on JAMKO alumnien hallituksen jäsen.