Egyptiläiset e-oppimisen äärellä

Sunnuntaina illalla hieman hämmentynyt Egyptin koulutuksen arviointiviraston NAQAEEn valtuuskunta saapui vieraaksemme Jyväskylään. Meneillään on Twinning-hankkeemme viimeinen opintovierailu.

Ensi alkuun egyptiläiset vieraamme vaikuttivat tosiaankin hieman hämmentyneiltä. Tähän oli parikin syytä. Ensinnäkin takanaan heillä oli yli kolme tuntia istumista pimeässä auton kiitäessä läpi talvisen Suomen. Hämmennystä lisäsi vielä se, että kahden henkilön matkalaukut olivat jääneet koneen vaihdon yhteydessä Istanbuliin.

Alun ihmetyksestä huolimatta kaikki olivat seuraavana aamuna pirteinä ja innokkaina valmiit aloittamaan viikon opiskeluputkensa JAMKissa. Viikon mittaisen opintovierailun teemat keskittyvät e-oppimiseen ja mobiilioppimiseen sekä näiden prosessien ja oppimistulosten arviointiin.

Maanantaista perjantaihin tositoimia

Jo maanantaina aamupäivän kulussa tuli selväksi se, että ryhmä koostuu todellisista ammattilaisista. He ovat myös vakavissaan etsimässä uusia ajatuksia ja ideoita e-oppimisen sekä koulutuksen arvioinnin kehittämiseksi Egyptissä.

JAMKin asiatuntijoista maanantai oli varattu Markku Rissaselle. Markun kyky innovoida sai kuulijat esittämään lähes loputtoman määrän kysymyksiä. Markku saikin kutsun saapua Egyptiin kertomaan ideoistaan ja ajatuksistaan Egyptiin.

Tiistaina keskityttiin mobiilioppimiseen. Markku sai tuekseen yhden ehkä Euroopan parhaista mobiilioppimisen asiantuntijoista Piotr Krawczykin. Luennoitsijoiden taitava tapa yhdistää teoriaa ja käytäntöä näytti olevan vieraillemme mieleen. Tiistain kruununa kuultiin vielä Sirpa Laitinen-Väänäsen luento videoiden käytöstä oppimisesta.

Keskiviikkona taas sovellettiin ehkä ensimmäisen kerran JAMKin kv-toiminnassa uutta toimintamallia. Sen sijaan, että päivän ohjelmasta olisivat vastanneet JAMKin opettajat, vetovastuu annettiin JAMKin opiskelijoille. Osa JAMKin ulkomaalaistaustaisista opiskelijoista oli suunnitellut päivän ohjelman ja myös toteutti sen.

Opiskelijavetoisen ohjelman myötä vieraamme saivat mahdollisuuden katsoa JAMKin e-oppimistoimintaa ruohonjuuritasolta ja samalla opiskelijanäkökulmaa JAMKissa opiskelemisesta. Opiskelijoiden tyytyväisyys JAMKissa opiskelemiseen välittyi selkeästi vieraillemme. Vaikuttaa siltä, että tämä rohkea kokeilu laittaa opiskelijat opettajaksi onnistui hyvin.

Torstaina ohjelmassa on tutustuminen e-oppimiseen toisella asteella ja pohtia lähemmin e-oppisen arviointia. Perjantai on varattu yhteenvedon tekemiseen vierailun tuloksista.

Toiveita ja haikeutta

Viikko on siis ollut varsin onnistunut, mutta jostain vieraat ovat olleet myös huolissaan. Heitä on nimittäin huolettanut se, jääkö heille lainkaan aikaa Suomeen tai Jyväskylään tutustumiseen. Kova halu on päästä tekemään myös ostoksia, jotta kotiin olisi vietäväksi myös muistoja pohjoisesta. Vaikka ohjelma on kieltämättä suunniteltu tiukaksi, pyritään myös tähän toiveeseen vastaamaan.

Kaikki egyptiläiset Twinning-hankkeemme opintovierailujen osanottajat ovat olleet ammattilaisia, jotka ovat tulleet Suomeen avoimin silmin ja mielin. Meidän näkökulmastamme tuntuukin aika haikealta, että tämä on hankkeen viimeinen study visit. Kehittämistyö toki jatkuu vielä.

Teksti: Jorma Sinkkonen

Lisätietoja hankkeesta voit lukea Twinning-projektisivulta.

Jätä kommentti