Vietnam-hankkeen orientaatioviikko toteutettiin 5. – 9.9.2011 Dong Hassa.

Vietnamilaisen Quang Trin Teacher Training Collegen (QTTTC) johto ja opetushenkilöstö koulutetaan ammatillisen opettajakorkeakoulun toimesta. Developing Educational Leadership and Management in Teacher Training College -hanke on käynnistetty tämän vuoden kesäkuussa ja se jatkaa luontevasti VIETVOC-projektin puitteissa jo vuonna 1997 käynnistynyttä yhteistyötä opettajankoulutuksessa.

Syksy alkoi orientaatioseminaarilla, johon osallistui yhteensä noin 90 opettajaa ja hallintohenkilöstön edustajaa. Orientaatioviikon tavoitteena oli esitellä hankkeen keskeiset teemat ja työskentelytavat hankkeen aikana. Niinpä lähes 100 henkeä työskenteli erilaisissa yhteistoiminnallisissa ryhmissä koko viikon ajan!

Orientaatioviikolla kuultiin Huen yliopiston kokemuksia opintopisteisiin perustuvasta opetussuunnitelmasta ja oppijakeskeisistä työtavoista. Suomalaisten asiantuntijoiden johdolla toteutettiin oppijakeskeisiä workshoppeja, joissa jaettiin kokemuksia suomalaisista käytänteistä. QTTTC:n henkilöstö oli innostunut työskentelystä ja auditorio täyttyi puheensorinasta sekä hyvistä työskentelyn tuotosten esittelyistä. 

HEI ICI -hankkeen pohjatyötä tehtiin jo kesäkuussa kun Ulla Mutka ja Irmeli Maunonen-Eskelinen tekivät Vietnamissa hankkeen lähtötila selvityksen (Baseline Study)

Hankkeen virallsiia avajaisia vietiin Dong HA'ssa 5.9. Mukana oli lähes koko henkilöstö Dong Ha'n Teacher Training Collgesta.

Workshopit alkoivat klo 7.30 paikallista aikaa, joka tarkoittaa Suomen ajassa klo 3.30 yöllä. Meille suomalaisille asiantuntijoille 36 asteen lämpötila ja n. 80% ilmankosteus saivat hien virtamaan , vaikka aamun workshopit olivat päivän viileintä aikaa. Töitä tehtiin kirjaimelliset hiki otsalla!

Orientaatioviikolla pidettiin myös hankkeen ohjausryhmän kokous. Kokouksessa keskusteltiin hankkeen aloituksesta, orientaatioviikon palautteista, budjetista ja hankkeen hallinnointikäytänteistä. Lisäksi tavattiin Quan Trin maakunnan kansainvälisen yksikön varajohtaja, jonka tuki hankkeelle on varsin tärkeä. Koulutusjaksojen yhteydessä tullaan pitämään yhteyttä paikallisviranomaisten kanssa, jotta he ovat tietoisia hankkeen edistymisestä.

Orientaatioviikon aikana työstettiin yhdessä hankkeen lähtökohtia ja osallistujien toiveita.

Oppilaitoksen henkilöstö saa AOKK:lta tukea erityisesti opetussuunnitelman, HRD-toimintojen ja laatujärjestelmän kehittämisessä sekä oppijakeskeisten menetelmien käytössä. QTTTC:n ja JAMK/AOKKin lisäksi kumppaneina hankkeessa ovat HAMKin opettajakorkeakoulu ja Huen yliopisto Vietnamista.

Vuoden 2012 loppuun kestävä hanke sisältää 60 workshoppia ja niihin osallistuu lähes QTTTC:n koko henkilöstö. Workshopit toteutetaan kolmen koulutusohjelman kautta:

  • Training of Trainers-ohjelma
  • Educational management-ohjelma
  • Pedagogical development-ohjelma.

Seuraava koulutusjakso on marraskuussa, jolloin nämä kaikki kolme ohjelmaa käynnistyvät.

Dong Ha’n Teacher Training Collegen rehtori Le Thi Xuan Lien’llä ja AOKKin johtaja Ulla Mutkalla on takanaan jo liki 15 vuotta yhteistyötä, jonka nyt käynnistyneestä jatkosta he yhdessä iloitsivat.

 

Orientaatioviikolla Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta oli mukana Ulla Mutka, Leena Kaikkonen ja Irmeli Maunonen-Eskelinen.

Developing Educational Leadership and Management in Teacher Training College toteutetaan 2011-2012 ulkoministeriön HEI ICI –hankerahoituksella (Higher Education Capacity Building), jossa tavoitteena on suomalaisten ja Suomen kehitysyhteistyömaiden korkeakoulujen välinen yhteistyö

Leave a Comment