Isosisko vs. pikkusisko – kaksi punaista testissä

Talvilomaviikolla on ollut hyvin aikaa uusien laitteiden testaukseen ja ideoiden kehittelyyn. Bongasimme BETT-messuilta pienen ja sievän Hue-webbikameran, jonka tilasimme oitis kokeiluun. Kameran juju on sen taipuva varsi, jonka avulla sitä voi käyttää dokumenttikameran tavoin webinaaritilanteessa. JAMKiin on hankittu myös Lumensin Ladibug-dokumenttikamera, jossa on niin ikään taipuva varsi. Myös tämä laite pääsi tällä viikolla testikäyttöön. Laitteiden väri ja muotokieli ovat täsmälleen samat, vaikka valmistaja on eri.

kamerat 1
Vasemmalla Lumens, oikealla Hue.

Laitteiden avulla opettaja voi webinaaritilanteessa havainnollistaa sanomaansa piirtämällä tai kirjoittamalla perinteisesti paperille ja tämä näkyy etäosallistujille. Molemmissa kameroissa on USB-liittimet eli ne on helppo liittää ja käyttää myös Connectissa. Miinuspuolena on se, että yhdeltä koneelta voi lähettää vain yhtä kuvaa. Jos siis jaetaan dokumenttikameran kuvaa, opettajan oma kuva ei näy. Tämän voi kiertää käyttämällä toista tietokonetta, johon dokumenttikameran kytkee. Webinaaritilanteessa yksi ”ylimääräinen” kone voisi ollakin hyvä lisä, sillä siinä voisi pitää näkyvillä opiskelijanäkymää. Näin opettaja näkee koko ajan, mitä opiskelijoille näkyy.

Testasin kameroita Kaukossa, joka on etäopetukseen tarkoitettu webinaaritilamme. Vertailin laitteiden käyttöä kolmessa tilanteessa: 1. pöytäpinnalla kirjoittaminen 2. fyysisen materiaalin esittäminen 3. flappipaperille piirtäminen.

Pöytäpinnalla kirjoittamiseen Lumensin kamera on huomattavasti parempi. Kuva on selkeä ja kirkas. Huen kuva jää suttuiseksi mutta on kuitenkin luettavaa. Sama tulos on fyysisen materiaalin esittämisessä. Lumensin kameralla kuva on laadukkaampi , Huella hieman heikompi mutta ainakin omiin silmiini luettava. Työskentelyn kannalta Lumensin kamera on helpompi. Automaattinen tarkennus ja zoomaus mahdollistavat tarkan kuvan helposti. Huessa tarkennus täytyy tehdä manuaalisesti ja zoomaus viemällä kameraa lähemmäs kohdetta. Lumensin kamera kuvaa dokumenttikameran tavoin edestäpäin. Hue sen sijaan pitää sijoittaa kuvaamaan itsestä poispäin eli paperin ja itsen väliin. Laite on onneksi pieni joten se ei juurikaan häiritse.

teksti
Vasemmalla Hue, oikealla Lumens.

Fläppipaperille piirtämisessä ero ei yllättäen ollut niin suuri. Molemmilla kameroilla kuvan laatu on hyvä. Siinä missä Lumensin kamera täytyi kääntää mutkalle ylösalaisin, jotta kuva tuli eetteriin oikein päin, Hue ei erityisiä kommervenkkejä vaatinut. Lumensin zoomi toimii tässäkin loistavasti mutta samalla vaivalla Hue-kameran voi siirtää lähemmäs kohdetta.

flappi

Lumensin etuina on kuvan laatu ja zoomaus. Laitteessa on automaattinen tarkennus ja sen saa kiinnitettyä myös tykkiin, jolloin se toimisi hyvin myös tilanteessa, jossa osallistujia on sekä paikan päällä että etänä. Huen etuina on sen pieni koko, helppokäyttöisyys ja hinta. Lumensin kamera maksaa noin 700 €, Huen hinta Englannista tilattuna postikuluineen noin 50 €.

Testauksen perusteella sanoisin, että molemmat kamerat ovat hyviä ja pystyvät rikastamaan etäopetusta. Kauko-tilassa Lumensin kamera on loistava ja laadukas lisä. Hue pienenä ja kevyenä on mobiili ja kulkee helposti kouluttajan mukana. Ensi viikolla molemmat kamerat pääsevät vielä tiukempaan testiin, kun niitä käytetään aidoissa opetustilanteissa.