Kaluste taipuu moneksi

WAU! Factoryn oppimisympäristön suunnittelun aikana olemme etsineet uusia innovatiivisia ja monikäyttöisiä kalusteita oppimisen tarpeisiin. Tilasuunnittelumme yhtenä keskeisimpänä ohjenuorana on muuntojoustavuus eli tilan tulee muuntua nopeasti ja helposti erilaisiin opetusmenetelmiin. Kaikkien ratkaisujen ja valintojen tulee olla helppokäyttöisiä ja palvella opetus- ja oppimistilannetta. Ilokseni olen huomannut, että maailmalta löytyy jo kalustevalmistajia, jotka toteuttavat muuntojoustavuutta omissa kalusteratkaisuissaan.

Sähköä tolpasta

hubBETT-messuilta bongasimme pyörillä kulkevan ladattavan sähkötolpan. Tolpassa on sekä USB-pistokkeita (6 kpl) että sähköpistokkeita (6 kpl) ja sen voi viedä sinne, missä sähköä tarvitaan. Näin vältytään jatkojohtojen vetämiseltä, mikä on hyvä sekä siisteyden että turvallisuuden näkökulmasta. Jatkojohdot jäävät helposti lojumaan lattialle, mikä vaikeuttaa siivoamista. Niihin voi myös helposti kompastua ja ne ovat tiellä, kun tilan järjestystä muutetaan. Tolppa antaa sähköä kuudelle läppärille ja kuudelle tabletille. Kuinka pitkään tolpan akku kestää, siitä ei ole tietoa.

Löydetty tuote on Iso-Britanniasta emmekä ole vastaavaa Suomen markkinoilta vielä löytäneet. Brittiläisen toimittajan mukaan eurooppalaisella sähköpistokkeella varustetut tolpat ovat vasta kehitysvaiheessa eli niitä ei saa edes tilaamalla. Tätä kehitystä täytyy seurata. Idea on kerrassaan loistava!

Tuota kun tuunaisi edelleen niin, että sen saisi pienempään kokoon ja esimerkiksi rahin muotoon, jolloin se toimisi samalla myös istuimena. Tai sinne saisi myös säilytystilaa tusseille, post-it-lapuille ja muille pienille ryhmätyöskentelyn apuvälineille. Näin kalusteelle saisi monta käyttötarkoitusta ja se palvelisi paremmin opetustilannetta.

Lattia pedagogisena apuvälineenä

lattiaBETT-messujen jälkimainingeissa jäimme pohtimaan myös lattiaa ja sen merkitystä osana oppimistilaa. Miten lattiaan saisi toiminnallisuutta? Liikuntasalissa on viivat eri urheilulajeille, jotka ohjaavat toimintaa. Voisiko oppimistilan lattiassa olla jotakin, joka ohjaisi pedagogista toimintaa? Yksi esimerkki voisi olla lattiassa oleva jana, jota voisi käyttää janatyöskentelyssä: aseta itsesi kahden ääripään välille siihen kohtaan, jossa koet tällä hetkellä olevasi. Myös ryhmätyöskentelynpisteiden kohdat voisi ilmoittaa lattiassa samalla tavalla kuin jumppasaleissa on lattialla tarrat kertomassa kunkin osallistujan paikan. Haasteena on tehdä tämä tyylillä ja niin, että se on siistin ja levollisen näköinen.

Voisiko lattiapintaa käyttää myös heijastamiseen? Voisimmeko luoda erilaisia tunnelmia lattialle heijastettavan kuvan avulla? Entäpä tuoda pelillisyyttä kuten kuvassa oleva muistipeli?

Pöytä tilanjakajana ja piirtoalustana

pöytäMuutamalta kalustevalmistajalta löytyy pyörillä olevia taitettavia pöytiä, jotka menevät pieneen tilaan, kun niitä ei tarvita. Samalla ne voivat toimia tilanjakajina ja tuoda rauhaa ryhmä- tai parityöskentelyyn. Pöydän pinnan voisi käsitellä tussitaulumaalilla, jolloin siitä tulisi valkotaulun kaltainen piirtoalusta ja pystyasennossa sitä voisi käyttää fläppitaulun tavoin ja ehkäpä tarvittaessa vielä heijastuspintana. Siinä olisi muuntojoustavuutta kerrakseen!

Kuvan pöytä on Constellationsin mallistoa.

Tuolissa pöytä ja säilytystila

nodePyörillä kulkevat tuolit eivät ole uusi juttu, mutta kun mukaan yhdistetään pöytä ja säilytystilaa saadaan aikaiseksi jotakin uutta ja innovatiivista. Tällainen on esimerkiksi Steelcasen Node-tuoli. Tuoli on kevyt ja liikkuu tilassa joustavasti ja helposti. Pöytä kulkee aina matkassa ja jos sitä ei tarvitse, sen voi kääntää pois tieltä. Istuinosan alapuolella on säilytystilaa, jonne voi laittaa vaikkapa laukun. Näin omat tavarat ovat aina lähellä liikkuipa tilassa miten paljon tahansa.

Säilytystila on hyvä ominaisuus, ja sen tarve on tullut esiin myös meidän tiloissamme (D505). Opiskelijoiden käsilakuille, kasseille ja repuille ei ole varattu tilaa ja tällä hetkellä ne jätetään jonnekin seinän vierustoille. Jonkinlainen tuolin yhteydessä oleva säilytysratkaisu olisi hyödyllinen myös meillä.

Iloa väreistä

Kun katsoo maailmalta opetustiloihin keskittyneiden kalustevalmistajien tuotevalikoimaa, ensimmäisenä silmään pistää värien käyttö ja muotoilu. Se on jotain perinteestä poikkeavaa. Kalusteissa on uskallettu rikkoa perinteistä muotoa. Pöydän ei tarvitse olla neliskanttinen tai pyöreä vaan se voi olla vaikka kahdeksankulmio. Kalusteissa käytetään rohkeasti väreä ja tuodaan siten iloa oppimisympäristöihin. Tätä ajattelua tarvitsisimme myös Suomen kouluihin ja oppimisen tiloihin.

Ideoita ja erilaisia kalusteratkaisuja voi kurkata meidän Pinterest-taululta.