Pulpetit pois!

Kuva:  Phelyan Sanjoin, Flickr, CC BY 2.0
Kuva: Phelyan Sanjoin, Flickr, CC BY 2.0

Viime kevään Future Classroom Scenarios MOOC-kurssilla ensimmäisen viikon tehtävänämme oli kuvata oma luokkahuoneemme. Oli aika hämmentävää huomata, että luokkahuoneet näyttävät aivan samalta ympäri maailmaa. Hyvin perinteistä, aika tylsää. Tämä ei ollut yllättävää mutta silti se onnistui yllättämään. Lähes kaikissa luokissa oli opettajanpöytä, liitutaulu/valkotaulu ja pulpetteja joko riveissä, pareittain tai pienissä ryhmissä. Toinen havainto liittyi väreihin. Päiväkotien ja esiopetuksen ympäristöissä värejä oli käytetty mutta perusasteesta eteenpäin tilat olivat värittömiä: valkoiset seinät, harmaa lattia, vihreä liitutaulu, valkoiset pöydät, puun väriset tuolit. Tuntuu kuin tiloista olisi karsittu kaikki mielikuvitusta ja luovuutta aktivoivat virikkeet pois. Luokassa keskitytään asiaan.

Miksi näin? Olemmeko niin kiinni perinteissä, ettemme kykene ajattelemaan muunlaista toimintatapaa tai toimimaan muunlaisessa ympäristössä? Vai onko luokan ulkoasu ylhäältäpäin määritelty? Sanooko laki ja asetus, että tällainen on koululuokka?

Ei sano, ainakaan Suomessa.

Pari viikkoa sitten YLE uutisoi turkulaisen Maarit Korhosen täysin pulpetittomasta luokasta Runosmäen koulussa. Luokka kantoi yhteistuumin pulpetit pois ja tilalle tuotiin pyöreitä toimistopöytiä, pyörällisiä toimistotuoleja, sohvia, nojatuoleja, keinutuoli, säkkituoli, räsymattoja ja viherkasveja. Luokasta on tehty oppilaiden näköinen, jolloin siellä viihdytään. Ja kun viihdytään, opitaan.

Korhonen oli varmistanut Opetushallitukselta, että pulpettien poistaminen sallittua. On se. Opetushallitus ei vaadi pulpetteja, ei kokeita eikä kirjoja. Tarvitaan vain rohkeutta muuttaa vanhoja totuttuja malleja.

Pulpettien korvaavien kalusteiden hankinnassa käytettiin mielikuvitusta, talkoita ja verkostoja. Vanhempien varastoista löytyi räsymattoja, käyttämättömiä sohvia ja nojatuoleja. Pyörälliset toimistotuolit dyykattiin sairaalan ylijäämävarastosta. Kuinkahan monessa yrityksessä Suomessa uudistetaan brändiä tai vaihdetaan kalusteita muuten vaan joka vuosi? Vanhat kalusteet ovat usein käyttökelpoista tavaraa, joka kaatopaikan sijaan löytäisi paremman kodin koululuokasta. Miten tällaista yhteistyötä saataisiin lisää? Vai estääkö joku direktiivi tämän tyyppisen kierrätyksen?

Tämä on hieno esimerkki muutoksen tuulista, jotka puhaltavat oppimisympäristöjen ja samalla myös opetuksen kentällä. Tällaisia rohkeita pioneereja tarvitaan!

Jos uutinen on vilahtanut ohi silmiesi, voit lukea jutun ja kuunnella Maaritin haastattelun Ylen sivuilta: ”Miksei koululaitos muutu, vaikka maailma muuttuu?”.

Maarit Korhosen kirjoittama pamfletti Herää Koulu ostettavissa verkosta.