Pokasahoista huippumoderneihin koneisiin

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse Oy juhlii keski-ikään eli neljäänkymppiin ehtinyttä taivaltaan. Osuva otsikko – ”Alussa oli savotta, pokasaha ja Einari” – houkutti minutkin lukemaan pohjoissavolaisen perheyrityksen vaiheista. Jäniskoira-Ponssen nimeä kantavat koneet ovat tätä nykyä maailman ehdotonta huippua, ja konserni on kirjaimellisesti levittäytynyt ympäri maailman.

Mikä ilahduttavinta, Ponssen kaikki metsäkoneet ja harvesteripäät on suunniteltu ja valmistettu pienessä pohjoissavolaisessa pitäjässä Vieremällä. Kotimaiset Ponsset pörräävät maailman metsissä, eikä kaikkea ole tarvinnut ”kiinalaistaa”. 

Olisiko Einari Vidgrénin otteissa opittavaa myös muille suomalaisille yrittäjille ja laitevalmistajille esimerkiksi bioenergiapuolella? Töitä on tehty hartiavoimin, eikä aina ole ollut helppoa. Määrätietoinen yrittäjä on kuitenkin uskonut asiaansa, tehnyt ahkerasti tuotekehitystyötä, ottanut riskejä, kuunnellut asiakkaitaan ja luottanut kotimaiseen ammattitaitoon, osaavaan työvoimaan ja suomalaisiin juuriinsa. Ehkä Ponssen juhlavuoden tapahtumissa voisi piipahtaa itse kukanenkin oppia ammentamassa…

Hyvää helatorstaita kaikille! Nautitaan kesäisistä keleistä!