Bioenergisiä tuulahduksia

Rehellisesti biokaasusta

Tiimikeskusteluja ja tulevaisuuden tuumailua

Näin keskikesän korvalla työpaikoilla aherretaan kenties tavallistakin tiiviimmin – pöytä on kiva saada puhtaaksi ennen lomalaitumille laskeutumista. Monen ihmisen työpäivä jatkuu vielä pitkälle iltaan pihoissa, puutarhoissa ja metsissä. Mikä ettei – ulkotöiden parissa puuhastelu näin vuoden valoisimpaan aikaan on ihan mukavaa, kunhan urakka vaan on kohtuullinen.

Myös me bioenergiatiimiläiset uurastamme tahoillamme. Deadlineja kummasti pukkaa vähän jokaiselle jampalle ja jaanalle. On projektien ohjausryhmäkokouksia, maksatuksia, väliraportointeja, julkaisujen kirjoittamista, tiedottamista suuntaan jos toiseenkin. Myös opetuksen ja koulutuksen parissa työskentelevät miettivät kuumeisesti tulevaa: ensi lukuvuoden opintojaksoja, niiden toteutustapoja, sisältöjä ja aineistojen hankintaa.

Kaiken kiireen keskellä on kuitenkin syytä joskus istahtaa alas miettimään, miksi tätä kaikkea oikein tehdään. Mikä on tehtävämme, mitkä ovat tavoitteemme? Meillä JAMKissa yksi tällainen pysähtymisen paikka on jokakeväinen ryhmä- tai tiimikehityskeskustelu. Myös bioenergiatiimissä tämä on ajankohtainen asia tällä viikolla.

Tilanne on meidän näkökulmastamme oikeastaan hyvin herkullinen: bioenergia on nimetty JAMKin uudessa strategiassa koko talon aluekehitystyön kärkeen ja käytännön toimenpiteitä strategian toteuttamiseksi parhaillaan mietitään. Myös ”oma strategiamme” – lue JAMK Bioenergiakeskuksen strategia 2010-2015 – on viittä vaille valmis. Haasteita ja työtä riittää niin kansainvälistymisessä, opetuksen kehittämisessä kuin palvelutoiminnankin puolella.

Me keskitymme JAMK Bioenergiakeskuksessa kolmeen yhteisesti valittuun osa-alueeseen: 1) biopolttoaineiden tuotantoon, laadunhallintaan ja logistiikkaan, 2) polttoteknologiaan ja päästöjen hallintaan alle 1 MW:n kokoluokassa sekä 3) bioenergiayrittäjyyteen ja -liiketoimintaan.

JAMK Bioenergiakeskus haluaa olla vuonna 2015 kansainvälisesti tunnettu ja Suomessa tunnustettu bioenergia-alan koulutuksen sekä yrityslähtöisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edelläkävijä.

Siispä tuumasta toimeen ja tiimin kehityskeskustelun kautta liikkeelle!

PS. Olen jo pitkään tuskaillut nuorimmaiseni huoneen kaaosmaista tilaa: pikkutytön huoneesta löytyy sekä ulkoa että sisältä haalittuja ”aarteita” joka lähtöön. Viimein tartuimme itseämme niskasta ja yhdessä siivosimme kuopuksen kamarin – perusteellisesti. 7-vuotias tuumasi osuvasti kaupallista puhelinoperaattoria mukaillen: ”Mistä tätä pölyä oikein tulee?!”

 Niinpä, rapatessa roiskuu ja tekeminen jättää jälkensä. Lopputulosta on kuitenkin mukava katsella – toivon mukaan myös JAMK Bioenergiakeskusta vuonna 2015!