Elokuuta – ja sadonkorjuuta

”Myrskyn jälkeen on poutasää”, sanoo lauluntekijä. Niin toivoisi – sen verran ankaralla kädellä astat ja veerat ovat meitä suomalaisia viime päivinä koetelleet. Ainakin täällä Keski-Suomessa riittää epätoivottua sadonkorjuuta ukkosmyräköiden jälkeen. Varsinkin Konneveden, Viitasaaren ja Uuraisten asukkaat muistavat pitkään loppukesän koettelemukset.

Voimia ja jaksamista kaikille heille, joita luontoäiti aika kovalla kädellä koetteli ja joille voimiaan näytti! On suoranainen ihme, että vakavilta henkilövahingoilta on ainakin toistaiseksi vältytty. Toivottavasti laariin kuitenkin saadaan mahdollisimman iso osa myrskyn runtelemista puista! Keski-Suomen puunkorjuukalusto on nyt valjastettu töihin myrskytuhoalueille, ja vahingoittumaton pystypuusto saa odottaa. Taloudelliset vahingot ovat silti mittavat, eikä henkisiä vammoja kenties koskaan osata edes arvioida. Monessa pirtissä odotellaan vielä sähköjenkin saapumista.

Kulunut kesä on tosiaan ollut säitten puolesta poikkeuksellinen. Pitkä hellejakso on koetellut niin ihmisten, kotieläinten kuin luonnonkin kestävyyttä, mutta toisaalta moni on varmasti myös nauttinut. Väkeä on riittänyt erilaisissa tapahtumissa pitkin Suomen niemeä. Merkillisellä tavalla me suomalaiset virkoamme ja ryömimme koloistamme ihmisten ilmoille nimenomaan kesäaikaan.

Myös täällä Keski-Suomessa riittää tapahtumia joka lähtöön. Kuka käy jazzeilla Äänekoskella, kuka kirmoissa Saarijärvellä, kuka satuilemassa Karstulassa, toinen harrastaa joutenoloa Joutsassa, toinen taas kiertää konsertteja, urheilukarnevaaleja tai kesäteattereita. Hyvä niin! Tärkeintä on, että jokainen löytää mielekästä tekemistä, lataa akkujaan, virkistyy ja nauttii Suomen suvesta.

Lomat alkavat olla takanapäin isolle osalle myös meistä jamkilaisista. Monessa työpisteessä on täysi tohina, opetus käynnistyy pian ja hanketöitä viritellään kesätauon jälkeen taas täyteen vauhtiin. Kalenterit täyttyvät. Kesäloman virkistämin mielin on toisaalta mukava tarttua uusiin haasteisiin ja töihin. Arjessa ja arkirytmissä on puolensa. Reipasta ja tuotteliasta elokuuta kaikille lukijoille!