Esityslistoja ja linjanvetoja

Kuukausi on bioenergiakentällä pitkä aika. Sen huomaa pelkästään bioenergiatiimin esityslistan pituudesta. Kokoustemme asialistat venyvät ja paukkuvat – ja alkavat kohta muistuttaa pituudeltaan nälkävuosia. No, onneksi ei nyt ihan kuitenkaan. Asiaa silti riittää. Onhan meitä tekijöitäkin toki jo aikamoisen komea joukko: täystusina eli oikein mukava tutkimusryhmän kokoinen porukka, kuten joku oivallisesti totesi männä viikolla.

Bioenergiatoimialalla tosiaan tapahtuu ja nopeasti. Maailma muuttuu, ja tuntuu siltä että pian on aiheellista tarkistaa Bioenergiakeskuksen tuoretta strategiaakin. Ehkä vieläkin on fokusoinnin paikkaa.

Innovaatiokirjailija John Kao kehottaa mukaansatempaavassa kirjassaan erikoistumaan. Maailmalla on hyviä esimerkkejä rohkeasta erikoistumisesta ja sen pohjalta syntyneistä menestystarinoista. Toisaalta ihan yhden tai kahdenkaan kortin varaan emme me voi toimintaamme laskea. Suomi saati Keski-Suomi ei myöskään ole väestöltään samaa kokoluokkaa kuin Kaon esimerkit Kaliforniasta tai Singaporesta. Toisaalta innovatiivista ympäristöä me voimme ympärillemme rakentaa. Kaon mukaan innovatiivisuutta ruokkivat mm. viihtyisä ja virikkeellinen työympäristö sekä erilaisuuden sietokyky. Rajojen rikkomisesta ja perinteisten ”aitojen” ylittämisestä voi syntyä jotain aivan uutta ja mullistavaa.

No, joka tapauksessa Bioenergiakeskuksenkin on paikkansa tässä maailmassa lunastettava, jos mielii eloaan jatkaa. Sinänsä on erittäin positiivista, että takanamme on vankka tukijoukko Keski-Suomen elinkeinoelämän edustajista ja kehittäjäorganisaatioista rahoittajiin ja viranomaisiin. Maakuntalehti Keskisuomalainenkin tunnusti olemassaolomme ja meihin kohdistuvat odotukset pääkirjoituksessaan tällä viikolla. Hyvä niin.

Syyskuun puolivälissä on ex-ministeri ja ex-maakuntajohtaja Tarja Cronberg tullut raportteineen näyttävästi julkisuuteen. Pohjoiskarjalaiset näkevät visiossaan, kuinka Karjalan laulumaille (so. Joensuu) perustetaan kansainvälinen huippuosaamisen keskittymä ”Metsäbioenergian tutkimus- ja innovaatiokeskittymä (METTI)”. Meillä keskisuomalaisilla (Bioenergiakeskuksella??) olisi sivutoimipisteen asema.

Nyt on varmaan meidän kaikkien keskisuomalaisten toimijoiden syytä ottaa vastaavalla tavalla yhdessä kantaa ja linjata omaa tekemistämme – ja tuoda osaamisemme julki. Meillä on kuitenkin tässä maakunnassa paljon vahvuuksia ja myös pitkiä perinteitä, joiden varaan rakentaa. Yhteistyö on toki edelleen hyvin tarpeellista ja toivottavaa niin itään, länteen kuin muihinkin ilmansuuntiin. Toivotaan, että myös täällä kotimaassa löydämme toisemme emmekä verissä päin kilpaile toisiamme henkihieveriin.

Sinänsä hienoa – osin sattumaakin – että parhaillaan koostetaan keskisuomalaisten toimijoiden (mukana mm. JAMK, JY, VTT, Jyväskylä Innovation Oy, Keski-Suomen liitto ja BENET Oy) yhteistä biomassavarojen tutkimusstrategiaa. Työtä tehdään EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelman rahoittamassa BIOCLUS-projektissa.

Mikä parasta, samaan aikaan vastaavaa työtä tehdään neljässä muussa EU-maassa (maakunnassa). Partnerimme pitävät korttinsa avoimina, ja pääsemmekin tuoreeltaan kommentoimaan ”sisarklustereidemme” työtä, poimimaan hyviä ideoita ja parhaita käytänteitä vaikkapa Kreikan Makedoniasta tai sitten Slovakiasta. Tavoitteena on, että strategiatyö konkretisoituu jo lähitulevaisuudessa sellaiseksi T&K&I-työksi, joka parhaalla mahdollisella tavalla auttaa myös suomalaista elinkeinoelämää ponnisteluissaan bioenergia-alalla ja biomassojen kestävässä hyödyntämisessä.