Bioenergisiä tuulahduksia

Rehellisesti biokaasusta

Historiallisia hetkiä

Bioenergiakeskuksen strategiaa on nyt viime päivinä käsitelty paitsi yhteistyökumppaneidemme kanssa, niin myös JAMK Oy:n hallituksessa. Kiitos kaikille strategiamme kommentaattoreille ja sparraajille! On hienoa huomata, että maakunnassa on selvästi yhteistä tahtotilaa tukea toimintaamme. Bioenergiakeskuksen halutaan kehittyvän kansallisesti ja myös kansainvälisesti merkittäväksi bioenergia-alan osaamis- ja teknologiakeskittymäksi. Haasteita riittää, mutta samalla myös upeita mahdollisuuksia!

KATTI valmistuu pian!

Kattilatestauslabran rakentamistyöt ovat kovassa vauhdissa, ja työt saadaan valmiiksi lähiviikkoina. Vuoden vaihteen ympärillä tehdään vielä kokeilu- ja testausajoja, ja täyteen vauhtiin ja palvelutoimintaan päästään tammikuun lopussa 2011.

Rakennusprojekti on kaikessa monimutkaisuudessaan ja ainutlaatuisuudessaan ollut haastava. Erityisen iso kiitos kuuluu projektipäällikkönä toimineelle Nalkin Jannelle, joka on hienosti pitänyt langat käsissään. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Yksistään erilaisia venttiiilejä on labrassa noin 250, lisäksi iso määrä monenlaista muuta teknistä vimpainta lämmönsiirtimistä erilaisiin pumppuihin ja mittareihin. Katkeamaton sähkönsyöttö on turvattu varavoiman avulla. Testaustoimintoja ohjataan ja säädetään valvomosta käsin – pitkälti prosessiteollisuuden tapaan. Kaikki prosessiputkitukset ja komponentit on räätälöity meitä varten, ja kaikkiin piippuihin on asennettu savukaasuimurit. Satunnaiselle ohikulkijalle näkyvin ”ilmestys” on Bioenergiakeskuksen ulkopuolelle noussut 70000 litran vesisäiliö, jonka avulla esimerkiksi meno- ja paluuveden lämpötilaa voidaan testaustilanteissa tarkasti kontrolloida.

Uutta ja ainutlaatuista

Mittavan suunnittelun ja rakentamistyön tuloksena syntyvä kattilantestauslaboratorio on Euroopan tasolla ainutlaatuinen. Kolme testipaikkaa mahdollistaa teholtaan erikokoisten kattiloiden samanaikaisen testauksen (päästöt, energiakulutus ja käytettävyys). Liikumme haarukassa 3 kW- 1 MW. Meillä on valmius tehdä myös pienen kokoluokan CHP-tutkimusta (yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto). Toivotaan, että testaustoiminta saadaan mutkattomasti liikkeelle ja että asiakkaat meidät löytävät!

Välillä vanhoja(kin) muistellen…

Historiallisia hetkiä on eletty myös toisenlaisella rintamalla. Olemme kirjaimellisesti muistelleet menneitä. Laadimme nimittäin tässä porukalla varsin perusteellisen yhteenvedon Bioenergiakeskuksessa vuosien varrella toteutetuista kehittämishankkeista, koulutus- ja muista palvelutoiminnoista. Oli suorastaan mukavaa palata menneisiin askareisiin ja tuotoksiin Saurasen Tapanin ja Ylimartimon Annelin kanssa – molemmat kun ovat jo pitkään olleet mukana Keski-Suomen kehittämistyössä.

Ihan reilusti pää pystyssä voi sanoa, että Keski-Suomessa on tehty mittavaa bioenergiatyötä jo 1990-luvulta lähtien – Bioenergiakeskus yhtenä aktiivisena tekijänä yhdessä Benetin, VTT:n, Metsäkeskus Keski-Suomen, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylä Innovationin ja monien muiden toimijoiden kanssa. Jossain määrin täällä on ehkä oltu jopa aikaa edellä, sillä moni vuosituhannen vaihteen kehittämisidea on edelleen ajankohtainen ja toteuttamiskelpoinen. Joitakin toimintoja voidaan kaivaa esille naftaliinista ja herättää henkiin – aika kun kenties on kypsä.

Muistetaan viestiä!

Itse jäin miettimään asioiden, hankkeiden toimenpiteiden ja tulosten dokumentoinnin merkitystä. Tiedot toteutuneista hankkeista kyllä jostain löytyvät, mutta helpommaksikin sen voisi jälkipolville tehdä. Julkaisutoiminnassa meillä kaikilla bioenergia-alan toimijoilla onkin todella paljon petraamisen varaa. Jos ja kun täällä tehdään hyviä, tärkeitä asioita ja saadaan aikaan tuloksia, mennään ja kerrotaan siitä muille. Muistetaan viestiä, kirjoittaa ja puhua, näkyä ja kuulua – ja myös kuunnella ja katsella!

PS. BEV-klusterin tulosseminaari 8.12. Saarijärvellä on mainio tilaisuus päästä kartalle siitä, missä mennään tällä hetkellä.Vielä ehtii ilmoittautua.