Keski-Suomen Energiapäivän antia – ja vähän muutakin

Keski-Suomen perinteistä energiapäivää on taas vietetty. Tälläkin kertaa kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja.

Teollisuusneuvos Petteri Kuuva TEM:stä kertoi metsäenergian tukipolitiikasta. Melkoinen viidakko tässä metsäenergian käytön edistämisessä kyllä rehottaa. EU säätää taustalla asioita ja näin kotimaisesta näkökulmasta katsoen jarruttaa lopullista päätöksentekoa. Ottaako tuosta kaikesta erkkikään enää selvää….Sinänsä hyvin harmillista, että vaikeudet ja viiveet ohjaustoimien rintamalla vaikuttavat hyvin nopeasti suoraan alan yrityksiin – niin hakeyrittäjien, laitevalmistajien kuin energiantuottajienkin puolella.

Toimitusjohtajat Asko Ojaniemi (Benet Oy) ja Petteri Korpioja (Ariterm Oy) pitivät mielenkiintoiset alustukset bioenergiaviennin mahdollisuuksista ja haasteista. Bioenergiamarkkinat kasvavat nopeasti monessa Euroopan maassa, ja esimerkiksi laitevalmistajille näkymät ovat lupaavat. Esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Puolassa ja Ruotsissa kasvuluvut ovat isoja – osin kiitos Euroopan Unionin UE-velvoitteiden.

Maailmalle ei kuitenkaan voi mennä pelkästään suomalainen konsepti repussa; jokaisessa maassa on omat kommervenkkinsa ja ”omituisuutensa”. ”Palvelut ja tuotteet on räätälöitävä jokaisen kohdemaan mukaan erikseen”, Ojaniemi korosti puheenvuorossaan.

Petteri Korpioja kertoi puheenvuorossaan käytännön haasteista, joihin laitevalmistaja vientirintamalla törmää. ”Protektionismia on täällä Euroopassakin todella paljon. Viennissä törmää myös eri maiden erilaisiin tukipolitiikkoihin, jotka saattavat olla hyvin tempoilevia. Bioenergiaosaamisen taso maailmalla on myös hyvin kirjavaa. On tärkeätä, että löytää kohdemaasta oikeasti osaavia yhteistyökumppaneita, jotta päästään jatkossakin tekemään kauppaa. Senkin olemme oppineet, että monessa maassa kannattaa itse olla kädestä pitäen käynnistämässä laitokset – muuten voi syntyä sutta”, Korpioja kuvaili.

Viennin menestystekijöiksi myös Korpioja nostaa paikallistuntemuksen.  ”Esimerkiksi Puolaan tai Iso-Britanniaan mennään ihan eri tavoilla. Ylipäätään kohdemaan yhteistyökumppaneiden koulutus ja asentajien sertifionti ovat tärkeitä asioita. Me emme kaipaa pelkkiä välimiehiä ja jälleenmyyjiä, vaan myös osaavia, tekeviä käsiä.”

Uskottavuus, palvelualttius, hinta, kaupankäyntitavat ja läsnäolo markkinoilla – siinä niitä kriittisiä tekijöitä. Haastetta mutta myös mahdollisuuksia suomalaisen osaamisen viejille!

PS. Metlan tutkijat Hannu Ilvesniemi, Antti Asikainen ja Jari Hynynen ottavat mielenkiintoisella tavalla kantaa kantojen hyödyntämiseen bioenergian tuotannossa. Hyvä! 

Millään muotoa ei ole perusteltua verrata kivihiiltä ja kantoja toisiinsa. Puhutaan ihan eri suuruusluokan ilmastovaikutuksista. Kuten Ilvesniemi ja kumppanit kirjoittavat, voidaan kyllä tehdä  kaikenlaisia johtopäätöksiä, jos todellisuus ja talonpoikaisjärki unohtuvat. Käypä lukemassa miesten kommenttipuheenvuoro Metlan sivuilla.