OPTI-MAALLISTA – maaseudun kehittäminen kaukonäköisempää kuin keskittäminen

Tällä kertaa ajatuksiaan tuo julki bioenergiatiimimme esimies, asiantuntija Markku Paananen.

Kylmä koura karsii syrjäseutujen viimeisiä vihreitä oksia. Kun elinvoimaa ylläpitävät lehdet ovat poissa, kuolee runko nopeasti ja jää törröttämään joksikin aikaa muistoksi menneestä tai kaatuu ja häviää maisemasta saman tien. Hallinnollisilla päätöksillä lopetetaan yhteiskunnan ylläpitävät rakenteet maakunnista ja niiden maaseudullisilta osilta. Näin kuolee viimeinenkin toivo, että maaseutua ylläpitävää elinkeinotoimintaa voitaisiin luoda. Suomen kansa halutaan keskittää Etelä-Suomeen.

Politiikalle on haettu perusteet. On laskettu tehokkuuslukuja ja jaettu niukkuutta. On pyritty optimoimaan. Sanotaan, että keskittyminen on luonnollinen prosessi, jota vastaan on turha potkia. On vain jäänyt näkemättä, ehkä tarkoituksella, että keskittäminen on osaoptimointia. Mitä lyhyemmällä tähtäimellä asioita tarkastellaan, sitä optimaalisemmalta keskittäminen vaikuttaa – ja päinvastoin. Suurten yhteiskunnallisten rakenteiden kehittämisen pitää olla hidas prosessi, jonka hallintaan tarvitaan kauas katsovaa kokonaisnäkemystä.

Kansakunta on kuin talo. Luonnollinen prosessi pyrkii rapauttamaan taloa. Varmasti näyttää mukavalta laittaa ylläpitopanokset keittiön ja makuuhuoneen ehostamiseen, mutta pitkällä tähtäimellä kylmä koura tavoittelee omia nilkkoja, jos koko taloa ei pidetä kunnossa.

Sanotaan, että katsokaa mitä Ruotsissa tapahtuu. Syytä onkin katsoa. 70-luvulla Ruotsissa tehtiin linjapäätös, että kehittäminen keskitetään asutuskeskuksiin. Tulokset ovat nähtävissä. Koko Pohjois-Ruotsi on autio. Pohjoisin yliopisto on Vaasan korkeudella. Entäpä, jos katsoisimme Ruotsin yli Norjaan? Siellä tuetaan valtion toimin pohjoista asutusta, muun muassa verohelpotuksin. Koko Pohjois-Norja on vireää ja asuttua. Esimerkiksi Hammerfestissä, huomattavasti Utsjoen pohjoispuolella, on korkeakoulu.

Mikäli osa Suomesta autioituu, menetämme ne mahdollisuudet mitä kyseisiin alueisiin liittyy. Viime kädessähän kaikki tulee maasta. Eikö maaseudun mahdollisuuksien hyödyntäminen pitäisi olla eräs tie, jota pitkin etsimme huomisen menestystä? Metsäntutkimuslaitoksen johtaja on muiden muassa kiinnittänyt tähän huomiota. Luonnonvarainstituutissa ainakin uskomme siihen.

Markku Paananen