Biokaasu vaatii paikallista hyväksyntää ja sen saavuttaminen vaatii ponnisteluja

Rehellisesti biokaasusta -blogin tarkoitus on toimia kanavana, jossa asian puolustajat ja vastustajat voivat kohdata. Blogissa on aktiivisi asiantuntijakirjoittajia joiden näkemyksiä joukko opiskelijoita haastaa ja kyseenalaistaa. Tarkoituksena on saada aikaan aktiivista keskustelua, jonka tuloksena on tuoda avoimesti julki biokaasun tuotannon ja käytön hyvät sekä huonot puolet. Rehellisesti biokaasusta –blogin taustalla on Sitran rahoittamat NIMBY-YIMBY –hanke ja Resurssivirrat haltuun , joka toimi 2/2012 – 9/2013 välisenä aikana.

Mikä ihmeen NIMBY-YIMBY?

NIMBY-YIMBY on uusi paikallinen päätöksenteonkulttuuri. Tarkoituksena on, että ihmiset kiinnostuvat asioista, hankkivat aktiivisesti tietoa ja osallistuvat heitä koskevaan päätöksentekoon. Tavoitteena on sellainen päätöksenteko, joka huomioi paremmin niin paikallisten vakio- ja kesäasukkaiden, yritysten kuin hallinnonkin tarpeet. Muualla Euroopassa on jo hyviä toimintamalleja, joista Suomikin voi ottaa mallia.

Sitra on tutkinut Nimby-ilmiön eli paikalliseen hankkeiden vastustukseen liittyvää ”ei-minun- takapihalleni”-ajattelun mekanismeja. Se on kokeillut myös uusia tapoja muuttaa suhtautumista esimerkiksi tuulivoiman suhteen myönteisemmäksi.

 

Ps. NIMBY tulee sanoista ”not in my backyard” (ei minun takapihalleni) ja YIMBY ”yes in my backyard” (kyllä minun takapihalleni).

Lisätietoja aiheesta löydät sivuilta:

http://www.sitra.fi/hankkeet/nimby-yimby-uusi-paikallinen-paatoksentekokulttuuri