Tsemppiä Tsemppareilta!

Nyt se käynnistyi, tsemppaustoiminta nimittäin! Ja sen puitteissa vietettiin Piispalassa yhteistä toiminnallista tsemppauksen suunnittelupäivää. Piispalaan saapui kahdeksan tsempparia eli vertaisohjaajaa oppilaitosvalmentajineen neljästä eri eBoss-oppilaitoksesta: Jyväskylän Palvelualan Opistosta, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston yksiköistä. Päivän alkaessa oli ilmassa jännityksen värinää, olihan paikalla uusia, ei niin tuttuja kasvoja ja käsittelyssä uusi asia, tsempparitoiminta. Aamukahvilla jutustelu alkoi kuitenkin viritä, ja siirtyminen päivän ”viralliseen” osioon tapahtui jo iloisen puheensorinan vallitessa.

Aamupäivä sisälsi kannustamisen aihepiiriin tutustumista ja siihen liittyvien tehtävien miettimistä yhdessä: mitä tsempparin tehtävät ovatkaan, miten tsempata verkossa, miten saan aikataulun sopimaan opintoihini ja mistä saan tukea jne. Tsemppareille erityisesti mietittyihin tehtäviin liittyvät valmennettavien opastaminen aktiivisuusrannekkeen käyttöön ja kannustaminen siitä saatavan tiedon hyödyntämiseen. Siksipä kunkin tsempparin ranteeseen laitettiin upouusi aktiivisuusranneke ja sen käyttöön annettiin tuhti tietopaketti. Tsempparit saavat jatkossa käyttöönsä tabletit, jotta kannustaminen onnistuisi myös verkossa, joten siinä jäikin jatkoon haastetta, miten kukin löytää oman tapansa kannustaa valmennettavia verkossa.Piispalassa tsempparit osallistuivat maastoseikkailuun, joka sisälsi kivoja, haastavia ja ongelmanratkaisutaitoa vaativia tehtäviä, jotka tehtiin ryhmissä. Onneksi sää suosi ja maastossa oli oikein kivaa. Seikkailu eteni mukavassa puheensorinassa ja kasvoilla näkyi iloisia hymyjä, hienoja suorituksia ja aktiivisuusrannekkeetkin tuli testattua!

Tietopaketti tsemppauksesta:

eBoss-hankkeen päätavoitteena on edistää toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien nuorten elämäntapoja sekä tukea heidän elämänhallintaansa ja arkielämän taitoja sekä sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan, jotta heidän opiskelu- ja toimintakykynsä vahvistuisivat.

Viime vuonna valmennuksen suorittaneista on valittu 8 tsempparia. Tsempparit jakavat kokemuksiaan ja tukevat osallistujia tavoitteisiin pääsemisessä. Sosiaalisen tuen merkitys opiskelussa on varsin merkittävä, sillä ryhmään kuuluminen ja sosiaalinen tuki lisää sitoutumista opintoihin ja edistää opintojen edistymistä. Tsempparit kannustavat osallistujia kohti asettamiaan tavoitteita ja antavat heille arvokasta vertaistukea. Tsempparit auttavat appsien ja aktiivisuusrannekkeiden käytössä. Kullakin tsempparilla on omat tsempattavat. Tämä helpottaa tsempattavien kanssa yhteydenpitoa ja luottamussuhteen syntymistä. Tsempparit saavat toisiltaan toimintaan vertaistukea.

Tsempata voi myös yhdessä. Tsemppaaminen on hauskaa!

teksti ja kuvat: Tarja Jukkala