Jos metsään haluat mennä nyt takuulla yllätyt

Viitasaaren valmennusryhmäläiset tsemppareineen suunnittelivat patikkaretkeä valmennuksen kesän viimeiseen seurantatapaamiseen. Niin se päivä koitti aurinkoisena ja heleänä. Aamutuimaan lähdettiin autoilemaan Koljatin pienelle luonnonsuojelualueelle Viitasaaren Hakovuoreen.

Valmennuksen aikana oli monen opiskelijan kiinnostus liikuntaan lisääntynyt ja sitä tämä patikkareissu ja kumpuilevalla polulla samoilu tuki erinomaisesti.

Vaikka Koljatin luonnonsuojelualuetta mainitaan pieneksi, niin maisemat eivät olleet laisinkaan ”pieniä”, vaan aivan huimia. Luontopolku kulkee Kalliojärven rantaa seuraillen ja pääte-etapissa on laavu ja tulipaikka sekä aivan huisin upea 20 metriä korkea jyrkänne, jonne innokkaimmat kiipeilivät. Muutamalle opiskelijalle paikka olikin tuttu ja he kertoivat tarinoita ja kokemuksiaan aiemmista patikoinneistaan.


Suomen kesän hellekausi oli jo alkanut ja avotulta emme päässeet käyttämään. Eväät kannettiin repuissa. Tämä oli hyvä lisä fyysiseen kuormitukseen. Syke nousi ja sitä pystyi hyvin seuraamaan hyvinvointirannekkeesta. Kuitenkaan polkua tarpominen ei tuntunut liikunnalta vaan mukavalta yhdessä ololta. Juttu lensi ja havaintoja luonnosta niin tuoksuina kuin ääninä sekä väreinä tehtiin innokkaasti. Hiki oli kaikilla. Mieli oli rentoutunut ja iloinen kun päästin pääte-etapille.

Valmennuksen aikana moni saavutti omalle hyvinvoinnilleen asettamansa tavoitteen. Jotkut opiskelijat suunnittelivat jopa uutta tavoitetta. Ryhmässä kokemusten kertominen tuntui helpolta, Suomen luonto piti siitä osaltaan huolen.

Teksti: Merja Kurunsaari Valokuvat: Merja Kurunsaari, Jyrki Saarela