JAMK kunnioittaa juuriaan Rajakatu-historiateoksella

Rajakatu-historia_kansiPitelen käsissäni painotuoretta kirjaa, joka liittyy läheisesti JAMKiin. Ammattikorkeakoulumme on hienosti esillä ”Esikaupungista kampukseksi – elämää Rajakadun seudulla” -historiateoksessa. Ensivaikutelma kirjasta on jotenkin juhlallinen: kovat kannet, uusi vaakasuuntainen koko, tilataideteos ”Elämänkoulu” kansikuvassa. Sisältö vaikuttaa monipuoliselta, sivujakin on huikeat 262.

Esittelyn mukaan kirja kuvaa erilaisten tarinoiden kautta ihmisten ja yhteisöjen elämää Jyväskylän pohjoisen sisääntuloväylän varrella. Teoksen ovat kirjoittaneet kolme Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen jatko-opiskelijaa professori Ilkka Nummelan ohjauksessa. Tekijät ovat haastatelleet lukuisia asukkaita ja hankkineet kuvia sekä arkistoista että yksityiskokoelmien kätköistä.

JAMKin rehtori Jussi Halttunen kertoo esipuheessa, että kirjalla juhlistetaan Rajakadun uudistuneen kampuksen valmistumista. Rajakatu-historiassa onkin omistettu oma jaksonsa oppilaitoksille. ”Koulujen katu” -osiossa valotetaan alueen rakennusten muutosta 1950-luvun kansakoulusta ja kauppaoppilaitoksesta 2000-luvun ammattikorkeakoulun Pääkampukseksi. Samaan kampukseen liittyi vuonna 2010 entinen maalaiskunnan kunnantalo, kun JAMKin hyvinvointiyksikkö muutti Kyllönmäeltä tähän Puistokadun risteyksen kiinteistöön. Rajakadulta koulujen rypäs jatkuu edelleen etelään päin Sepänkadulle ja Nisulankadulle, joilla sijaitsee koulutuskuntayhtymän toisen asteen toimipisteitä

JAMKin kirjastolaisena en malta olla tuomatta esiin Pääkampuksen kirjaston tilaratkaisujen mielenkiintoisia vaiheita. Nykyisellä paikallaan entisen kauppaoppilaitoksen puolella kirjasto on ollut vuodesta 2006. Aiempi pääkirjasto sijaitsi keskuskansakoulun alaluokkien siivessä, jossa asiakaspalvelutilaa koristivat eläinaiheiset lattiamosaiikit ja parven kaide. Nykyisen kirjaston pääsali puolestaan on entinen kauppaoppilaitoksen juhlasali, jonka aaltokaton alla asiakkaat tänä päivänä löytävät muun muassa kurssikirjakokoelman. Myös kirjaston asiakaspalvelijat työskentelevät tässä tilassa.  

Pääsalin kurssikirjahyllyt
Pääkampuksen kirjaston pääsali (Prima), kurssikirjat. Kuva: Henry Moilanen.

Jamkilaisena tartun kirjaan kiinnostuneena juuri siksi, että haluan tietää, miten ja miksi nämä oppilaitokset sijoittuivat lyhyehkön laitakaupungin kadunpätkän varrelle jo vuosikymmeniä sitten. Lue sinäkin Rajakadun historiasta ja jaa ajatuksesi vaikkapa kommentoimalla tätä blogia!

Esikaupungista kampukseksi – elämää Rajakadun seudulla.
Kirsi-Maria Hytönen, Vesa-Pekka Jäntti ja Juuso Marttila. 2011. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 125. 262 s. ISBN 978-951-830-204-2.

Hanki kirja omaksesi Tähtijulkaisut-verkkokaupasta, hinta on 30 euroa. Tai lainaa se JAMKin kirjastosta.

1 kommentti

  1. Kirja kertoo myös kirjastotoiminnasta Rajakadun seudulla ennen JAMKin aikaa. Alueen ensimmäinen kirjasto oli Jyväskylän maalaiskunnan kirjasto, joka avasi ovensa asiakkaille jo vuonna 1886 Taulumäellä sijaitsevassa pitäjäntuvassa. Lainattavana oli tuolloin 289 kirjaa. Niitä lainattiin ensimmäisenä toimintavuonna 1416 kertaa.

Jätä kommentti