Etsi kysymyksiä – voit löytää itsesi

Olimme Campus Conexus  hankkeen koulutuksessa, jossa puhuttiin opiskelijoiden vaikeuksista ja syrjäytymisvaarasta. Tässä muutama nosto keskusteluista, joihin osallistuimme.

Joskus maailma tuntuu kivalta, joskus se tuntuu hämmentävältä. Voi olla, että näin lukuvuoden alussa varsinkin uudet opiskelijamme, untuvikot, ja muista ammattikorkeakouluista JAMKiin siirtyvät tuntevat olonsa vieraaksi luonamme. Moni asia on uutta. Moni kasvo on vielä tunnistamaton. Joskus pienikin este tuntuu vuorelta, kun asioita on käsiteltävänä liian monta samalla kertaa.

Emme ymmärrä yhteisöämme tuotantolaitokseksi. Ulospäin saattaa näyttää, että joku on syrjäytynyt, vaikka omasta mielestään hän ei sitä ole. Tutkijat ja viranomaiset määrittelevät ilmiön omilla tavoillaan.

Tärkeitä asioita, joita opimme koulutuksessa: 

  • Sinä riität ja kelpaat.
  • Kysymysten löytäminen on tärkeää.
  • Liikennevaloilla saa järjestystä tehtäviin.
  • Ohjaus on valmentamista.

Sinä riität ja kelpaat.  Tiedäthän, että jelpimme sinua tiedonhaun ongelmissasi? Jos et meinaa löytää lähteitä esseeseesi, käpsyttele kirjastoon. Asiakaspalvelijamme ovat rutinoituneita ”harjoitusvastuksia”, joiden kanssa keskustellessa pienet, mutta oleelliset asiat naksahtavat usein oikeaan asentoon. Sinun ei tarvitse olla jo heti alussa Asiantuntija. Sellaiseksi kasvetaan vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Voit ottaa rennosti ja ajatella, että ”kuorit yhden perunan kerrallaan”, teet yhden tiedonhaun kerrallaan. Sinä opit. Erityisen nautinnollista on saada tehtävä valmiiksi.

Kysymysten löytäminen. On niin mukava löytää asioihin vastauksia ja erityisesti oikeita vastauksia. Monesti oikeita vastauksia ei kuitenkaan ole edes olemassa, on vain monia näkökulmia, joista valita.  Kysymysten löytäminen on tärkeämpää. On vaikeaa etsiä vastauksia, jos ei ymmärrä sitä, mikä on kysymys. On helpompaa tietää, kuka on, kun tajuaa, mitkä ovat minun elämäni kysymykset.

Liikennevalot. Hommia riittää töissä ja opinnoissa. Mitkä niistä ovat minun vastuullani, mitkä eivät ja mitkä ovat jotain siltä väliltä? Osaamiset ja vastuut ovat usein sekaisin; monesti se tekee joka osaa, vaikka homma ei oikeastaan hänelle kuuluisikaan. Varsinkin tunnolliset ja kaikesta helposti innostuvat ihmiset tarpovat tehtävien suossa. Teimme siis liikennevaloharjoituksen, jossa jokainen kirjasi ensin omat velvollisuutensa järjestyksessä vihreät-punaiset-keltaiset ja sitten juttelimme niistä pienryhmissä: 

Punainen: asiat (tai ilmiöt tai prosessit), jotka eivät kuulu minun vastuulleni

Keltainen: asiat, joiden kuulumisesta vastuulleni olen epävarma tai jotka vaihtelevat tilanteittain.

Vihreät: asiat, jotka kuuluvat minun vastuulleni.

Ohjaus on valmentamista. Juhani Tammisen lintuteorian mukaan tapat pikkulinnun, jos puristat sitä liian lujaa. Jos pidät sitä kämmenet kaukana toisistaan, se tippuu, jollei ole lentotaitoinen. Jos taas pitelet sitä avoimilla kämmenilläsi, se pyrähtää lentoon! Se mitä varmasti tapahtuu: jossain vaiheessa se paskoo käsillesi.

Kauniita syyspäiviä!

Suvi, Pirjo ja Aira

Linkit:
Koulutuksen materiaalit löytyvät Campus Conexus –sivuston arkistosta

Jätä kommentti