E-kirjat ja mobiililaitteet – Osa 1: Androidilla kirjastoon

Oletko pohtinut miten kirjan lukeminen onnistuu kännykällä tai tablet-tietokoneella? Testasin JAMKin kirjaston hankkimia e-kirjoja Android-kännykällä: voiko kirjan ladata omalle laitteelle ja vaatiiko lukeminen jatkuvaa internetyhteyttä? Testaan samat palvelut myöhemmin myös iPad-laitteella.

E-kirjojen käyttö on viimevuosina ollut JAMKissa reippaassa kasvussa, vaikka valtaosa tarjonnasta on englanninkielistä. Tiedonhankinnan opetuksessa kirjaston hankkimien e-kirjojen käyttö jää aikapulan takia sangen vähäiselle käsittelylle, joten keskityn juttusarjassa niiden yhteen ominaispiirteeseen: e-kirjan käyttöön mobiililaitteella.

Tekniikka kehittyy nopeaan, tämä syyskuinen kirjoitus voi huomenna olla jo vanhentunut. Uudistukset käyttöjärjestelmissä tai ohjelmissa, appseissa voivat muuttaa tilannetta nopeastikin. Myös sillä käytetäänkö ohjelmina maksullista vai ilmaista versiota, voi olla merkitystä. Ohjelmia on runsaasti, kaikkia en ehdi testata. Mielipiteet palvelujen käyttökelpoisuudesta ovat omiani ja hyvin pitkälle testiajankohtaan sidonnaisia enkä väitä pystyneeni ottamaan huomioon kaikkia ominaispiirteitä joita käyttöön voi liittyä.

Testasin ulkomaisista palveluista Dawsoneraa, Ebraryä ja kotimaisista Juridiikkaonlinea Työoikeus: Juridiikka (Sanoma Pro) ja Ellibsin e-kirjoja. Jätän Anni-palvelimella sijaitsevat e-kirjat tästä testistä pois, niitä voit testailla Tietohallinnon Citrix-yhteyden avulla. E-kirjoja pääset itsekin testailemaan ja lukemaankin JANETin tai Nelliportaalin kautta, JAMKilaiselle myös niiden etäkäyttö on mahdollista.

Android – Älykännykällä lukemaan

Testilaitteena oli Android 4.0.4- version älykännykkä. Selaimena käytin Androidin perusselainta, PDF-lukijana DRM-yhteensopivia ilmaisia Bluefire Reader ja Mantano Reader Lite lukijoita. Niiden käyttö DRM-suojattujen e-kirjojen kanssa edellyttää ohjelmien rekisteröintiä Adobe ID -tunnuksin ja ne sinun täytyy luoda. Ebrary-palvelussa käytän Ebraryn lukijaa.

Dawsonera

Kirjasto on hankkinut DRM-suojattuja kurssikirjojen e-versioita Dawsonera-nimisestä palvelusta ja normaalilla tietokoneella ne toimivat ihan hyvin. Kirjoja voi lukea online-tilassa tai ladata määräajaksi omalle koneelle. Hain kännykällä e-kirjan JANETista ja kirjauduin ohjeen mukaisesti palveluun. Online-tilassa kirja ei toiminut: palvelu latasi e-kirjan jokaisen sivun erikseen ja tulos oli lukukelvoton.

Pettyneenä koetin ladata kirjan laitteelle: Valitsin aluksi, moneksiko päiväksi lataan kirjan ja painoin latauspainiketta. Aluksi kaikki näyttikin menevän hienosti, laite ilmoitti että lataus käynnistyi, ja tiedosto ilmestyi lopulta laitteelle. Mutta kun ryhdyin sitä avaamaan, Mantano Reader ilmoitti että ”tiedostoa ei voi ladata”. Lataaminen ei onnistunut myöskään Bluefire Readerilla.

Kokeilin vielä ladata kirjan Adobe Readeriin joka ilmoitti, kuten osasin jo arvella, että kyseessä on DRM-suojaukseen liittyvä ongelma. Muita mahdollisia DRM-yhteensopivia lukuohjelmia en koettanut.

Lopputulos: nykyisellään Dawsonera on Android-käyttäjälle mahdoton käyttää.

Sanoma Pro

Etsin aluksi Työoikeus: Juridiikka -kirjan JANETilla. Se avautui Sanoma Pron palveluun www-sivuksi eikä latausmahdollisuutta tässä kirjassa ollut. Palvelu toimi ainakin pienellä näytöllä hankalasti: sivua piti skaalata ja pitkien kappaleiden vuoksi myös rullata alaspäin. Sivujen kääntö oli hankalaa: sivunvaihdon jälkeen sopivaksi saatu näyttö skaalaantui jälleen suureksi. Kovin mukavaa ja ainakaan nopeaa lukeminen kännykällä ei ollut.

Sanoma Pro: pieni näyttö hankaloittaa lukemista

Lopputulos: Sanoma Pro vaatii jatkuvan verkkoyhteyden, ja on ainakin pieneltä näytöltä hankala käyttää.

Ebrary

Ebrary mainostaa näkyvästi etusivullaan Android sovelmaansa, mutta muitakin ohjelmavaihtoehtoja on. Voit lukea kirjaa perinteisesti online-tilassa, aivan kuten lukisit sitä pöytäkoneelta mutta jos haluat lukukokemuksesi olevan kirjamaisempi ja parempi, sinun kannattaa kokeilla kirjan lataamista. Ebraryltä löytyy mobiilikäyttäjälle hyvät ohjeet miten kirjan lataat, miten luot Adobe ID -tunnukset sekä erilliset tunnukset Ebrarylle. Niitä tulet soveltaen tarvitsemaan. Tunnuksilla voit ladata Ebraryn DRM-suojattuja kirjoja suoraan Ebraryn www-sivulta tai käyttää siihen sovelmaa, appsia.

Ebraryn sovelman käyttö:

1. Lataa Google Play-kaupasta löytyvä ilmainen Ebrary–lukija ja avaa se.

2. Rekisteröidy ensin appsiin Ebrary-tunnuksillasi ja sen jälkeen Adobe-tunnuksillasi.

3. Kun tiedot ovat tallentuneet, voit käyttää Ebrarya kirjojen hakuun, tosin kirjastonäkökulmasta tosi rajallisesti.

Voit hakea sovelman avulla kirjan online-tilassa. Lukeminen onnistuu kohtuullisesti, tosin pieni näyttö voi aiheuttaa kännykkäkäyttäjille ongelmia. Tablet-koossa ongelma ei ole niin vakava. Sivunkäännössä on selviä latausviiveitä, joten jos haluat sujuvampaa lukemista, sinun kannattaa ladata kirja laitteeseesi.

Kännykässäni lataus tapahtui siten, että kirjan ollessa online-tilassa, painoin kännykkäni oikeata painiketta ja Download-valinta tuli näkyviin. Siitä painamalla kirja lataantui laitteeseesi, joko 7 tai 14 päiväksi. Kirja avautuu oletuksena Ebraryn lukijan kautta. ”Laina-ajan” loputtua kirja ei enää aukea ja sinun täytyy ladata se uudestaan.

Ebraryn haku on helppo.

Kännykänkäyttäjälle harmillista Ebraryn lukijassa on jälleen skaalaus, pieneltä näytöltä lukiessa sivua joutuu suurentamaan ja liikuttelemaan erisuuntiin.

Mantano Reader Lite ja tekstin juoksutus

Myös muilla DRM-yhteensopivilla lukijoilla voi avata Ebraryn kirjoja. Esimerkiksi Mantano Reader Lite-lukijalla pystyy, mahdollisesti kirjasta riippuen, vaikuttaa tekstin juoksutukseen, siihen montako sanaa riville tulee. Kuten Ebraryn lukija, myös Mantano tulee aluksi aktivoida Adoben-tunnuksin ja sen jälkeen voit etsiä ladatun kirjan laitteeltasi: hae kirja tiedostoistasi ja avatessa valitse ohjelmaksi Mantano. Vaihtoehtoisesti käytä Mantanon lukijan omaa synkkaustoimintoa Settings/Options/My Books/Sync Folders/ : se määrittelee mistä laitteen kansiosta kirja käydään lukijaan noutamassa.

Ebraryn kirjoja Mantano Reader Litessä

Lopputulos: Ebrary sopii Androidiin aika kivasti. Lukeminen on melko sujuvaa, mutta myönnettäköön että käyttöönotto edellyttää aikalailla ”kikkailua”. Väitän että lopputulos on palkitseva, kannattaa kokeilla!

Ellibs

Kotimainen Ellibs toimii Ebraryn tavoin DRM-suojauksella ja edellyttää kirjan lataamista. Ellibs suosittaa mobiililaitteessa käytettäväksi Bluefire Reader-lukijaa ja olin toiveikas sen sopivuudesta laitteelleni.  Mielenkiintoista on, että osa kirjoista on PDF-, osa uudemmassa EPUB-muodossa. Bluefire toimiikin hienosti EPUB-muotoisten kirjojen kanssa, käyttö ja tekstin juoksutus on jouhevaa ja mukavaa. Myös kirjan palautus ennen laina-ajan loppua on helppoa. Mutta PDF-kirjoissa juoksutus ei enää toiminutkaan ja lukeminen kännykän ruudulta muuttui hankalaksi.

Mitenkäs saisin kirjan ladattua Mantanoon, sehän toimi aika kivasti Ebraryn yhteydessä? Asia ei ollutkaan enää ihan selkeä:

Jos haluat tuoda Ellibsin e-kirjan Mantanoon, on sinun ensin haettava kirja laitteesi selaimella Ellibsin sivuilta. Latausvaiheessa valitse lukijaksi Ebrary (jos lataat kirjan ensin Bluefireen, Mantano ei enää saa kirjaa auki). Kun kirja on ladattu, käy etsimässä kirja tiedostojesi joukosta, kuten yllä Ebraryn kohdalla kerroin. Tämän jälkeen voit avata kirjan Mantanolla ja pääset muokkaamaan sen juoksutusta. Ehkä kyse on PDF-versioista, mutta aivan yhtä näyttävää e-kirjakokemusta Mantano ei tällä kertaa tarjonnutkaan kuin Ebraryn yhteydessä.

Lopputulos: Androidilla Ellibsin EPUB-kirjat toimivat Bluefire Readerillä kivasti, PDF-kirjoissa pieni näyttö aiheutti hankaluuksia.

Lopuksi

Androidilla e-kirjojen käyttö on hieman keskittymistä vaativaa, välillä mahdotonta, usein haastavaa ja joskus peräti palkitsevaa. Ebraryn ja Ellibsin kirjojen lukeminen onnistuu kohtuullisesti, jopa hyvin, varsinkin jos valitsee suurinäyttöisen laitteen.

Jos haluat ladata kirjoja ja käyttää niitä pieneltä näytöltä tai suurella fontilla, pitää sinun paneutua aluksi harjoittelemaan eri ohjelmien yhteiskäyttöä, kuten tässä jutussa tein. Ideaalitapauksessa e-kirjapalvelujen tarjoajat kehittävät yhteiset standardit joilla tästä ohjelmistoviidakosta päästään eroon ja käyttäjän ei tarvitse käyttää kuin yhtä lukijaohjelmaa. Unelmoidahan saa.

Mielestäni JAMKin kirjaston hankkimat e-kirjat, sikäli kun ne toimivat, saavat Android-laitteelta luettuna aikaan mukavamman lukukokemuksen kuin perus-PC:ltä tai läppäristä lukeminen. Kirjasto on näin aina mukanasi.

Seuraavassa osassa tutkin miten iPad suoriutuu samojen palvelujen käytöstä.

Testiympäristö: Bluefire Reader 1.3 Mantano Reader Lite 1.1.3 Ebrary v1.0.13 Adobe Reader X Version 10.3.1 Android 4.0.4 Samsung Galaxy S III /18.9.2012

Jätä kommentti