E-kirjat ja mobiililaitteet – Osa 2: iPadilla kirjastoon.

Tämä on toinen osa kirjaston e-kirjoja ja Android/iPad-laitteita koskevassa juttusarjassa. Ensimmäisessä osassa testasin muutamia JAMKin kirjaston hankkimia e-kirjoja Android-laitteella. Niiden toiminta Androidilla vaihteli toivottomasta hyvään. Nyt koetin niitä iPadilla.

iPad ja kirjaston e-kirjat

Aivan ensiksi tunnustan, että en ole erityisesti iPad-fani ja laitteen käyttö ei minulla ole ”verissä”. Joten jos keksit ratkaisuja jutussa nouseviin ongelmiin, kommentoi. Opetuksesta kiinnostuneille: JAMKissa on erinomainen ja asiantunteva Ipad-blogi.

Testilaitteeni oli iPad 2 ja lukuohjelmana käytin jo Androidista tuttuja Ebraryn lukijaa sekä Bluefire Readeria. Testatut kirjat olivat teknisesti erilaisia, suurin osa oli mahdollista ladata omalle laitteelle, mutta joukossa oli myös www-sivuna käytettävä palvelu. Ladattavissa kirjoissa käytettiin DRM-suojausta ja Adoben tunnuksia. Joissakin Ellibsin kirjoissa käytetään EPUB-muotoa, osa sen ja muiden palvelujen ladattavista kirjoista oli PDF-tiedostoja. iPadin näyttö oli huomattavasti suurempi kuin Android-testissä käyttämäni kännykän ja oletin lukukokemukseni parantuvan.

Dawsonera

Kokeilin aluksi Dawsoneraa, sähköistä kurssikirjakokoelmaamme. Android-kokemukseni perusteella osasin odottaa ongelmia, mutta yllätyin iloisesti kun online-luku onnistui selaimella. No ainakin jotenkuten, kovin miellyttävää ja nopeaa se ei ollut.

Seuraavaksi halusin ladata kirjan iPadiin suoraan verkosta. Se ei enää onnistunut, vaan lataus jäi kesken. Mielestäni tämä on verkkokäyttäjälle palvelun suuri puute. En koettanut ladata kirjaa tietokoneelta, jonne kirja onkin näppärästi ladattavissa, vaan tyydyin tutkimaan suoran latauksen toimivuutta. Näin olin jo tehnyt testin aikaisemmassa osassa.

Dawsoneran lukeminen iPadilla

Lopputulos: Mielestäni online-lukeminen toimii jotenkuten. Verkosta suoraan lataaminen ei onnistunut ja tämä vaikeuttaa palvelun e-kirjojen tehokasta käyttöä iPadilla.

Juridiikkaonline

Tiesin jo etukäteen, ettei Sanoma Pron kirjoja kuten Työoikeus: Juridiikka voi ladata – ei  iPadiin eikä muihinkaan laitteisiin. Siispä keskityin palvelun testaamiseen online-tilassa. Isolta näytöltä käyttö olikin mukavampaa kuin kännykästä, mutta kokemus oli yhä mielestäni hiukan epäkäytännöllinen. Myönnetään, tämä on mielipidekysymys, mutta tekstiosuuden keskittyminen sivun keskelle teki lukukokemuksesta ahtaan. Kirjan kappale näyttäytyi rakenteellisesti alaspäin menevänä luirona, joten välillä sivun rullaamista oli liikaa. Www-sivuna esitettävä teksti on varmasti moni tavoin hyvinkin käyttökelpoista, saavutettavaa laitteesta riippumatta ja myös esteetöntä. Olisin kuitenkin kaivannut mahdollisuutta ladata kirjan offlline-tilaan.

Lopputulos: Juridiikkaonline toimi vain online-tilassa.

Ebrary

Ebrary tarjoaa iPad käyttäjille samanlaista sovellusta kuin Androidillekin. Senkin käyttö edellyttää Ebraryn tunnuksia ja Adoben tiliä. Ebraryn käyttö oli yksinkertaista. Aluksi lataa Ebraryn iPad-sovellus ja laita molemmat tunnukset ohjelman asetuksiin. Sovelluksella pääset käyttämään, hakemaan ja lukemaan Ebraryn kirjoja. Voit käyttää kirjoja online-tilassa tai ladata niitä määräajaksi iPadiin.

Online-lukeminen toimi mielestäni aika hitaasti ja sivun käännöissä on pientä viivettä. Suurelta näytöltä lukeminen kävi mukavasti. Parannettavaa kuitenkin löytyi, ja toivoin lataamisen nopeuttavan erityisesti sivunkääntöjä. Lataaminen tapahtui siten, että kirjaa lukiessa täytyi näyttöä napauttaa jolloin oikeaan alareunaan tuli näkyviin Download-painike. Lataaminen oli helppoa, ja lukukokemus oli hyvin samankaltainen kuin Androidilla, kirjamainen. Tekstin juoksutus ei  toiminut, mutta suurempi näyttö antoi puutetta anteeksi. Näyttö kallisti vaakaa tältä osin iPadin suuntaan, kännykän tappioksi.

Ebrary iPadilla: mukava kokemus

Jos et halua käyttää lukemiseen Ebraryn omaa sovellusta, voit toki ladata kirjoja muihin DRM-suojausta tukeviin Ipad e-kirjalukijoihin. Tiedossani ei toistaiseksi ole yhtään iPadille sopivaa PDF-tekstiä juoksuttavaa lukijaohjelmaa, joten jos tiedät sopivan, laita vinkki. Käytin Bluefire Readeria, joka iPadin näytöllä toimi ihan hyvin. Bluefireen sain kirjan avautumaan siten, että latasin kirjan ensin Ebraryn perusverkkosivun kautta. Lataus käynnistyi, ja avatessani kirjaa iPadilla valitsin ohjelmaksi Adoben tunnuksilla aktivoimani Bluefiren. Sen jälkeen iPad toimi oikein hienosti ja pahempia hidastelua ei sivujen käännössä enää juuri ollut.

Lopputulos: Ebrary toimi mukavasti iPadilla, oikeastaan jäin kaipaamaan vain tekstin juoksutusta.

Ellibs

Ellibs ohjeisti käyttämään Bluefire Readeria PDF ja EPUB-kirjoissaan sekä Adoben tunnuksia. Tarvitset myös JAMKin kirjastokorttiasi ja Pin-koodiasi kirjautuessasi Ellibsin palveluun. EPUB –kirjan käyttö oli mukavampaa ja muokattavampaa kuin PDF-version. Ilahduin, kun pystyin muuttamaan näkymää itselleni mieluisaksi, kiitos tekstin juoksutuksen ja fonttikoon muutosmahdollisuuden. Lähinnä ongelmia aiheutti EPUB-julkaisujen pullonkaula: vaikeudet kuvien ja kaavioiden näytössä.  Suuri näyttö antoi PDF-kirjoissa juoksutusmahdollisuuden puutosta anteeksi, ja teksti oli kooltaan luettavaa.

Ellibs iPadilla: toimiva ratkaisu

Lopputulos: Ellibsin lukukokemus BlueFire Readerilla oli hyvä, joskin välillä sivujen kääntö hidasteli.

Lopuksi

iPad toimi mukavasti e-kirjojen lukualustana. Hyvä näyttö teki lukukokemuksesta asiallisen. Mielestäni Ellibs ja Ebrary toimivat hyvin, toisin niiden käytössä oli erilaisten tunnusten ja ohjelmien kautta monia välivaiheita. Juridiikkaonline oli myös luettava. Harmillista oli kurssikirjoiksi hankittujen Dawsoneran kirjojen latausmahdollisuuden puuttuminen.

Tein aineistojen testaamisessa yhden tietoisen valinnan. En ladannut kirjoja ensin normaalille tietokoneelle ja koettanut siirtää niitä laitteeseen. Lukemisen pitäisi olla mahdollisimman päätelaiteriippumatonta ja väitän, että tiedostojen siirtely eri laitteiden, tai pilvipalvelujen, välillä pudottaa käyttäjäkunnasta pois ison joukon lukijoista.

Oppimista tukevan teknologian pitäisikin olla helppoa: etsi – lataa – lue!

Ebraryllä juuri tässä on edistytty, mobiilisovellus toimii Ipad- ja Android-ympäristössä ja sen käyttö lukemiseen on jo melko mukavaa. Tarkempi tiedonhaku sovelluksella on kuitenkin rajallista. Testatuista palveluista Ebrary nousee ensimmäiselle sijalle juuri sovelluksensa ansiosta, ja on harmi että tämä vielä puuttuu kotimaista kirjallisuutta tarjoavalta Ellibsiltä. Mobiilin käyttö alkaa kuitenkin olla jo 10-20% netin kokonaisliikenteestä, joten toivottavasti  kustantajat ja e-aineistojen välittäjät lisäävät panostusta mobiilikäyttäjiin.

Jätä kommentti