E-kirjat ja mobiililaitteet 2.5: Case Dawsonera

Vuoden takaisten e-kirjat ja mobiililaitteet-sarjan iPad- ja Android-kirjoitusten jälkeen e-kirjarintama on hitaasti edennyt JAMKin kurssikirjojen osalta. Loppukesästä lainattavia e-kurssikirjoja sisältävä Dawsonera ilmoitti mobiilikäytön olevan viimeinkin mahdollista iPad- ja Android-laitteilla. Online-lukeminen iPadilla onnistui tosin jo keväällä, mutta sujuvampi käyttö edellytti kirjan lataamista laitteelle.

Principles of marketing Androidissa

Päätin testata miten Dawsoneran e-kirjoja voidaan ladata luettavaksi iPadilla ja Android-kännykälläni. Vuosi sitten kokemus vielä kehno, mutta nyt olisi luvassa parempaa.

Huomioi että pääset käyttämään kirjastomme Dawsonera-kokoelman e-kirjoja vain jos sinulla on JAMKin voimassa olevat käyttäjätunnukset. Jos et ole jamkilainen, tiedustele palvelua omasta kirjastostasi.

Dawsoneran e-kirjat ovat drm-suojattuja pdf- tai epub-formaatissa ja edellyttävät mobiililaitteessa, formaatista riippuen, Adobe reader tai Bluefire reader-ohjelmaa. Koska et kirjaa ladatessasi tiedä formaattia, käytännössä sinun kannattaa ladata molemmat ohjelmat. Lisäksi tarvitset Adobe Id-tilin jolla sinun tulee rekisteröidä Bluefire reader mahdollistan epub-kirjojen varalta.

Ipad:

1. Hae kirja Janetin avulla.

2. Kirjaudu Dawsoneraan JAMKin käyttäjätunnuksilla

3. Paina Download ebook-painiketta

4. Paina Download-painiketta avautuneesta pikkuikkunasta

5. Järjestelmä ilmoittaa että lataus käynnistyy. Paina ikkunan alareunasta For iPad & iPad users click here to download.. –linkistä.

6. Lataus selaimen sisään, selainikkunan oikeasta yläreunasta valitse missä ohjelmassa kirjan haluat lukea

7. Seuraavaksi saat ilmoituksen drm-suojauksesta, tämä ilmoitus tulee hyväksyä.

8. Kirjan pitäisi seuraavaksi avautua.

Dawsonera on ladannut tarkat kuvalliset englanninkieliset iPad-ohjeet Dropbox-palveluunsa.

 Android:

Androidissa toimintatapa on vastaava kuin iPadissa. Poikkeuksena on lataamisvaiheessa pikkuikkunan iPad-omituisuuden jääminen pois, riittää että edelläkuvatut vaiheet kuittaa OK-painikkeella.

Dawsoneran englanninkieliset kuvalliset Android-ohjeet löydät täältä.

Lopputulos: On hieman harmillista että Dawsoneran sivusto ei ole mobiiliystävällinen, mutta tärkeintä on että kirjat saa auki mobiililaitteella. Tällä hetkellä kirjat tosin toimivat ilmeisesti parhaiten iPad ja Android-alustoilla, Windows-puhelimella tai Surface RT-tabletilla en ole saanut niitä auki. Pirinä-blogissa on tutkittu Surface Pron käyttöä e-kirjojemme lukemiseen, mielenkiintoista on että Prolla saatiin Dawsonerakin aukeamaan.

Kaikki kokeilemani kirjat avautuivat pdf-formaatissa ja tämä häiritsi lukemista varsinkin pieneltä ruudulta mutta iPadilta lukukokemus oli hyvä. Valmis mobiilipalvelu Dawsonera ei vielä ole, mutta suunta on oikea ja vuoden aikana on tapahtunut selkeä parannus.