E-kirjat ja mobiililaitteet 2.5: Case Dawsonera

Vuoden takaisten e-kirjat ja mobiililaitteet-sarjan iPad- ja Android-kirjoitusten jälkeen e-kirjarintama on hitaasti edennyt JAMKin kurssikirjojen osalta. Loppukesästä lainattavia e-kurssikirjoja sisältävä Dawsonera ilmoitti mobiilikäytön olevan viimeinkin mahdollista iPad- ja Android-laitteilla. Online-lukeminen iPadilla onnistui tosin jo keväällä, mutta sujuvampi käyttö edellytti kirjan lataamista laitteelle.

Principles of marketing Androidissa

Päätin testata miten Dawsoneran e-kirjoja voidaan ladata luettavaksi iPadilla ja Android-kännykälläni. Vuosi sitten kokemus vielä kehno, mutta nyt olisi luvassa parempaa.

Huomioi että pääset käyttämään kirjastomme Dawsonera-kokoelman e-kirjoja vain jos sinulla on JAMKin voimassa olevat käyttäjätunnukset. Jos et ole jamkilainen, tiedustele palvelua omasta kirjastostasi.

Dawsoneran e-kirjat ovat drm-suojattuja pdf- tai epub-formaatissa ja edellyttävät mobiililaitteessa, formaatista riippuen, Adobe reader tai Bluefire reader-ohjelmaa. Koska et kirjaa ladatessasi tiedä formaattia, käytännössä sinun kannattaa ladata molemmat ohjelmat. Lisäksi tarvitset Adobe Id-tilin jolla sinun tulee rekisteröidä Bluefire reader mahdollistan epub-kirjojen varalta.

Ipad:

1. Hae kirja Janetin avulla.

2. Kirjaudu Dawsoneraan JAMKin käyttäjätunnuksilla

3. Paina Download ebook-painiketta

4. Paina Download-painiketta avautuneesta pikkuikkunasta

5. Järjestelmä ilmoittaa että lataus käynnistyy. Paina ikkunan alareunasta For iPad & iPad users click here to download.. –linkistä.

6. Lataus selaimen sisään, selainikkunan oikeasta yläreunasta valitse missä ohjelmassa kirjan haluat lukea

7. Seuraavaksi saat ilmoituksen drm-suojauksesta, tämä ilmoitus tulee hyväksyä.

8. Kirjan pitäisi seuraavaksi avautua.

Dawsonera on ladannut tarkat kuvalliset englanninkieliset iPad-ohjeet Dropbox-palveluunsa.

 Android:

Androidissa toimintatapa on vastaava kuin iPadissa. Poikkeuksena on lataamisvaiheessa pikkuikkunan iPad-omituisuuden jääminen pois, riittää että edelläkuvatut vaiheet kuittaa OK-painikkeella.

Dawsoneran englanninkieliset kuvalliset Android-ohjeet löydät täältä.

Lopputulos: On hieman harmillista että Dawsoneran sivusto ei ole mobiiliystävällinen, mutta tärkeintä on että kirjat saa auki mobiililaitteella. Tällä hetkellä kirjat tosin toimivat ilmeisesti parhaiten iPad ja Android-alustoilla, Windows-puhelimella tai Surface RT-tabletilla en ole saanut niitä auki. Pirinä-blogissa on tutkittu Surface Pron käyttöä e-kirjojemme lukemiseen, mielenkiintoista on että Prolla saatiin Dawsonerakin aukeamaan.

Kaikki kokeilemani kirjat avautuivat pdf-formaatissa ja tämä häiritsi lukemista varsinkin pieneltä ruudulta mutta iPadilta lukukokemus oli hyvä. Valmis mobiilipalvelu Dawsonera ei vielä ole, mutta suunta on oikea ja vuoden aikana on tapahtunut selkeä parannus.

Jätä kommentti