Melindasta meidänkin tiedonhaun työkalu

Joulukuun alussa JAMKin kirjasto avasi hyllynsä laajalle joukolle kirjastonkäyttäjiä.  Kirjastojen yhteinen Melinda-tietokanta on ammattikorkeakoulukirjastojen osalta viittä vaille valmis. Tietokannan perustana ollut yliopistokirjastojen Linda-yhteistietokanta on kasvanut ja tulee vielä kasvamaan eri kirjastojen aineistoilla.

Asiakkaillamme on nyt paremmat mahdollisuudet löytää sekä uutta että aiemmin ilmestynyttä kirjallisuutta monipuolisesti aiheesta kuin aiheesta. Kirjaston uutuushankinnat saadaan nopeammin luettavaksi, koska tiedon tallennukseen tarvittavaa kirjan kuvailutietoa ei enää tarvitse etsiä, muokata ja tallentaa niin usein.

Kaikkea tietoa emme kuitenkaan siirtäneet Melinda-tiedonhakijan käyttöön. E-kirjat, opinnäytetyöt, elokuvat ja videot sekä äänitteet ja nuotit jäivät paikallistietokantaamme Janetiin. E-aineisto on lisensoitua ja käytettävissä vain JAMKin verkkotunnuksilla. Musiikki- ja kuvatallenteet ovat käytettävissä ja lainattavissa paikallisesti muiden muassa paikallisen käyttötarkoituksensa ja lyhyemmän laina-ajan vuoksi. Myös JAMKin henkilöstön kirjoittamat artikkelit jäivät paikallistietokantaan. 

Melindassa tiedonhaku noudattaa tietokantojen yleistä hakulogiikkaa. Voit yhdistellä hakusanoja ja näkökulmia, sekä rajata ja lajitella hakuasi. Voit etsiä tietyn asiantuntijan tekemiä tuotoksia ja tarkistaa tietyn teoksen sijainnin ja saatavuuden Suomen eri kirjastoissa. 

Melinda muuttaa myös työprosessejamme. Olemme perehtyneet yhteistietokannan sisällöntuotannon periaatteisiin, kouluttautuneet taustalla toimivan Aleph-järjestelmän käyttöön sekä pohtineet sisäistä työnjakoamme. Kesällä siivosimme varastojamme ja kokoelmaamme. Poistimme vanhempaa vähän käytettyä aineistoa.

Jälkeemme on tulossa iso joukko yleisiä kirjastoja Melindaan. Melidasta on muodostumassa huikea, kansainvälisesti ainulaatuinen tietovaranto. Suosittelemme lämpimästi!

Birgitta Kurvinen

Jätä kommentti