Kirjasto edistää ihmissuhteita

Kuinka kirjasto voi tukea jo olemassa olevia ihmissuhteitasi tai jopa edistää uusien ihmissuhteiden syntymistä? No, sehän on vallan erinomainen paikka siihen, noudattaen ehkä Sinullekin tuttua slogania ”teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa”.

Teoria
Ystävänpäivän 14.2. kunniaksi Pääkampuksen kirjastossa on viikolla 7 kirjanäyttely ihmissuhdeteeman eri puolista. Esillä on kirjoja mm. ystävyydestäperhesuhteista , parisuhteista  ja työyhteisön  suhteista. Eli vaikka kuinka ajattelisitkin että kyllä luonto tikanpojan puuhun ajaa ja suhteet sujuu luonnostaan, ei pienestä teoriapläjäyksestä ole mitään harmia. Päinvastoin!

Äläkä tyydy ammentamaan teoriaa yksinomaan painetusta materiaalista. Kannattaa pulahtaa hetkeksi vaikkapa verkossa oleviin artikkeleihin. Nelli portaalin kautta löytyy kansainvälistä ja tieteellistä aineistoa aiheesta. Esimerkiksi Shushok (2008) pohtii artikkelissaan Learning friendship: The “indispensable basis of a good society” niinkin vallankumouksellista asiaa kuin pitäisikö korkeakouluissa opettaa ystävyyttä. Ja perustelee asiaa tehokkaan oppimisen näkökulmasta mielestäni hyvin. Vai mitä mieltä olette tästä lainauksesta?

The better we teach friendship, the stronger our learning environments become. The stronger our learning environments become, the better our graduates are prepared to transform their communities and pursue virtuous and meaningful lives with friends.”

Työpaikan ystävyyssuhteiden vaikutuksesta työtyytyväisyyteen voit puolestaan lukea vaikka artikkelista Friendships of women and men at work: Job satisfaction and resource implications. Jos taas tavoitteenasi on pitkäaikainen heteroparisuhde kuten avioliitto, voit tutkiskella McCaben (2006) laajan artikkelin Satisfaction in Marriage and Committed Heterosexual Relationships: Past, Present, and Future  avulla niitä tekijöitä jotka vaikuttavat tyytyväisyyteen tässä suhteessa. Samoin sinua voi myös kiinnostaa, ihan vain historiallisena ja kulttuurillisena kuriositeettina, Murrayn (2012) artikkeli nimeltä Marriage as punishment  . Jos taasen olet vasta sopimassa ensitreffejä, kannattaa lukaista Willoughbyn (2014) artikkeli Differing Relationship Outcomes When Sex Happens Before, On, or After First Dates. Saat tieteellisiä faktoja siihenkin asiaan.

Käytäntö
Pääkampuksen kirjastossa käy satoja kävijöitä päivässä. Yksilöpaikkoja on oikeastaan vain parvella eli Sinulla on suuri todennäköisyys päästä lukemaan tai työskentelemään paikkaan jossa on jo joku muukin. Ja amerikkalaistutkimuskin ( The library as place: Providing students with opportunities for socialization, relaxation, and restoration) sen todistaa, että kirjastot eivät ole enää asiakkaiden mielestä pelkästään lukemiselle ja tutkimukselle pyhitettyjä tiloja vaan korkeakouluopiskelijat pitävät kampuskirjastojaan paikkana jossa myös seurustellaan, rentoudutaan ja palaudutaan. Meillä Pääkampuksen kirjastossa on siis myös puitteet käytännön toteutukseen eli aitoon kohtaamiseen.

jamk_kirjasto_mainos_ystavanpaivanayttely_fin_A4 (2)

Hyvää Ystävänpäivää,

Kirsi Laasasenaho

Artikkelit avautuvat JAMKin verkkotunnuksilla

Umpimähkään valitut ja käytetyt hakusanat Ebsco  ja Emerald tietokannoissa olivat:
friendship and (learning or students)
”romantic relationship*”
marriage and happiness
“positive relationships” and workplace
library and “meeting place”

Jätä kommentti