Tarjolla testiin uusi Janet

Kirjan ja Ruusun päivä on ainakin kirjojen lukijoille, samalla myös kirjakauppojen ja kirjastojen asiakkaille, tuttu juhlapäivä. Alkuperäisidea oli juhlistaa espanjalaista kirjailija Miguel de Cervantesia ja sittemmin yleensä edistää lukemista, julkaisemista ja tekijänoikeuksia. JAMKin kirjastossa Kirjan ja Ruusun päivää vietetään ke 23.4. jolloin tuona päivänä myöhässä palautetuista lainoista ei peritä maksuja ja suun saa makeaksi Pandan suklaasta.

Finna
Tällä kertaa Kirjan ja Ruusun päivänä meillä juhlistetaan ja edistetään myös tiedonhakua. Silloin kirjasto tarjoaa pääsyn ensi kertaa testausvaiheessa olevaan, kauttaaltaan uudistettuun Janetiin joka on oma siivumme kansallisesta Finnasta. Kansallinen Finna tiedonhakujärjestelmä tarjoaa valmistuttuaan yhteisen haun suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden kokoelmiin. Jo nyt Finnasta löytyy reilun 40 muistiorganisaation kokoelmat, mukaan lukien oman kirjastomme lisäksi esimerkiksi Jyväskylän maakunta-arkiston, Jyväskylän yliopiston ja Ateneumin taidemuseon kokoelmat.

Uudistunut Janet
Itse kuvittelisin että kaikkein paras anti tiedonhakijalle uudessa Janetissa on se, että beta vaiheen ohitettuaan se tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet löytää sekä painettuja että elektronisia resursseja etsitystä aiheesta. Aikaisemmin lähtökohta on ollut selkeämmin se että tiedonhakija vaihtaa järjestelmästä toiseen aineiston muodon mukaan. Toinen uusi asia on visuaalisuus. Esimerkiksi monet kerrat on asiakaspalvelussa kuultu kuvauksia kirjan kansikuvasta tai väristä, mutta koska niitä ei perinteiseen järjestelmään ole tallennettu, on kirjan löytyminen pelkästään tällaisen tiedon perusteella ollut haasteellista. Uudistuneessa järjestelmässä kansikuvien lisäksi löytyy myös muuta visuaalisuutta. Lisäksi tulosten rajaaminen erilaisten kriteereiden perusteella haun kuluessa on näppärää. Tulosjoukko pienenee tehokkaasti sitä mukaa kun rajaa esim. aineistotyypin tai tekijän mukaan.

Finna_janet_1
Tiedonhakujärjestelmien täsmäase vai tuulimylly?
Finnan ympärillä käytävissä keskusteluissa asia, joka kuitenkin nostetaan usein ylitse muiden on se että järjestelmästä saa melkein hakusanalla kuin hakusanalla aina jotain tuloksia. Niin kuin Googlesta. Tämä on varmasti yksilöllinen asia kokeeko sen hyötynä vai ei. Totuus taitaa kuitenkin olla että me kaikki tiedonhakijat olemme niin tottuneet saamaan aina ison joukon enemmän tai vähemmän relevantteja tuloksia hakukoneilla, että kun joudumme kohtaamaan perinteisen, tarkan ja kitsaan kirjastojärjestelmän, siinä voi alkaa otsasuoni pullottaa itse kullakin. Kirjastoammattilaisena on karmaisevaa, että esimerkiksi Norjassa tehdyn tutkimuksen mukaan erilaisista kirjoitusvirheistä ja hakulogiikan ongelmista johtuen peräti 60 % perinteisessä kirjastojärjestelmässä tehdyistä hauista johti nollatulokseen. Onko uudistuneessa Janetissa prosentti pienempi, sen aika näyttää. Toivoa kuitenkin sopii että vaikka Cervantesin ehkä kuuluisimman sankarin Don Quijoten iso hihna alkoi niin sanotusti luistaa juuri liiallisen lukemisen vuoksi, sama ei tapahtuisi nykyaikaiselle tiedonhakijalle tiedonhakujärjestelmien tuulimyllyjen kanssa vaan Finna päinvastoin toisi helpotusta tiedon löytymiseen.

Hyvää Finnan ja Ruusun päivää!
Kirsi Laasasenaho

Jätä kommentti