Hyvää kesää!

Juhannuksen jälkeen asiakkaat ovat voineet käyttää pääkampuksen kirjastoa omatoimisesti. Kesäkuun 30. päivä alkaa kuitenkin kesätauko ja seuraavan kerran pääkampuksen ja muiden toimipisteiden kirjastojen ovet avautuvat palvelun kera 6.8.

Kirjastokäyntejä omatoimiviikolla on ollut tähän saakka 251. Lukema on huomattavasti keskimääräistä pienempi, mikä on ajankohta huomioiden hyvin ymmärrettävää. Kaiken kaikkiaan omatoimikirjasto on toiminut kuluneella viikolla hyvin ja luultavasti saanut kävijät tyytyväisiksi 🙂

Library space > Makerspace?
Itseäni näin lukuvuoden päätyttyä ovat mietityttäneet digitalisaation vaikutukset kirjaston tiloihin. Omatoimikirjasto voidaan hyvin laskea digitalisaation ilmentymäksi, samoin kuin se, että olen pyytänyt vahtimestareita kevään mittaan useampaan otteeseen käymään kirjastossa ja purkamaan tyhjiä ja tarpeettomia kirjahyllyjä pois. Kirjastoaineisto on yhä enemmän verkossa. Rajoituksia asiakkaiden mahdollisuuksiin käyttää kirjaston tiloja on pikkuhiljaa hävinnyt ja tilaa on konkreettisesti tullut enemmän.

Yleiset kirjastot ovat hyvän aikaa tarjonneet tiloja, laitteita ja opastusta yhteiseen oppimiseen, luomiseen ja kokeilemiseen, esim. Helmet-kirjastojen pajat ja verstaat. Samaa toimintatapaa toteuttavat myös Hacklabit. Korkeakoulukirjastoissa tällaista palvelua ei ainakaan minun nähdäkseni kirjastojen www-sivuilla mainosteta. Mutta se voisi olla yksi varsin hieno tapa saada kirjahyllyttömät tilat tuottavaan käyttöön sekä laajentaa kirjastoammatillista osaamista. Poikkitieteellinen toimintatapa ja teknisten innovaatioiden käyttöön ottaminen kun on jo valmiiksi tuttua. Asiaa on pohdiskeltu esimerkiksi artikkelissa Makerspaces: a beneficial new service for academic libraries?, jonka voi lueskella laiturilla jos aurinko ei paista pahasti mobiililaitteen näytölle.

Digitalisaation hengen mukaisesti Janet ja kirjaston e-aineistot ovat käytettävissä koko kesän ajan.

Kirsi

 

Jätä kommentti