Elli e-kirjasto auttaa verkossa liikkuvaa asiakasta

JAMKin kirjaston kokoelmista noin 70 % on sähköistä aineistoa eli e-kirjoja, e-lehtiä ja tietokantoja. Noin puolet kirjastokäynneistä tapahtuu verkossa ja kirjaston asiakaspalveluun otetaan yhteyttä lähes päivittäin verkkosivujen kautta chat-palvelulla. Kysymykset koskevat hyvin usein e-aineistojen käyttöä. Vasta-avattu Elli e-kirjasto sivusto ohjeistaa verkossa tietoa etsivää JAMKin opiskelijaa ja henkilökuntaan kuuluvaa valitsemaan ja käyttämään tiedontarpeeseensa sopivaa e-aineistoa. Kirjaston tarjoama e-aineisto on läpikäynyt tiukan hankintasiivilän kuten painettukin aineisto, joten se on tutkittua ja laadukasta, ja auttaa omalta osaltaan opiskelijoita ja henkilökuntaa tuottamaan korkealaatuisia opinnäytteitä ja julkaisuja.

Monenlaiset e-kirjapalvelut
E-kirjojen käyttö ei ole aina yksinkertaista. Niitä hankitaan monilta eri toimittajilta joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä kirjoina. E-kirjojen käyttöoikeudet, käyttötavat, laina-ajat ja vaaditut lukuohjelmat vaihtelevat. Esimerkiksi joitain e-kirjoja voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, joitain vain yksi lukija kerrallaan. Ehkä jonain päivänä saamme e-kirjastandardin, joka muuttaa e-kirjat maailmanlaajuisesti yhtäläiseen muotoon samoin kuin painetut kirjat. Mutta standardia odotellessa voi käyttää Elli e-kirjasto sivustolta löytyvää e-kirjapalvelulistaa, jossa kerrotaan kunkin palvelun käyttöä helpottavia vinkkejä.

Miksi Ellin nimeksi tuli Elli?
Elli e-kirjasto sivustoa suunnitelleen ja tehneen työryhmän päitä kivisti, koska työskennellessä ei tiedetty puhuttiinko digitaalisesta kirjastosta, verkkokirjastosta, e-kirjastosta vai mistä. Siksi kesäkuun puolella keksittiin järjestää nimikilpailu JAMKin opiskelijoille ja henkilökunnalle. Juhannuksen painaessa päälle vastauksia ei tullut kovin montaa, mutta ne olivat sitäkin laadukkaampia. Pohdiskelun jälkeen työryhmä päätti esittää Elli ehdotusta voittajaksi. Soraääniäkin valinnan jälkeen kuului, ja kysyttiin, onko kirjasto liian feminiininen (vrt. Janet ja muinainen Nelli. Jatkokysymys on, että etsitäänkö tässä jo muijaa seuraavaa…).  Elli-ehdotuksen antajan perustelut nimen valintaan olivat joka tapauksessa hyvät:

  • E= electronic
  •  L = learning
  • Li = Library

Elli e-kirjasto sivuston käytöstä voi antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia esimerkiksi kirjaston palautelomakkeella.

Oikein hyvää alkanutta lukuvuotta!
Kirsi

Jätä kommentti