Uusi vuosi ja uudet kujeet

Kirjastossa käy tammikuussa kuhina. Uudet opiskelijat löytävät tiensä kirjastoon ja varaushyllyt täyttyvät hakijaansa odottavista kurssikirjoista. Kirjaston isoista ikkunoista näkyy, että ulkona tupruttaa lunta. Hyvä vain, talvi tuntuu oikealta talvelta!  

Asiakaspalvelussa kohdataan uusia kasvoja ja vanhoja tuttuja, ja kuullaan monta tuttua kysymystä, varsinkin e-kirjoista. Miksi e-kirjan joutuu varaamaan? Tarvitseeko e-kirjapalveluun erikseen kirjautua?

Sitäkin pohditaan aika ajoin, voiko illalla mennä hiihtämään. Onko joku tsekannut kaupungin latuinfon? Ainakin noihin e-kirjoihin liittyen meiltä löytyy muutama vastaus antaa ihan heti.

Kirjojen saatavuus
Pyrimme aina kun mahdollista ostamaan e-kirjat rajoittamattomalla käyttöoikeudella. Tavallista kuitenkin on myös se, että lisenssi on saatu hankittua joko yhdelle, tai kolmelle yhtäaikaiselle käyttäjälle kerrallaan.

Monissa palveluissa e-kirjan pystyy kuitenkin varaamaan, ja tätä mahdollisuutta suosittelemmekin lämpimästi. Ilmoituksen vapautuneesta kirjasta saa kätevästi sähköpostiin. E-kirjojen lainakierto on selvästi nopeampaa kuin painetuilla kirjoilla, joten odotteluajat eivät yleensä ole pitkiä.

Ohjeita ja vinkkejä e-kirjojen käyttöön
Kokoelmaamme kuuluu tällä hetkellä e-kirjoja noin viidellätoista eri e-kirja-alustalla, ja niissä on kaikissa hiukan erilaiset toiminnot. Tyypillisimmillään kirjan lukeminen onnistuu kuitenkin ihan vain menemällä Janet-Finnan kirjatiedoista linkin kautta e-kirjapalveluun, ja avaamalla kirja sieltä selaimessa luettavaksi (Read Online). Jos kysytään HAKA login-tunnuksia, kirjaudu Jamkin verkkotunnuksilla. Ota mukava asento, kuppi kahvia käteen ja anna tiedon imeytyä.  

Tarkempia ohjeita on päivitetty erilliseen E-aineisto-oppaaseen, jonka löydät myös Janet-Finnan etusivulta. Oppaasta löytyy täsmävinkit kunkin e-kirjapalvelun käyttöön, sekä apua yleisimpiin ongelmatilanteisiin.

E-kirjakokoelmamme on aika massiivinen: se sisältää tällä hetkellä reilut 250 000 e-kirjaa, joten lukeminen ei ihan heti lopu kesken. Jos olet koko päivän tietokoneen ruudulta, tai muulta laitteelta, kahlannut läpi sähköisiä aineistoja, suosittelee kirjastonhoitaja lämpimästi myös niihin hiihtolatuihin perehtymistä. Jyväskylän Harjulle pitkästä aikaa avattu perinteikäs luisteluratakin lienee mainio vaihtoehto, jos mielii opiskelulle vastapainoa raikkaasta tammikuisesta talvi-ilmasta.

Jos mielessäsi on e-kirjoihin liittyviä kysymyksiä, tule piipahtamaan asiakaspalvelussamme! Voit aina myös laittaa viestiä osoitteeseen kirjasto.ekirjat(a)jamk.fi.

Olemme täällä sinua varten (ellemme ole hiihtämässä).