Tulevaisuuden tutkimuksen seuran paikallistoimintaa

Olen ollut kymmenkunta vuotta mukana Tulevaisuuden tutkimuksen seuran toiminnassa eri foorumeilla ja todennut tulevaisuuden seuraamisen omaan työhön tulevan hyödyn lisäksi erittäin voimaannuttavaksi. Aluekehittäjänä toimiessani olen tietenkin pohtinut hyödyn generoitumista ympäristöön – alueelle. Tutulla ei ole ollut Keski-Suomessa paikallistoimintaa. Viime vuonna virittelin tulevaisuuspiiriä Jämsään työväenopiston suojissa – aivan huippuryhmä aktiivisia keskustelijoita asemoi Jämsän tulevaisuutta koko lukuvuoden. Kokemuksesta rohkaistuneena aloittelen toimintaa nyt myös Jyväskylään.

Lähdin liikkeelle pienellä kartoittavalla kyselyllä:

Tulevaisuuden tutkimuksen seuran paikallistoiminnalle koettiin olevan tilausta, koska sen odotetaan tarjoavan vapaamuotoisen ja riippumattoman foorumin kohdata eri tahoilta tulevia ihmisiä. Tutu nähtiin kansalaistoimintana ja  tulevaisuustyön tekemisen näyteikkunana. Toiminta tunnistettiin täydentäväksi osaksi alueen ennakointityötä – tästä olen iloinen: toiminnalle löytyy merkitys ja tavoite! Parhaimmillaan muodostamme monialaisen, käytännönläheisen ja riippumattoman ajatushautomon alueen päätöksenteon tueksi.

Ensimmäisessä tapaamisessa matkustimme vuoteen 2030 kirjottamaan lehtijuttua hyvää tulevaisuutta muistellen: Onko maakuntaa olemassa? Kuka täällä haluaa elää ja millä ehdoin? Minkälaiset arvovalinnat hyvään tulevaisuuteen ovat johtaneet? Ketkä ovat tulevaisuutemme tekijöitä? Onko hiljaisuus paras brändimme?… Ainakin meidän tulee avata nuorille positiivisia mahdollisuuksia.

Eikö olisi mielenkiintoista olla mukana tässä keskustelussa?

1 kommentti

  1. Kuullostaapa mielenkiintoiselta! Olisiko myös lehtijuttu mahdollista saada luettavaksi?
    Tulin eilen viikon kestäneeltä opintomatkalta Hong Kongista ja tämä kokemus herätti runsaasti ajatuksia Suomen ja Keski-Suomen tulevaisuudesta. Samoja kysymyksiä nousi mieleeni kuin Annella – Kuka täällä elää ja millä ehdoilla? Näitä asioita on todella hyvä pallotella yhdessä.