Alueiden ennakointiseminaarin antia, OSA 2

Työn tuottavuuden tulevaisuus

Suomalainen hyvinvointi perustuu pitkälle työn tuottavuuteen. Suomalaisia on pidetty perinteisesti ahkerina ja tunnollisina työn raskaan raatajina. Tämän päivän Hesarissa oli mielenkiintoinen kansainvälinen vertailu työn tuottavuudesta. Nykyään nautimme vapaa-ajasta – onko siis luterilainen ahkeruusmyytti enää relevantti? Tutkijat uskovat kuitenkin, että vapaampi suhtautuminen työhön voi tuottaa parempaa tulosta – ollaan tehokkaampia. Tehokkuutta tarvitaankin, sillä väestön ikääntyessä (Johanna Roton esitys) työn tekemiseen käytettyä aikaa ei voida lisätä – työn tuottavuuden lisäämiseksi tarvitaan uusia toimintamalleja (kuten prof. Pohjolakin totesi). Uudenlaisilla työnteon tavoilla voidaan lisätä sekä innovatiivisuutta että jaksamista.

Lisää seminaarin antia – esimerkiksi triviaalitietoa (hyviä tietovisailukysymyksiä) Suomen kansanvarallisuudesta Erkki Niemen esityksessä: http://www.satakuntaliitto.fi/sivu.aspx?taso=2&id=832 ja löytyy sieltä muutakin mielenkiintoista, kuten VATTin Vattage-mallin alueelliset vermeet ja TUTTUA – mm. kesua ja ammattibarometria.

Jouni Marttisen esityksessä tuli hyvä kiteytys konseptiksi ennakointiprosessille Michel Godetia mukaillen: Menestykäs ennakointiprosessi sisältää 4T:tä eli tulevaisuus – tieto – tulkinta – toiminta. Prosessi edellyttää verkostoitumista, osallistamista, avoimuutta, luovuutta ja koordinaatiota. Että näin!