Lupa ajatella toisin

Näin uuden vuoden alkajaisiksi on mukava valaa positiivisia tulevaisuusajatuksia. Optimistisena tulevaisuusorientoitujana tartun innolla positiivisiin tunnelmiin ja tulevaisuuskuviin – unelmat ja toiveet saattavat toteutua -periaatteella.

Tällä kertaa uskoa parempaan tulevaisuuteen valoi taannoisessa Luovien alojen ja Innovaatioverkoston seminaarissa esiintynyt Esko Valtaoja. Valtaojan sanoin meidät on vallannut valtava pessimismi. Varaudutaan ja tarjotaan vain huonoa tulevaisuutta niukkenevin resurssein. Kuitenkin maailma on kehittynyt. Väkilukuun suhteutettuna sodat ja arjen väkivalta ovat vähentyneet. Maailman vauraus kasvaa exponentiaalisesti. Pessimistit eivät ota huomioon uusia mahdollisuuksia, kuten energiaa merivedestä tai aurinkoenergiaa avaruudesta (ei muuten tarvitsisi taistella kenen takapihalle voimalat sijoitetaan) tai mineraaleja avaruudesta. Suomen mittakaavassa on turha haikailla valmistavan teollisuuden perään – oleellista on osaaminen. Haikaillaan ja murehditaan myös katoavia työpaikkoja. Työ on kuitenkin varsin nuori ilmiö maailmassa. Eläimet tai alkuperäiskansat eivät sitä tee. Onko työ siis meille välttämätön hyvinvoinnin mittari vai yksi sosiaalisen itseilmaisun väline? Mitä muuta voisimme tehdä kuin työtä?

Muutos on jotain muuta kuin mitä osaamme kuvitella.

Ja nyt puhutaan siis pitkän tähtäimen tulevaisuudesta. Tämän hetken haasteita nämä ajatukset eivät ratkaise. Mutta voisiko tässä ajattelussa olla kuitenkin ratkaisunsiemen: Lupa toimia eri tavalla?! Aalto yliopiston yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki sparrasi jämsäläisiä yrittäjiä marraskuun lopun elinkeinoseminaarissa erilaistumaan. Kilpailuetu syntyy erilailla toimimisesta. Hän korostaa, että kannattaa kiinnittää enemmän huomiota arkisiin asioihin, jotka tapahtuvat usein. Kun asioihin kiinnitetään huomiota – muutos voi tapahtua. Tulevaisuuden unelmat ja intuitiiviset tunteet innostavat ja houkuttavat kohti uusia kokeiluja – erilaistumista – muutoksen aallonharjalla pysymistä. Pienistä kokeiluista strategisiin avauksiin!

Muutos on jotain muuta kuin mitä osaamme kuvitella.

Tulevaisuus on parempi – maailman hyvinvointi ja onnellisuus kasvavat. Ihmiset tulevat fiksummiksi ja suvaitsevaisemmiksi toimiessaan yhdessä.

Muutos on jotain muuta kuin mitä osaamme kuvitella. Siispä tämänkin vuoden 2014 kehitysaskeleet ja kokeilut ovat tärkeitä. Iso elefantti syödään pala kerrallaan – näe isoissa asioissa pieniä kokeiltavia asioita. Tee lupaus ajatella toisin!