Perjantai 22.3

Bussimatka kaupungin halki Konecranes Shanghain toimistolle alkoi ajoissa. Matka toimistolle kesti aamuruuhkassa yli tunnin, mutta liikenne sujui mainiosti tästä huolimatta.

Toimistolla meitä oli vastassa Keven Zheng sekä Marko Kotonen. Keven esitteli meille tehtaan logistiikkaa sekä kertoi miten tuonti- ja vientitoiminta Kiinan tullin ja viranomaisten kanssa toimii.

Marko esitteli meille tehtaan 2 osiota, joissa tehtiin isoja sekä pieniä siltanostureiden osia. Konecranes toimittaa myös tuotteita muille valmisttajille sekä huoltaa kaikkien valmistajien tuotteita missä tahansa sille on tarvetta. Shanghain tehdas tekee myös jonkin verran osia muiden Konecranesin tehtaiden käyttöön, mutta pääasiassa tehtävät tuotteet ovat omaa tuotantoa varten.

Tehtaat olivat modernit, siistit ja järjestyksessä. Tuotteiden osia ei osteta varastoon vaan kaikki hankinnat tehdään oleville tilauksille. Jopa pakkauslaatikot sisällytetään tuotelistaan mikä rajoittaa niiden tarvitsemaa varastotilaa. Tuotteiden toimitusajat vaihtelevat tehtaalla noin 2 viikosta 10 viikkoon.

 

Tehtaan tontilla sijaitsee muutaman sadan metrin päässä keskusvarasto josta tuotteet kutsutaan toiminnanohjausjärjestelmän kautta kokoonpanolinjalle. Keskusvarasto toimii FI-FO toiminnalla. toisia osia pidetään varastossa kauemmin, joten ne on sijoitettu kauemmas ovista kun taas toiset osat ovat nopeasti liikkuvia, jolloin ne löytyvät ulko-ovien läheisyydestä. Tähän varastoon ei ole tehtaan työntekijöillä asiaa, vaan kaikki hoituu toiminnanohjausjärjestelmien tilaamana ja varastohenkilöstön keräilyin.

 

Henkilöstö tehtaalle tulee niin kaupungin lähistöltä sekä pidemmältä maaseudulta mutta vaihtuvuus ei ole suurta. Suurin osa toimiston väestä tulee palkatuksi usein jonkin toisen länsimaisen yrityksen palveluksesta, mutta harvemmin suoraan yliopistosta. Myös englanninkielen osaaminen on erittäin tärkeää. Muutama henkilö toimistolla puhuu vain kiinankieltä mutta suurin osa puhuu myös englantia, mikä on suuri etu kansainvälisissä yrityksissä.

 

Konecranes Shanghai on myös tehnyt työt yksinkertaiseksi tässä toimipisteessä. Länsimainen tapa ohjata toimintaa on sisäistetty yritykseen, jotta tehdas saadaan toimimaan tehokkaasti ja tuottavasti. Turhista välivarastoinneista ja jättisuurista varastoista on luovuttu ja toiminta on ohjattu tilausohjautuvaksi. Suurin osa tehtaan toiminnoista on kokoonpanoa, eikä tehtaassa ole omaa valmistusta.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*