Sormileikkejä

iPadia voi ohjata useilla eri tavoilla, käytössä on muutama fyysinen näppäin ja omalla sormella/sormilla eritavoin näyttöä koskettelemalla tapahtuu erilaisia asioita. Käymme seuraavassa läpi muutamia perusjippoja.

Home-näppäin

iPadin alareunassa on ns. Home-näppäin, jota painamalla pääsee aina sovelluksesta pois ja takaisin kotiruudulle. Home-näppäintä tuplaklikkaamalla aukeaa näytön alareunaan palkki, josta näkyy viimeksi käytetyt ohjelmat. Pyyhkäisemällä palkkia oikealle tai vasemmalle voi etsiä ohjelman, jota haluaa käyttää. Halutun ohjelman saa käynnistymään sitä koskettamalla. Ohjelman saa sammutettua alapalkista pitämällä sormea hetki ohjelman kuvakkeen päällä ja koskettamalla kuvakkeen vasempaan yläkulmaan ilmestyvää punaista pallukkaa. Alapalkin saa piiloon painamalla mitä tahansa kohtaa näytön yläosassa tai Home-näppäintä kerran.

Ohjelmien järjestely ja poistaminen

Näytöllä olevia ohjelmia voi järjestellä oman mielensä mukaan ja niitä voi koota omiin alikansioihinsa. Osoittamalla hetken mitä tahansa kuvaketta näytöllä, kuvake alkaa värisemään ja vasempaan yläkulmaan ilmestyy musta pallukka valkoisella rastilla. Värisevää kuvaketta voi nyt siirrellä näytöllä haluamaansa paikkaan. Jos kuvakkeen haluaa eri näytölle niin kuvaketta tarpeeksi sivulle raahaamalla näyttö vaihtuu toiseksi. Eri sovelluksia voi koota alikansioihin siirtämällä värisevän kuvakkeen toisen kuvakkeen päälle. Tällöin iPad luo automaattisesti alikansion, jonka käyttäjä voi itse nimetä. Ohjelman poistaminen iPadista tapahtuu painamalla vasemman yläkulman rastia, jolloin sovellus poistuu iPadista. Kaikki sovellukset säilyvät edelleen iCloud-palvelussa ja sovelluksen saa aina takaisin iPadiin App Storen kautta ilman uutta ostamista. Sovellusten siirtely ja poisto -tilasta pääsee takaisin normaalitilaan painamalla kerran Home-näppäintä.

   
Spotlight                                              Kahden sormen nipistys                  ”Apinaote”

 

Spotlight-hakukone

iPadin sisäisen hakukoneen eli Spotlightin saa käyttöön siirtymällä tarpeeksi vasemmalle eli pyyhkimällä sormella niin monta kertaa oikealle, että näytölle aukeaa musta ruutu, jossa on näppäimistö alareunassa ja yläreunassa on hakukenttä. Spotlight käynnistyy myös kun kotiruudulla painaa kerran Home-näppäintä.

Kahden sormen nipistys

Monessa ohjelmassa toimii ns. kahden sormen nipistys eli peukalo-etusormiotteella voi esimerkiksi pienentää tai suurentaa ruudulla olevaa kuvaa. Kuva pienenee kun nipistää ja liikuttamalla etusormea ja peukaloa kauemmas toisistaan kuva suurenee.

”Apinaote”

Nipistämällä kaikkia sormia käyttäen pääsee nopeasti käytössä olevasta sovelluksesta takaisin kotinäytölle. Monisormiele toimii vain iPadissa, jossa on iOS5 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

  
 Vertikaali pyyhkäisy                         Horisontaali pyyhkäisy

 

Neljän tai viiden sormen vertikaali pyyhkäisy

Pyyhkäisemällä näyttöä neljällä tai viidellä sormella ylöspäin, saa näkyviin alapalkin kuten Home-näppäintä tuplaklikkaamallakin. Alapalkki menee piiloon pyyhkäisemällä samalla tavalla alaspäin. Monisormiele toimii vain iPadissa, jossa on iOS5 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Neljän tai viiden sormen horisontaali pyyhkäisy

Pyyhkäisemällä neljällä tai viidellä sormella oikealle tai vasemmalle, onnistuu siirtyminen sovelluksesta toiseen ilman kotiruudulla käyntiä. Monisormiele toimii vain iPadissa, jossa on iOS5- tai uudempi käyttöjärjestelmä.

Kosketelkaa toisianne!

4 kommenttia

  1. Hyvä kooste tärkeimmistä asioista, joita tarvitaan iPadin käytössä. Samalla myös hyvä muistutus siitä, että nämä laitteet on oikeasti tarkoitettu juuri sormilla käytettäväksi ;).

  2. Hyvä kooste näistä elehdinnöistä. Sen verran tarkentaisin, että monisormieleet onnistuvat kyllä ykkössukupolven iPadillakin kunhan on iOS5 asennettuna.

    • Korjasinpa mokani, jotenkin tuo monisormieleiden toimimattomuus vanhemmilla laitteilla oli jäänyt kummittelemaan takaraivoon. Jossain aikaisemmassa iOS:n developer -versiossa taisi näin hetken verran tilanne ollakin, mutta lopulliseen versioon tuki näköjään vanhemmillekin laitteille tuli mukaan. Pitänee varmaan kaivella jostain vanhempikin iPad pöydän kulmalle testejä varten :).