iPad opetus- ja esitystilanteessa

iPadin ja VGA-sovittimen kanssa lavalle

Kun reissaat ja esiinnyt seminaareissa ym. tapahtumissa, kätevintä on liittää oma iPad esiintymistilan tykkiin VGA-sovittimella. Kun esitys on omalla iPadillasi, se on tallessa ja voit unohtaa muistitikkujen ja tietokoneiden kanssa pelaamisen esityshetkellä. Varminta on ladata kaikki esitykseen liittyvät materiaalit (diat, kuvat, videot ym.) etukäteen iPadille, jotta esiintymistilanteessa et ole riippuvainen verkkoyhteyksistä.

PowerPoint-diashown voi esittää iPadilta maksullisella Keynote-ohjelmalla. Toinen vaihtoehto on muuttaa pptx-dokumentti tietokoneella pdf-muotoon ja ladata se iPadiin  ja esittää sitten pdf:nä esimerkiksi maksuttomalla iBooks-ohjelmalla. Keynote vastaa MS Officen PowerPointia, joten sen avulla voit muokata esityksiä tai tehdä uusia esityksiä iPadilla.

Jos haluat esittää Prezi-esityksiä, iPadiin voi ladata saman nimisen Prezi-esitysten katseluun tarkoitetun ilmaisen ohjelman. Tällä ohjelmalla esityksiä ei pääse muokkaamaan, mutta esittäminen onnistuu mainiosti.

Videoiden esittämiseen iPadista löytyy valmiina Videos-ohjelma, johon voi ladata videoita ennen esitystä. Maksullisella Movie Playerilla voi niin ikään katsoa ja esittää videoita.

HUOM! Esitystilanteessa kannattaa lukita iPadin näyttö kuvan heilumisen ehkäisemiseksi sekä huolehtia, että näyttölaite on pimennetty salasanojen kirjoituksen aikana. iPadin äänet on myös hyvä vaimentaa esityksen ajaksi.

Dokumentointi ja havainnollistaminen

Erityisesti opetustilanteessa iPadista on paljon iloa.  Sitä voi käyttää mm. ”dokumenttikamerana” kuvaamalla kameralla (iPad2) kohdetta iPadin ollessa kytkettynä näyttölaitteeseen. Oppimistilanteesta napattua kuvaa voidaan yhdessä analysoida ja erilaisilla ohjelmilla kuvaan voidaan piirtää ja liittää erilaisia havainnollistavia elementtejä (Adobe Ideas, Art Studio, Skitch). Lisäksi erilaisia muistiinpano-ohjelmia kannattaa hyödyntää oppimistilanteita dokumentoitaessa (Evernote, Notes).

iPad2:n kameralla on mahdollista nauhoittaa videoklippejä oppimistilanteista. AppStoresta löytyy monenlaisia ohjelmia, jotka tarjoavat työkaluja videoiden analysointiin. Esimerkiksi maksullisella Coach’s Eye -ohjelmalla nopea liike voidaan kuvata, hidastaa ja liikeratoihin piirtää apuviivoja.

Tutustu myös Kimmon samaan aiheeseen liittyvään iPad-lisälaitteet opetustilanteessa -artikkeliin.

4 kommenttia

 1. Lukion vanhempainillassa yhdistin iPadin AppleTV:llä peilauksen ja Keynoten avulla dataprojektoriin ja homma toimi hyvin.

  AppleTV:n käytössä on se hyvä puoli, että silloin voi myös jakaa opiskelijoiden iPadien näytöt kaikkien nähtäviksi ilman, että tarvitsee erikseen liitellä vuorotellen kutakin pädiä sovittimeen.

  Tämä ominaisuus haastaakin älytaulut tulevaisuudessa ja jo nyt. Alle 1000 eurolla saa jo 51 tuumaisia televisioita ja AppleTV:n veroton hinta on alle 100 euroa.

  Positiivinen yllätys oli se, että Keynote ymmärtää PowerPointilla tehtyjä esityksiä ja niitä pääsee muokkaamaan. On nopeampi tehdä PP:llä perusteksti ja sen jälkeen ottaa se Keynoteen käsittelyyn.

  Oma artikkelini yhdestä iPadin suosituimmasta ohjelmasta GarageBandista on täällä:
  https://rajala.wordpress.com/2012/01/22/bett2012-messut-lontoossa-osa-2-garageband/

 2. Olin itsekin kuuntelemassa tuota GarageBand-esitystä BETTissä, mainio!