iPad IT-ylläpidon työkaluna

Käymme kevään iPad-työpajoissa läpi iPadin käyttöä opetus- ja esitystilanteissa sekä yleisessä toimistotyössä, mutta iPadille löytyy käyttöä myös teknisemmissäkin töissä. Omalla kohdallani päivittäinen leipä tulee tienattua verkkopuolella eli reitittimien, kytkimien, palomuurien ja UNIX/Linux -palvelimien parissa, joten esittelen seuraavassa hieman oman työkalupakkini sisältöä, jossa iPad näyttelee nykyään sveitsiläisen linkkuveitsen osaa.

Alusta asti olen pyrkinyt mahdollisimman monipuoliseen, kevyeen ja mobiiliin työkaluun. Kaikenlaista tuli kokeiltua ja käytettyä tuotannossa Nokian Communicatorista alkaen, mutta perinteinen läppäri liikkui aina mukana asennuskeikoilla ja mobiilikäyttökin oli hieman ontuvaa. iPhonen ilmestymisen jälkeen mobiilipuoli koki täydellisen muutoksen – tuolla pienellä laitteellahan pystyi oikeasti tekemään töitä tien päällä! iPadin ilmestymisen jälkeen muodostui nykyinen kokoonpano, josta tipahti lopulta perinteinen läppärikin pois.

Tällä hetkellä tärkeimmät ja hyväksi havaitut appsit ovat seuraavat:

VPN: iOS:n omalla VPN clientillä saan suojatun yhteyden haluamiini verkkoihin, olin sitten Wi-Fi verkossa tai 3G-yhteyksien varassa. iOS:n sisäinen VPN toteutus tukee L2TP, PPTP ja IPSec -yhteyksiä. App Storesta löytyy myös Ciscon AnyConnect client.

iSSH löytyy sekä iPadille että iPhonelle, mahdollistaa SSH-pääteyhteydet UNIX/Linux -palvelimiin. Mukana myös Telnet, VNC ja RDP -tuki.

Get Console mahdollistaa pääteyhteydet sarjakaapelilla Ciscon ja muidenkin valmistajien laitteisiin. iPad/iPhone yhteensopiva RS-232-kaapeli on erikseen tilattavissa valmistajan sivujen kautta. ”Must”työkalu kenttäolosuhteissa, varsinkin Ciscon laitteiden kanssa touhutessa.

IT Tools: monipuolinen ohjelma, josta on ollut iloa varsinkin DNS-ylläpidossa. Se sisältää seuraavat toiminnot: traceroute, ping, Whois, monipuolinen nslookup/dig ja se näyttää sekä iPadin verkkointerfacejen tilan että iPadin IPV4/IPV6 -reititys- ja ARP-taulut.

Subnet Calc on iPhone-ohjelma, jota käytän paljon myös iPadilla ja se on nimensä mukaisesti subnet-laskin.

Ping Lite on niin ikään iPhone-ohjelma, jota käytän silloin tällöin myös iPadilla. Tämä sisältää perinteisen pingin lisäksi tracerouten, telnetin ja kokonaisen aliverkon pingauksen.

TFTP Server sekä iPhonella että iPadilla, vihdoinkin mobiili TFTP-serveri takataskussa!

Edellämainittujen lisäksi päivittäisessä käytössäni on myös Mail ja Safari. Niin, ja viimeiset puolitoista vuotta läppäri on pysynyt visusti pöydällä eli kaikki asennuskeikat, korjaukset ja tien päällä tehdyt työt olen hoitanut iPadilla ja yllämainituilla appseilla!

 

3 kommenttia

  1. Millä olet yhteydessä verkkoon iPadilla? Eli onko laitteesi avoimessa, VPN vai jollain kaapelilla, kun käytät esimerkiksi IT Toolsia?

    • Riippuen tapauksesta ja mitä satun tekemään. iPad on verkossa joko 3G:n tai WiFi:n kautta, joskut VPN:llä joskus ei. Sarjakaapelia käytän vain Get Consolen kanssa, eikä se muiden sovellusten kanssa taida edes toimia.