Sormileikkejä, osa II

Aikaisemmassa Sormileikkejä-artikkelissamme kävimme läpi erilaisia sormieleitä, joilla iPadia voidaan ohjata. Monisormieleiden lisäksi usein on hyötyä pelkästä etusormella osoittelusta.

Kursorin asettaminen tekstiin

Kirjoitustilanteessa kursori siirretään uuteen kohtaan osoittamalla haluttua kohtaa näytöllä. Tällöin kursori siirtyy osoitetun sanan alkuun tai loppuun. Jos kursori halutaan siirtää sanan keskelle, osoitetaan sanaa ensin hetken sormella. Ruudulle ilmestyy tämän seurauksena suurennuslasi ja siinä näkyvä kursori siirretään sormea liikuttamalla haluttuun kohtaan.

Tekstin kopioiminen ja liittäminen

Teksti kopioidaan osoittamalla haluttua kohtaa näytöllä. Näytölle avautuu valikko, josta voidaan valita yksittäinen sana tai kaikki sanat. Valinnan jälkeen osoitettu kohta tekstistä muuttuu siniseksi. Pienet siniset pallukat ilmestyvät nyt valitun tekstin alkuun ja loppuun. Näitä pallukoita sormella siirtelemällä voidaan määritellä kopioitava alue tarkemmin. Tämän jälkeen valikosta valitaan kopioi-toiminto (engl. copy). Valittu teksti siirtyy leikepöydälle, josta teksti on mahdollista liittää takaisin käytössä olevaan sovellukseen tai johonkin toiseen sovellukseen.

Kopioitu teksti liitetään leikepöydältä osoittamalla haluttua kohtaa näytöllä. Avautuvasta valikosta valitaan liitä (engl. paste) ja aikaisemmin kopioitu teksti ilmestyy haluttuun kohtaan.

Edellä mainitut toiminnot ovat käytettävissä kaikissa sovelluksissa, joilla voidaan muokata tekstiä.

Näitä temppuja on mahdollista käyttää hyväksi myös tekstin kopioimisessa mitä erilaisimmista sovelluksista. Esimerkiksi www-sivulta tekstin kopioiminen onnistuu osoittamalla sormella haluttua sanaa tai tekstiä. Valittu kohta muuttuu siniseksi ja sinisistä pallukoista voidaan määritellä kohde tarkemmin.  Valinnan jälkeen osoitetaan kopioi-toimintoa.

Tekstin suurentaminen

Www-sivuja selaillessa osa tekstistä olisi mukava saada suurennettua. Näyttöä on mahdollista zoomata nipistysotteella suuremmaksi, mutta nopeammin tekstin saa suurennettua tuplanäpäytyksellä eli täpätään nopeasti kaksi kertaa sormella haluttua kohtaa. iPad suurentaa tällöin kyseisen kohdan näytölle sopivaksi. Uudella tuplanäpäytyksellä näyttö skaalautuu takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Osoitelkaa toisianne!