Salasanat hallintaan

Lähes kaikilla meillä on käytössämme useita tunnuksellisia palveluita, pin-koodeja sekä muita henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja tietoja, jotka olisi syytä pitää vain omassa tiedossa. Jokaiseen eri palveluun olisi suotavaa tehdä eri tunnus ja salasana, koska mahdollisen tietomurron yhteydessä ei tällöin menetä tunnuksiaan useampiin eri palveluihin. Minullakin on lähes 80 eri tunnusta ja salasanaa muistettavana. Jossain vaiheessa ihmismuistin rajallisuus tulee vastaan ja tällöin avuksi tulevat salasanojen hallintaan tarkoitetut sovellukset.

iPadille on tarjolla useita salasanojen hallintaan tarkoitettuja sovelluksia, yksi parhaimmista on 1Password. 1Passwordista löytyy iPadin ja iPhonen lisäksi oma versio Mac OS X-, Windows- ja Android-käyttöjärjestelmille. 1Password tukee useita eri järjestelmiä ja sen lisäksi on mahdollisuus synkata eri laitteet automaattisesti. Näin tunnukset ja salasanat ovat aina ajan tasalla kaikissa käyttäjän laitteissa. Lisäksi ohjelman salatusta tietokannasta voi helposti ottaa varmuuskopion vaikka kassakaappiin säilytettäväksi, tällöin salasanat eivät joudu hukkaan vaikka käytössä oleva iPad/iPhone hajoaisi.

1Passwordin avulla voi tallentaa yhden masterpasswordin taakse niin käyttäjätunnuksia kuin salasanojakin. Lisäksi ohjelmaan voi tallentaa vahvasti salattuna luottokorttitietoja, ohjelmistolisenssejä, muistioita, jne. Mainio ominaisuus on myös mukana tuleva salasanageneraattori, millä voi luoda kryptisiä ja vahvoja salasanoja eri palveluihin. Toivottavasti kukaan ei enää käytä mitään selväkielisiä sanoja salasanoinaan.

1Password löytyy Appstoresta iPadille ja iPhonelle. Muille käyttöjärjestelmille sovelluksen kotisivuilta.