JAMKO ‑ Alumnin Avautuminen

JAMKOn Ex-PJ avautuu!

JAMKin opiskelijakulttuuria luomassa – 2. osa: Haalarikulttuuri

Opiskelijahaalarit rantautuivat Suomeen 80-luvulla. Ylläripylläri tämäkin kulttuurin muoto on lähtöisen läntisestä naapuristamme Ruotsista, jossa haalareita käytettiin osana opiskelijoiden sitsikulttuuria. Wikipedia, tuo aina niin luotettava tiedonlähde, kertoo, että opiskelijahaalarit rantautuivat Suomeen ja otettiin käyttöön lähes samanaikaisesti Vaasan Kauppakorkeakoulussa ja Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa (nyk. osa Aalto-yliopistoa). Kuten lähes aina niin myös opiskelijahaalarien tapauksessa syyllisiä ovat teekkarit – heidän kauttaan haalarikulttuuri yleistyi Suomessa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa haalarikulttuuri taannehtii. Alunperin opiskelijahaalareista vastasivat koulutusalajärjestöt itsenäisesti, mutta JAMKOn saatua jalansija koulussa toiminta siirrettiin opiskelijakunnan hoidettavaksi. Tämä malli ei kuitenkaan toiminut ja pian palattiin takaisin vanhaan malliin. Vuonna 2010 allekirjoittanut, yhdessä koulutusalajärjestöjen puheenjohtajistosta muodostuvan hallintojaoston kanssa, linjasi uudesta yhteistyömallista, jossa opiskelijakunnan edustaja toimi koordinaattorina työryhmälle, joka koostui KAJ:n hallituksien jäsenistä. Tällä mallilla saatiin ensimmäistä kertaa JAMKissa yhteinen ja toimiva haalaritilaus aikaiseksi ja haalarikulttuuria aimo harppaus eteenpäin.

Tänä vuonna jatketaan samalla konseptilla ja nyt mukana on myös Jyväskylän Insinööriopiskelijat – JIO ry. Tavoitteena on saada valtaosa uusista opiskelijoista tilaamaan haalarit.

Opiskelijahaalarit ovat näkyvä ja hyvin konkreettinen symboli. Ne ovat osoitus aktiiviseen opiskelijaelämään osallistumisesta, käyttökelpoinen suojavaruste yössä, osoitus yhteenkuuluvuudesta ja ne ilmaisevat kantajansa opiskelupaikan ja koulutusohjelman. Haalarimerkit, joita haalareihin ommellaan, ovat opiskelijalle kuin kunniamerkkejä ja toimivat todisteena esimerkiksi Kauppakadun Approbaturin suorittamisesta. Haalarit ovat myös ainakin allekirjoittaneelle selkeä statuskysymys – en tuntisi itseäni aidoksi opiskelijaksi ilman haalareitani ja vinoa pinoa haalarimerkkejä, joita ei koskaan ehdi ommella kiinni.

JAMKissa opiskelijahaalarien merkitys vaihtelee suuresti riippuen siitä, millä alalla opiskellaan: liiketalouden opiskelijoilla kulttuuri on vahva, mutta löytyy myös esimerkkejä koulutusaloista, joiden opiskelijoista vain 10% tilaa haalarit. Kulttuuri kuitenkin kehittyy ja vahvistuu hyvän yhteistyön ja haalaribileiden kautta. Tapahtumia, joissa haalarit ovat virka-asuna, ei todellakaan ole liikaa.

Osana haalarikulttuuria minulla on visio sitsikulttuurin jalkauttamisesta ammattikorkeakouluun. Siitäkin huolimatta, että osa yliopiston opiskelijoista pitää mustasukkaisesti kiinni ”heidän akateemisesta kulttuuristaan”. Me teemme sitseistä ammattikorkeakouluopiskelijoiden näköiset ja luomme uutta, omaa kulttuuriamme, johon yhdistyy uutta ja vanhaa.

Seuraava sarjan osa käsittelee opiskelijabileitä.

Olen puhunut.

Pitkän linjan opiskelija yllään opiskelijan virkapuku.

Pitkän linjan opiskelija yllään opiskelijan virkapuku.

2 Comments

Posted 13.4.2011 at 20:25

Lupauduin jo tuossa pari viikkoa sitten järjestämään sitsit logistiikalle. Ehkä jotain yhteistyötä voisi harrastaa

Aku Aarva
Posted 14.4.2011 at 15:25

Yhteistyökuvioita kannattaa ehdottomasti selvitellä!

One Trackback

  1. […] myös vettä väkevämpiä, mutta kyllä ne muutkin osaa. Opiskelijat ehkä erottuvat massasta haalareidensa vuoksi, ja on helppo ajatella, että taas nuo opiskelijat, vaikka kyse olisikin eri […]