JAMKOn matkassa

Opiskelijakuntatoimintaa nyt jo entisen opiskelijakuntatoimijan silmin

Ydinvoimaa?

Kun varapuheenjohtajan kanssa maanantaina kävelin pitkin Kauppakatua, tuli vastaamme kaksi piipittävää, keltaista ydinjätetynnyriä. Kyse oli ydinvoiman vastaisesta kampanjasta, jossa kerätään sitoumuksia ydinvoiman äänestämisestä historiaan (lue lisää täältä).

Se, että kampanjoidaan ydinvoimaa vastaan suosimalla energiatehokkaampia sähköntuotantomenetelmiä, joiden avulla myös päästövähennyksiä saataisiin aikaan, on ihan ok. Näinhän se menee, Suomessa tuuleekin niin paljon, että tuulimyllyistä saisi helposti virtaa useampaankin taloon. Tästä varmaan osaa jatkossa paremmin kertoa syksyllä alkavan Energiatekniikka-koulutusohjelman opiskelijat, sitä innolla odotellen. Mielenkiintoinen ala varmasti kyseessä. Harkitsin itsekin koulutusalan vaihtoa.

No mutta palatakseni ydinvoimaan, itse en pidä uhkakuvien maalailusta. Tai siis suorastaan rakastan sitä kyllä, worst case scenariothan saavat yleensä ihmiset varuilleen ja tätä kautta aktiivisiksi toimijoiksi (tosin edellinen blogitekstini torppaa tämän väitöksen ihan totaalisesti!).  Ydinonnettomuudella uhkailu ei kuitenkaan ole ihan täysin tätä päivää. Tai ei pitäisi olla. Ydinvoimalathan eivät poksahtele rikki, jos tekijät ovat asiantuntevia, laadukkaan koulutuksen saaneita ihmisiä. Ydinonnettomuuksia ei luulisi tulevan Suomen kaltaisessa maassa, jos koulutukseen ihan oikeasti panostetaan ja tämän lisäksi myös palkataan ne laadukkaan, kotimaisen tutkinnon opiskelleet  ihmiset suunnittelu- ja rakennushommiin, sen sijaan että otetaan halvalla jostakin tee-se-itse remonttireiskajengistä. Osaava ihminen on kirjaimellisesti ydinvoimaa millä tahansa alalla!!

Tämän vuoksi ihan jokaikisen korkeakoulun tulisi panostaa laatuun, kuten JAMKissakin pyritään tekemään. Pelkästään laadukas korkeakoulus ei kuitenkaan riitä, vaan laadun tulee alkaa jo oppimisen alkumetreiltä ala-asteella, ja erityisen tärkeäksi Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK on nimennyt myös niin sanotun nivelvaiheen opinnot, eli oppilaiden ohjaus siirtymisessä ensinnäkin peruskoulusta toisen asteen koulutukseen ja tietysti ohjaus itse siellä toisen asteen koulussa. Jos ohjaus on puutteellista, käy niinkuin tänä päivänä valitettavan monella korkeakouluopiskelijalla on käynyt – löytää itsensä täysin väärästä koulutusohjelmasta. Tällöin motivaatio katoaa, opiskellaan vaan saadaksemme paperit ulos. Yleensä meinataan hakea uuteen kouluun, mutta sitten työllistytäänkin ja palkkapussi tuntuu kivalta. Lopulta tehdään töitä alalla, jonne ei ollut tavoite eikä halu päästä. Onko työn jälki silloin laadukasta? Mitä jos ydinvoimalamme rakentaa tällainen henkilö?